Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Σπιτικό λουκάνικο κοτόπουλου





Υλικά :
- 500 γραμμάρια κρέας κοτόπουλου (μπορεί να είναι στήθος κοτόπουλου)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 200 ml κρέμα γάλακτος ή σμετάνα
- 2 ασπράδια αυγού
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
- μαύρο πιπέρι
- μπαχαρικά και βότανα (για γεύση - μίγμα κοτόπουλου)

Εκτέλεση :

1. Περνάμε  το κρέας κοτόπουλου από μηχανή κοπής κρέατος.
2. Τρίβουμε  το σκόρδο και προσθέτουμε στον κιμά . Στη συνέχεια, προσθέτουμε την  κρέμα, τα ασπράδια αυγών και τα  μπαχαρικά . Ζυμώνουμε πολύ καλά έως ότου πετύχουμε μια ομοιογενή μάζα.
Η πρώτη επιλογή παρασκευής :

1. Τοποθετούμε τον κιμά κοτόπουλου σε αλουμινόχαρτο περιτυλίγουμε σφικτά  και στρίβουμε τα άκρα.
2. Βάζουμε πάνω από το φύλλο αλουμινόχαρτου μερικές στρώσεις μεμβράνης φαγητού και συνδέουμε τα άκρα με ένα νήμα, έτσι ώστε να μην διεισδύσει το νερό κατά τον βρασμό.
3. Τοποθετούμε σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό, έτσι  ώστε το νερό να καλύψει το λουκάνικο και μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά.
4. Αφαιρούμε από το νερό και ψήνουμε στον φούρνο.
5. Αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.

Η δεύτερη επιλογή παρασκευής :

1. Γεμίζουμε έντερα.
2. Συνδέουμε με νήμα και στις δύο πλευρές.
3. Τρυπάμε το λουκάνικο με μια λεπτή βελόνα.
4. Βράζουμε νερό και προσθέτουμε αλάτι.
5. Βράζουμε το λουκάνικο πολύ χαμηλό βρασμό για περίπου τρία τέταρτα.


Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Πολίτικα μελομακάρονα

Το μελομακάρονο ή φοινίκι στην Πολίτική κουζίνα ) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, ζάχαρη, κονιάκ, ζάχαρη μέλι, πορτοκάλι  και άλλα αρωματικά. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.


Ζύμη:
1 κιλό αλεύρι (για αφράτη ζύμη 500 γρ, μαλακό αλεύρι και 500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 & 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
3-4 κ.σ. κονιάκ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα

Σιρόπι:
2 φλ.τσ. ζάχαρη
2/5 φλ.τσ. μέλι
3  φλ.τσ. νερό

Πασπάλισμα:
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 & 1/2 κ.γ. κανέλα
1 φλ.τσ. καρύδια ψιλοκομμένα σε κομμάτια




Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κονιάκ, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ρίχνουμε τα χτυπημένα υλικά  και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, πρέπει η ζύμη να είναι αφράτη απαλή και ελαστική. Πλάθουμε σε μετρίου μήκους οβάλ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε, με ένα τρίφτη τυριού, από πάνω χιαστί έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρούς ρόμβους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25'-30' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Σιρόπι:
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 10'. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα από πάνω τον αφρό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα, αφήνουμε 10 λεπτά με ένα τέταρτο να κρυώσουν  και τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό σιρόπι. Όταν πιουν το σιρόπι τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν, από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσουν καλά ,αν θέλουμε να είναι μαλακά σκεπάζουμε με μία πετσέτα  . (για πιο υπέροχη γεύση προσθέτουμε  μία φλούδα από λεμόνι, λίγη κανέλα και ένα σφηνάκι ρούμι.)

Πασπάλισμα:
Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολάκι και όταν κρυώσουν καλά  τα μελομακάρονα τα γυρνάμε από την καλή τους μεριά και τα γαρνίρουμε με την κανέλα, το γαρίφαλο και  την καρυδόψιχα .

Για να μην ξεραθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Φαγητά Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά


Την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα προετοιμάζονται (και καταναλώνονται) ιδιαίτερα φαγητά και γλυκά, όπως η γαλοπούλα, το χριστόψωμο, η βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά ,τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες κλπ. που συμπληρώνουν το πατροπαράδοτο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Πίτα Λαβάς




Υλικά :

1 συσκευασία φύλλο λαβάς (θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα )
1 αυγό
70 ml γάλα
500 γραμμάρια μαλακό κίτρινο τυρί ή μοτσαρέλα ή ποντιακό τυρί γαΐς τυρί.



Προετοιμασία:









Τρίβουμε το τυρί από την χοντρή πλευρά του τρίφτη, σε μπόλ ανακατεύουμε με το αυγό και το γάλα. Λιπαίνουμε με φυτικό λάδι ένα ταψάκι  και απλώνουμε σε αυτό 1 στρώση φύλλου. Ρίχνουμε το υλικό και προσθέτουμε το επόμενο φύλλο. Στρώνουμε περίπου 5 φύλλα. Η τελευταία στρώση πρέπει να τελειώνει με φύλλο, λιπαίνουμε το τελευταίο φύλλο με βούτυρο. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Είναι εύκολη και πεντανόστιμη!

Καλή όρεξη !


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Μπισκότα Sam





Yλικά :

4 αυγά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο φρέσκο
1,5 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 πακέτο γιαούρτι
½ κ.γ. σόδα
 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
2 μεγάλα πορτοκάλια

Αλεύρι  μαλακό



Εκτέλεση :

Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με την ζάχαρη προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα καλά. Προσθέτουμε την σόδα το μπέικιν και το γιαούρτι ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μαλακή και αφράτη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ,ρίχνουμε λίγο λάδι βουτάμε τα χέρια μας και πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μέγεθος μανταρινιού. Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Περνάμε με κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν όμορφο κοκκινωπό χρώμα (προσέχουμε να μην ξεραθούν ). Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στην ζύμη μαύρες σταφίδες που τις έχουμε μουλιάσει σε ζεστό νερό. Είναι πεντανόστιμα τα παραδοσιακά πολίτικα μπισκότα Sam !

Kαλή επιτυχία

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Καρδιές σφολιάτας




Υλικά :

Για 40 καρδούλες

2 φύλλα σφολιάτας
10 κ.σ. μαύρη ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
2 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλο
400 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
2 βανίλιες





Στον πάγκο εργασίας πασπαλίζουμε με 2-3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη, απλώνουμε την σφολιάτα, με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο και απλώνουμε για να κολλήσει η ζάχαρη στην κάτω επιφάνεια. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με την κανέλα, το γαρίφαλο, τα καρύδια και τις βανίλιες. Πασπαλίζουμε όλο το φύλλο και διπλώνουμε από αριστερά προς το κέντρο και από δεξιά προς το κέντρο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο. Κόβουμε τις σφολιάτες (καρδιές ) κατά μήκος περίπου 1-1,5 cm σε πάχος. Τοποθετούμε σε ταψί, καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί αλείφουμε το φύλλο από πάνω με χτυπημένο ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Είναι εύκολα, αφράτα και πεντανόστιμα.


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Μπιφτέκια στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό από την Δήμητρα Παπανδρέου !




Υλικά για τα μπιφτέκια:

700-800 gr κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
½  ποτήρι κρασιού sherry
½ ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
φρέσκο δυόσμο
φρέσκο κόλιανδρο
1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
½ φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκια τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι


Υλικά για την σάλτσα ντομάτας με βασιλικό:

1 κιλό ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
1 ξυλάκι κανέλας
½  ποτήρι κρασιού sherry
½ ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
2-3 κόκκους κέδρου
1-2 κόκκου μπαχάρι
ζάχαρη
αρκετό βασιλικό


Εκτέλεση για την σάλτσα:


Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα μπαχαρικά, ώστε να ελευθερώσουν τα αρώματά τους και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με τα κρασιά μας και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες μας και μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε και λίγο πριν είναι η σάλτσα μας έτοιμη προσθέτουμε και αρκετό βασιλικό.



Εκτέλεση για τα μπιφτέκια:


Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο και σβήνουμε με τα κρασιά μας. Τα προσθέτουμε στον κιμά μας, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Μπορούμε να βάλουμε και λίγες κομμένες λεμονάτες πατάτες για τον φούρνο και να τις πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη. Προσθέτουμε στο σκεύος μας λίγο λάδι και νερό και φουρνίζουμε. Στο μισάωρο περιχύνουμε τα μπιφτέκια μας με την σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να γίνουν.

Είναι ένα γευστικότατο πιάτο,ιδανικό τόσο για τους καλοκαιρινούς όσο και για τους χειμερινούς μήνες.


Δήμητρα Παπανδρέου


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ