Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά


Για τον μπακαλιάρο

1½ κιλό παστός μπακαλιάρος κομμένος σε μέτρια κομμάτια
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια μπίρα ή σόδα (το αναψυκτικό)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ούζο (προαιρετικά)
1 αυγό (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο κουρκουμά (κιτρινόριζα)


Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Βάζουμε  τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και τον αφήνουμε  για 24 - 48 ώρες, αλλάζοντας το νερό  πολύ συχνά.


Εκτέλεση  για το κουρκούτι: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι , κάνουμε  μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μπίρα ή το ανθρακούχο νερό το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και τον κουρκουμά. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε ούζο και αυγό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στη άκρη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.



Για το τηγάνισμα: Βάζουμε μπόλικο φυτικό λάδι (περίπου2-3 δάχτυλα)  σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρά.
Παίρνουμε με  ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάμε στο κουρκούτι και  τα ρίχνουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε  για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να ροδίσει,  αφαιρούμε με ειδική κουτάλα που στραγγίζει καλά το λάδι και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περισσό λάδι.
Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με σκορδαλιά με καρύδια η σκορδαλιά πατάτας, τηγανιτές πατάτες και βραστά χόρτα ή με  παντζάρια και καρύδια.

   
Σκορδαλιά με καρύδια



½ φραντζόλα ψωμί, μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών)
5-6  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί η μηλόξυδο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι.

Εκτέλεση για τη σκορδαλιά:  Αφαιρούμε τη κόρα του ψωμιού μουσκεύουμε την ψίχα, στραγγίζουμε πολύ καλά και χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο, προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε  τα υλικά μέχρι να  αφρατέψει το μίγμα καλά, σταδιακά ,ρίχνουμε το  ελαιόλαδο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει  αρκετά αφράτο και λείο. Στο τέλος  προσθέτουμε τα καρύδια και ξαναχτυπάμε προσέχοντας να μην γίνουν θρύψαλα, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε στη άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το μπακαλιάρο. 


Σκορδαλιά με πατάτες 


6-8 πατάτες

4-5 σκελίδες σκόρδο
Χυμός απο1/5 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι (προαιρετικά)
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι 


Eκτέλεση για τη σκορδαλιά: 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και βράζουμε σε λίγο νερό. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και πολτοποιούμε. Στραγγίζουμε τις πατάτες και πολτοποιούμε σε πολυμίξερ η καλύτερα σε γουδί  μαζί με το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Το ελαιόλαδο το ρίχνουμε λίγο λίγο καθώς χτυπάτε το μείγμα. Μόλις η σκορδαλιά αποκτήσει μια ομοιόμορφη  και αφράτη υφή είναι έτοιμη.( Το χτύπημα στο γουδί χαρίζει αφράτη και μαστιχάτη υφή που κάνει την σκορδαλιά μας ιδιαίτερα εύγεστη).

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





2 σχόλια:

  1. γιαμμι!χθες το απολυσαμε το πιατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι θεϊκό φαγητό...ο κουρκουμάς στην κρούστα χαρίζει ένα υπέροχο χρυσοκίτρινο χρώμα και φαίνεται λαχταριστός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή