Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τηγανίτες με ανθότυρο και παπαρουνόσπορο

Yλικά:


6 αυγά (ασπράδια και κρόκους χωριστά)
400 γρ. ρικότα η ανθότυρο
60 γρ. λιωμένο βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν  πάουντερ
50 γρ. ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας παπαρουνόσκονη


Παρασκευή:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε  το ανθότυρο, τους κρόκους των αυγών, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει  λείο.  Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το Μπέγκιν  πάουντερ,  τους σπόρους παπαρούνας και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε το πρώτο μείγμα,τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Προθερμαίνουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά ,χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το λάδι  ρίχνουμε με μεγάλο κουτάλι  λίγο από το μείγμα ,ψήνουμε τις τηγανίτες για 2 λεπτά από τη μία πλευρά, γυρίζουμε ανάποδα και ψήνουμε  για περίπου  άλλο ένα ένα λεπτό. Σερβίρετε με μέλι, με  σιρόπι της προτίμησης μας, σοκολάτα ,μερέντα ή μαρμελάδα, ζάχαρη άχνη  και ξηρούς καρπούς.

Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]
Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Πολίτικο γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι και ξηρούς καρπούς


Υλικά:
1 ολόκληρο κοτόπουλο, βάρους περίπου 2 kg
100 γρ ρύζι
50 γρ αποξηραμένα βερίκοκα
50 g μαύρες  σταφίδες ή δαμάσκηνα
50 g  καφέ σταφίδες
50 g καρύδια 
20 g κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλας
αλάτι και πιπέρι 
κουρκουμά
2 κουταλιές της σούπας  μέλι
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 -2 πορτοκάλια





Παρασκευή:


Σε αλατισμένο νερό  που κοχλάζει ρίχνουμε το  ρύζι και βράζουμε  για 5 λεπτά .Στραγγίζουμε το ρύζι από το νερό και ανακατεύουμε με τα καρύδια τις σταφίδες, τα βερίκοκα, το κουκουνάρι  και τα δαμάσκηνα. Πλένουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε καλά με καθαρή πετσέτα να μην έχει καθόλου νερά. Πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι και κουρκουμά μέσα έξω, γεμίζουμε το εσωτερικό του με το μείγμα του ρυζιού. Προσθέτουμε ένα ξυλάκι κανέλας και κλίνουμε ερμητικά με οδοντογλυφίδες η για καλύτερη εμφάνιση το ράβουμε και δένουμε τα πόδια του .Εξωτερικά το λιπαίνουμε καλά με φυτικό βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο στους 230 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος  λιπαίνουμε το δέρμα  του αρκετές φορές με  ένα μείγμα από σάλτσα σόγιας,πορτοκάλι, μέλι  και μουστάρδα, για να αποκτήσει μια υπέροχη τραγανιστή  κρούστα, αν χρειαστεί για να μην στεγνώσει εξωτερικά το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Μόλις ψηθεί βγάζετε το κοτόπουλο από το φούρνο αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου 15 με 20 λεπτά και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]
Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Πολίτικη αφράτη τούρτα με σπανάκι




Υλικά:
3 αυγά
1,5 φλιτζάνια ζάχαρη
½ φλιτζάνι λάδι φυτικό
½ φλιτζάνι σπανάκι ή σέσκουλα
2 φλιτζάνια αλεύρι
μπέικιν πάουντερ
βανίλια
σαντιγί

Σαντιγί
1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος
1 κουτί ζωική κρέμα γάλακτος
1 βανίλια σε σκόνη
2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1-2 σφηνάκια κονιάκ η αμαρέτο

Εκτέλεση για τη σαντιγί: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ δυνατά μέχρι να δέσουν καλά, αφήνουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες  για να πήξει.

Εκτέλεση:

Βράζουμε το σπανάκι ή τα σέσκουλα. Σουρώνουμε το σπανάκι πιέζοντας με τα δάχτυλά μας ώστε να φύγει σχεδόν όλο το νερό του, αναμειγνύουμε σε βαθύ μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ, προσθέτουμε το λάδι τη βανίλια το  αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το αναμειγνύουμε μέσα στο μείγμα  το ψήνουμε στο φούρνο στους 175 βαθμούς επί 20'-25'. Αφήνουμε επί 2'-3' να κρυώσει ,διορθώνουμε τις άκρες χωρίζουμε στη μέση και στρώνουμε με  τη μισή σαντιγί ,τοποθετούμε  από πάνω την υπόλοιπη και γαρνίρουμε με ψίχουλα από το κέικ και σταγόνες σοκολάτας.

Είναι ένα υπέροχο γευστικότατο και ελαφρύ γλυκό!!!

Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με μελάσα ροδιού



Υλικά:

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι καρύδια
1/3 φλιτζάνι φρέσκους σπόρους ροδιού
2 κουταλάκια του γλυκού μελάσα ρόδι χωρίς ζάχαρη

Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Πλένουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών στραγγίζουμε καλά και σε ένα ταψάκι τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στο φούρνο περίπου 15 με 20 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε αλλά 10 λεπτά για να τραβήξουν τα ζουμιά τους. Βγάζουμε από το φούρνο και σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα καρύδια τη σάλτα ροδιού ανακατεύουμε και από πάνω στολίζουμε με φρέσκους σπόρους ροδιού. Μια υπέροχη σαλάτα με άριστη πηγή βιταμίνης C, και βιταμίνες Α, Ε, σίδηρο και κάλιο που έχει αντιοξειδωτική δράση κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,ότι το καλύτερο δηλαδή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.



Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη



Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Κέικ Ζέβρα




Υλικά:
4 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 πακέτο μπέικιν πάουντερ 

μισό ποτήρι χλιαρό νερό
εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
2 κουταλιές της σούπας κακάο

λίγο ξύσμα περγαμόντο η πορτοκαλιού


Εκτέλεση:

Χτυπάμε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη,προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το νερό και το λάδι ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε, τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού ή την βανίλια.
Χωρίζουμε το μείγμα στα 2, στο ένα προσθέτουμε το κακάο, ανακατεύουμε καλά,βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί,παίρνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ,στο κέντρο ρίχνουμε ένα κύκλο από το λευκό μίγματα,γύρω από το λευκό μείγμα κάνουμε κύκλο με το σοκολατούχο μείγμα.
Με μία οδοντογλυφίδα μπορούμε να κάνουμε διάφορα σχέδια,προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω αμύγδαλα φιλέ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου

Είναι ένα πολύ νόστιμο εύκολο και εντυπωσιακό κέικ!!!!

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ 



Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη



Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Μπόζα πολίτικο


Η Μπόζα είναι ένα παραδοσιακό παχύρρευστο πολίτικο ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Παράγεται από δημητριακά, νερό και ζάχαρη. Τα κύρια δημητριακά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι καλαμπόκι,πλιγούρι, κεχρί, κ.ά. κάποιες συνταγές συμπεριλαμβάνουν και ρύζι.. Η χρήση μαγιάς είναι απαραίτητη για να γίνει η ζύμωση όπου με την ανάπτυξη των ενζύμων, μετατρέπεται σε αλκοόλ και τις προσδίδει την ιδιαίτερα χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση της.Είναι ένα φυσικό γιατρικό για τα νεύρα πλούσια σε βιταμίνες, που ανεβάζει τη διάθεση και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος τις κρύες μέρες του χειμώνα.









Υλικά:

6 φλιτζάνια τσαγιού χοντρό πλιγούρι

1 φλιτζάνι ρύζι

30-35  φλιτζάνια νερό σε θερμοκρασία δωματίου

2,5 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σκόνη

2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

4-5 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

στραγάλια ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας  (φουντούκια,φιστίκια,καρύδια)

Κανέλα

Eκτέλεση:

Πλένουμε το πλιγούρι και το ρύζι και τα αφήνουμε μέσα σε νερό από την προηγούμενη νύχτα να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά εωσότου λιώσουν πολύ καλά. Ανακατεύουμε με ηλεκτρικό μίξερ να γίνει πολτός και έπειτα το περνάμε από λεπτό κόσκινο(σίτα). Βάζουμε το μείγμα σε βαθιά κατσαρόλα ,προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας πολύ καλά έωσότου λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα σε δροσερό μέρος να σταθεί για 1-2 ώρες ανακατεύοντας περιοδικά. Όταν κρυώσει σε ένα ποτήρι νερό με δύο κουταλιές ζάχαρη λιώνουμε τη μαγιά σκόνη (η μαγιά από μπόζα που έχουμε κρατήσει στην κατάψυξη από προηγούμενη φορά) προσθέτουμε στο μείγμα της κατσαρόλας ανακατεύοντας καλά. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το μείγμα να περιμένει μεταξύ 18-24 ώρες και ανακατεύουμε κατά περιοδικά διαστήματα. Φροντίστε να είναι σε δροσερό μέρος. Σε ζεστό περιβάλλον λόγω της ζύμωσης δεν θα έχουμε την επιθυμητή γεύση.Όταν εμφανιστούν φυσαλίδες, θεωρούμε ότι το μείγμα είναι έτοιμο. Ελέγξτε την πυκνότητα του μίγματος και αναλόγως μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα νεράκι Αποθηκεύουμε το μείγμα σε φαρδύ γυάλινο μπουκάλι η βάζο και το διατηρούμε πλέον στο ψυγείο. Στο ψυγείο η ζύμωση είναι μειωμένη και μπορεί να διατηρηθεί έως και δυο μέρες, είναι όμως τόσο νόστιμο που θα το καταναλώσετε πάρα πολύ γρήγορα.


Σερβίρετε σε γυάλινα ποτήρια με μπόλικη κανέλα,στραγάλια,καρύδια η φουντούκια.

Στην υγειά σας με μια Βoza!!!
Aλίντα Κανάκη



Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ 

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Σαλάτα κόκκινο λάχανο με γιαούρτι

Υλικά:
1 μέτριο κόκκινο λάχανο
2 φλιτζάνια γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2-3 σκελίδες σκόρδο
χυμό μισού λεμονιού, αλάτι

Τρίβουμε το λάχανο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το αφήνουμε για 20-25 λεπτά.  Θρυμματίζουμε το σκόρδο πολύ καλά και ανακατεύουμε με το γιαούρτι και τη μαγιονέζα. Περιχύνουμε την σαλάτα και ανακατεύουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά.

Καλή όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ