Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Κοτόπουλο με πουρέ πατάτας και μπεζαμέλ στο πήλινο


 

Υλικά

6-7 μεσαίες πατάτες
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουτ. γλ. αλάτι
μισό ποτήρι τσαγιού γάλα
μισό κιλό στήθος κοτόπουλου 
1 κόκκινη πιπεριά 
2 πράσινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4 ντομάτες ( τριμμένες στον τρίφτη )
1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, κουρκουμά, μπαχάρι, θυμάρι
τυρί τσένταρ ή κασέρι ή μοτσαρέλα. 

Για την μπεσαμέλ :

2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν με χοντρό αλάτι. Μετά από 20 λεπτά, όταν θα έχουν βράσει οι πατάτες τις στραγγίσουμε και όπως είναι ζεστές τις λιώνουμε στο μύλο ή πατάμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο βούτυρο προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ζεστό. Προσθέτουμε αλάτι και λευκό πιπέρι.
Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους σοτάρουμε καλά έως ότου απορροφηθεί όλο του το νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τις πιπεριές την πάστα ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στη συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες, το σκόρδο και μπαχαρικά. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα.

Προετοιμασία της σάλτσας μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, περιμένουμε να λιώσει και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα προσθέτουμε σιγά σιγά 2 φλιτζάνια γάλα ζεστό και ανακατεύουμε γρήγορά μέχρι να πήξη η σάλτσα μας, κλείνουμε την εστία προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε .
Λαδώνουμε 5-6 ατομικά πήλινα και στρώνουμε πουρέ πατάτας, κοτόπουλο δεύτερη στρώση πουρέ πατάτας ρίχνουμε 2 κουταλιές μπεσαμέλ και από πάνω κομμάτια με μοτσαρέλα, τσένταρ ή κασέρι. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. 

Υπέροχο φαγητό ! 

Αλίντα Κανάκη
 

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου