Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Πολίτικα σουτζουκάκια


Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, τα σουτζουκάκια προέρχονται από την τουρκική λέξη Sucuk.
Τα σουτζουκάκια είναι παραδοσιακό φαγητό της μικρασιατικής ελληνικής κουζίνας και έγινε και στην Ελλάδα ιδιαίτερα γνωστό. Διακρίνουμε τα «σμυρναίικα» και τα «πολίτικα».



Υλικά:

Κιμάς βοείου κρέατος - 500 γρ
Κρεμμύδια - 1 τεμ.
Σκόρδο - 2 σκελίδες
Μαντζουράνα - 1 κουταλάκι του γλυκού  
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, πικάντικη πάπρικα - για γεύση 




Παρασκευή : 1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε κύβους. 2.Καθαρίζουμε και θρυμματίζουμε το σκόρδο. 3. Ανακατεύουμε τον κιμά, προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά. 4. Πλάθουμε μακρόστενα  μπιφτέκια  σε μεγέθους  ενός αντίχειρα, ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε τηγάνι σχάρα μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα. Το μυστικό είναι στο καλό ζύμωμα του κιμά.
Σερβίρονται με σος γιαουρτιού τηγανητές πατάτες η σε αραβική πίτα.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Πέτουρα Μακεδονίας



Υλικά :

Αλεύρι
Αλάτι
Λάδι
4-5 Αυγά
Βούτυρο
1 κύβο 
Φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση :



Κοσκινίζουμε το αλεύρι και στο μπολ, ρίχνουμε αλάτι το λάδι και τα αυγά (όσα αυγά ρίξουμε τόσα φύλλα θα ανοίξουμε) και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μέτρια και όχι σφιχτή. Στη συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Έπειτα τα τυλίγουμε σε μακρόστενες λωρίδες και τα κόβουμε. Στη συνέχεια τα βράζουμε, ρίχνουμε αλάτι στο νερό και ύστερα προσθέτουμε βούτυρο και τον  κύβο. Μόλις το νερό έρθει σε θερμοκρασία βρασμού τα ρίχνουμε μέσα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά τα σερβίρουμε χωρίς να τα σουρώσουμε και πασπαλίζουμε από πάνω φέτα η προσθέτουμε την φέτα όταν σβήσουμε την φωτιά. Είναι υπέροχο φαγητό από τα αγαπημένα μου !

Καλή όρεξη Αλίντα Κανάκη


 Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





 

 



Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα


Υλικά για τη ζύμη:

Αλεύρι για τσουρέκι πολυτελείας  1 κιλό και 250 γρ.
Νωπή μαγιά 100 γρ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για νωπή μαγιά,2 φακελάκια ξηρή).
7 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Φυτικό βούτυρο 150 γρ. λιωμένο χλιαρό
Γάλακτος βούτυρο 100 γρ. λιωμένο χλιαρό
αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Ζάχαρη 400 γρ.
Ξύσμα πορτοκαλιού από 1/5  πορτοκάλι
Μαστίχα 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Μαχλέπι ½  κουταλάκι του γλυκού
Κακουλέ ½ κουταλάκι του γλυκού
Γάλα χλιαρό 3 φλιτζάνια του τσαγιού
Νερό χλιαρό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
1 αυγό για επικάλυψη

Για τη γέμιση

Κουβερτούρα 150 γρ.
Κρέμα γάλακτος 80 ml
Μέλι 1 κουταλιά σούπας
Λικέρ πικραμύγδαλο amaretto

Για την επικάλυψη

Κουβερτούρα  400 γρ.
Κρέμα γάλακτος 250 ml
Μέλι 1 1/2 κουταλιά σούπας
Λικέρ πικραμύγδαλο amaretto
Αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα ή καρύδια ή φιστίκι Αιγίνης
Κερασάκια, πορτοκάλι, σύκο γλασέ.





Παρασκευή :

Για τη ζύμη : Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Τρίβουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, λιώνουμε στο γουδί ή μπλέντερ το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ,τη μαστίχα και 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το αλάτι και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι ,ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει ένας χυλός αραιός. Το σκεπάζουμε με πετσέτα, το βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε άλλο μεγάλο μπολ , βάζουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά και το χλιαρό γάλα, συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς αφού έχει φουσκώσει καλά. Χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας με απαλές κινήσεις. Παράλληλα την ώρα που ζυμώνουμε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό βούτυρο (ανακατεύουμε τα δύο βούτυρα μαζί) απαλά βουτώντας τα χέρια μας μέσα. Είναι το μυστικό για να γίνει το τσουρέκι μας κορδονάτο και μαστιχωτό. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι η ζύμη μας να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Σκεπάζουμε το μπολ, με πετσέτα το βάζουμε σε ζεστό μέρος ,το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 30 λεπτά. Αφού διπλασιαστεί, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες. Παίρνουμε κάθε μπάλα και την χωρίζουμε σε 3 μέτρια μπαλάκια. Τα κάνουμε μπαστούνια ίδιου μεγέθους, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας, για να μην κολλάει το ζυμάρι και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαστούνι σε χοντρό μακρόστενο φύλλο. Με ένα κουτάλι σούπας βάζουμε κατά μήκος σε κάθε φύλλο την κρέμα σοκολάτας που φτιάξαμε, κλείνουμε τις άκρες και τα τυλίγουμε σε ρολά ώστε κλείσουμε την σοκολάτα μέσα στην ζύμη. Πιάνουμε τα 3 μπαστούνια μαζί και τα πλέκουμε σε πλεξούδα τσουρεκιού. Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε με απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο και θα φουσκώσουν αρκετά, τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. Χτυπάμε το αυγό μαζί με λίγο γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας αφού έχει φουσκώσει καλά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα περιχύνουμε με την σάλτσα σοκολάτας.

Σοκολάτα για την γέμιση : Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά  αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι το λικέρ amaretto και ανακατεύουμε.

Σοκολάτα για την επικάλυψη : Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά , αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι το λικέρ amaretto και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε μια σχάρα και ξεκινάμε με μια κουτάλα να τα περιχύνουμε με την σοκολάτα μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με λευκή σοκολάτα η να κάνουμε μίξη με δύο σοκολάτες. Στολίζουμε με κερασάκια γλασέ, πορτοκάλι, σύκο, καβουρδισμένο αμύγδαλο, καρύδια η φιστίκι Αιγίνης.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ








Πολίτικα πασχαλινά τσατάλια με μαχλέπι

Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς .   
Στην γεύση είναι παρόμοιο με συνδυασμό πικραμύγδαλου και κερασιού. Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών γλυκισμάτων της πολίτικης κουζίνας .


Υλικά:

100 γραμμάρια μαργαρίνη
150 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
μισό φλιτζάνι φυτικό λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ζεστό νερό περίπου με λίγη σκόνη σαφράν για κίτρινο χρώμα (όσο πάρει)
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
1 φακελάκι μπέικν πάουντερ
1 κρόκο αυγού
λίγο αλάτι
4-5 φλιτζάνια αλεύρι (όσο πάρει )
1 κρόκο αυγού και μαύρο σουσάμι- μαύρο- άσπρο για την επικάλυψη.






Εκτέλεση:

Λιώνουμε το μαχλέπι και το μπέικν πάουντερ στο ζεστό νερό. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά  κορδόνια  τα διπλώνουμε στα τρία η τα κολλάμε ανά τρία κομμάτια σε σχήμα τρίαινας, πλεξούδες,στεφανάκια κ.λ.π. και τα στρώνουμε σε λαμαρίνα που έχουμε πρώτα στρώσει λαδόκολλα περνάμε από πάνω τον κρόκο αυγού πασπαλίζουμε το μαύρο ή άσπρο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Καλή όρεξη !!!!!

Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

http://www.zodia-astrologia-taro.gr/





Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Κεμπάπ Μανίσας


Υλικά:
για τις κρέπες :

4 αυγά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2Lt (2 φλ.) φρέσκο γάλα
100gr (2 -3 κ.σ.) βούτυρο λιωμένο(μαργαρίνη)
μισό κουταλάκι ζάχαρη
λίγο  αλάτι ( προαιρετικά στo μείγμα τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο)


για την γέμιση : 

1 Kg. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλλα),σε μικρά κομματάκια
500 gr. αρνίσιο κρέας για κεμπάπ 
200 gr. αρακά βρασμένο η κονσέρβα                         
2 -3 πατάτες μέτριες σε μέγεθος
1 -2 καρότα,
1-2 κόκκινες πιπεριές
1 -2 πράσινες πιπεριές,
1-2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
5-6  κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
1 φλ. ζωμό κρέατος
3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο μπαχάρι
λίγο κουρκουμά
αλάτι.

για το ψήσιμο : 

1 κ.σ. βούτυρο
10-15  φέτες τυρί που λιώνει (κασέρι, γκούντα ή μοτσαρέλα),
 2 ώριμες ντομάτες
καυτερές πράσινες πιπεριές γεμιστές με φέτα τυρί η κατίκι προαιρετικά.





Προετοιμασία :

Σε πλατιά κατσαρόλα καβουρδίζουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και το σκόρδο πολτοποιημένο, προσθέτουμε τους κύβους κρέατος και σοτάρουμε μέχρι να κοκκινίσει καλά από όλες τις πλευρές ,προσθέτουμε χλιαρό ζωμό κρέατος ,το καρότο κομμένο σε κιβάκια και βράζουμε για περίπου μία ώρα ,προσθέτουμε  τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες  και τέλος τις πατάτες σε κιβάκια. Αφού γιαχνιστούν όλα τα λαχανικά, προσθέστε το θυμάρι, το πιπεράκι, το μπαχάρι,τον κουρκουμά και αλατάκι (1 γεμάτη κ.γ.), σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και αφήνουμε  να σιγοβράσει ανακατεύοντας συχνά γιατί το φαγητό χυλώνει και υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν το κρέας μαλακώσει, κατεβάζουμε  το σκεύος από την φωτιά και αφήνουμε να χλιαρίνει. Αφαιρούμε τα κλαδάκια από το θυμάρι. Στη συνέχεια αλείφουμε ένα ταψάκι με βούτυρο, γεμίζουμε με 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από την γέμιση και τυλίγουμε σε τετράγωνα  πακετάκια.
Βάζουμε το πακετάκι μέσα στο ταψί και  αν θέλουμε βάζουμε στην επιφάνεια του μισή φέτα κίτρινο τυρί, μια φέτα ντομάτα και μια πιπεριά γλυκιά η καυτερή για πιο πικάντικη γεύση. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και αφήνουμε να ψηθεί για 20-30 λεπτά. Βγάζουμε το κεμπάπ από τον φούρνο και αφήνουμε  να σταθεί ένα τεταρτάκι  πριν το σερβίρουμε. Σερβίρετε κατά προτίμηση ζεστό και είναι υπέροχο!!!. 


 Από την πολίτικη κουζίνα: Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Πολίτικο μπριάμ στο πήλινο



Yλικά :

2 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
300 γρ. κατεψυγμένα φασολάκια πλατιά
5 – 6 μέτριες ντομάτες
3  καρότα
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
πιπέρι μαύρο-κόκκινο, κουρκουμά
αλάτι

αποξηραμένα λαχανικά βεγκέτα (το μείγμα βεγκέτα αποτελείται από μπαχαρικά και αποξηραμένα λαχανικά κιτρινόριζα, πιπέρι, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι).


Εκτέλεση :

Πλένουμε καθαρίζουμε,ψιλοκόβουμε σε κύβους τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες, κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Ξεφλουδίζουμε και συνθλίβουμε το σκόρδο. Καθαρίζουμε το καρότο και κόβουμε λεπτές ροδέλες. Πλένουμε τα φασολάκια,καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε χοντροκομμένους κύβους.
Τοποθετούμε τα λαχανικά στην πήλινη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 180ο . Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με φέτα τυρί.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τρεις συμβουλές για υγιεινό πρωινό και αδυνάτισμα





Οι γιορτές τελείωσαν και εμείς είχαμε δώσει μία υπόσχεση.

Αμέσως μετά το τέλος αυτών των ημερών και των άπειρων οικογενειακών τραπεζιών θα γυρίζαμε και πάλι στην κανονική μας διατροφή και στο γυμναστήριο.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τηρήσουμε αυτή μας την υπόσχεση και μάλιστα ξεκινώντας πρώτα από το πρωινό μας. Το πρωινό, όπως γνωρίζεις, είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει ποτέ να το προσπερνάς.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει να τρως ότι βρίσκεις μπροστά σου κάθε πρωί, όλα με μέτρο. Ναι, ναι για αυτά τα κρουασάν σοκολάτας που τσίμπησες σήμερα μιλάμε.
Γι’ αυτό, αν αλλάξεις αυτά τα τρία πράγματα στο πρωινό σου θα ξεκινήσεις να χάνεις βάρος χωρίς να το καταλάβεις.
1. Πες «αντίο» στο junk food πρωινό
Ξέρουμε πως λατρεύεις τα pancakes και όλα αυτά τα λαχταριστά σφολιατοειδή στο πρωινό σου, όμως όσο γλυκά και νόστιμα και αν είναι, παραμένουν “βλαβερά”.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες και δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες. Προτίμησε ένα μπολ με δημητριακά και άσε τα αγαπημένα σου σνακ για το πρωί της Κυριακής.
Μπορείς να αρχίσεις να επικεντρώνεσαι περισσότερο στο να λαμβάνεις καθημερινά 13-20 γραμμάρια πρωτεΐνης, τουλάχιστον 6 γραμμάρια φυτικών ινών και 10 έως 15 γραμμάρια υγιή λίπη.
Γι’ αυτό ψάξε να βρεις το μπλέντερ σου και ξεκίνα να πίνεις smoothies και ένταξε στη διατροφή σου και τη βρώμη.
2. Μη δίνεις σημασία στην ώρα
Τι εννοούμε με το παραπάνω θα σου εξηγήσουμε ευθύς αμέσως. Από μικρή πάντα σου έλεγαν πως δεν πρέπει να παραλείπεις το πρωινό και είχαν δίκιο. Αλλά εσύ τι ακριβώς έκανες;
Σηκωνόσουν νωρίς το πρωί, έτρωγες πρωινό ακόμη και αν δεν πεινούσες και φυσικά, αυτό σου άνοιγε την όρεξη γιατί στις 9 πεινούσες κανονικά και έτρωγες και πάλι, που σημαίνει διπλές θερμίδες.
Λάθος! Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ξυπνάς σχετικά νωρίς, να γυμνάζεσαι και έπειτα να τρως πρωινό, γύρω στις 9 με 10. Άκου τα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου Και φάε όταν πεινάς και όχι όταν σου λέει το ρολόι σου.
3. Μέτρα τις ποσότητες που τρως
Ένα άλλο τεράστιο λάθος που κάνουμε, είναι πως ποτέ δεν μετράμε τίποτα.
Όταν τρώμε δημητριακά παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ -μεγαλύτερο και από τη σαλατιέρα- και το γεμίζουμε μέχρι πάνω. Καμιά φορά αναμειγνύουμε και τρία διαφορετικά είδη δημητριακών, βάζουμε σταφίδες, καρύδια, βατόμουρα ή και μπανάνα και φυσικά άφθονο γάλα.
Ξέρεις τι σημαίνει αυτό φυσικά: πάρτι θερμίδων! Βγάλε λοιπόν τα μικρότερα μπολ και τα κουτάλια σου και ξεκίνα να μετράς τα πάντα, φροντίζοντας να είναι περίπου 400 θερμίδες.
Κάνε αυτές τις τρεις αλλαγές στο πρωινό σου και θα δεις σύντομα τη διαφορά.
 πηγή : http://www.lay-out.gr/