Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Πέννες με ψητά ντοματίνια πέστο και ρεβίθια





Υλικά:

10-20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
¼ κούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,βασιλικό
200-300 γραμμάρια ρεβίθια βρασμένα
300 γραμμάρια πέννες ολικής
2 σκελίδες, ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές κάπαρη
1 αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε λεπτά φετάκια
1-2 ψητές κόκκινες πιπεριές
10 ελιές πράσινες, κομμένες
1 κουταλιά πέστο δυόσμου η βασιλικού, ή άλλο της αρεσκείας μας
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
παρμεζάνα


Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ με αλάτι .  Τα ξεπλένουμε τα  βράζουμε και τα ξαφρίζουμε.  Αλλάζουμε το νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι και τα βράσουμε μέχρι να μαλακώσουν.  (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια που μας περίσσεψαν ή σε κονσέρβα.  Εάν θέλουμε να τα ετοιμάσουμε από πριν, αφού κρυώσουν τα σκεπάζουμε και τα τοποθετούμε σε μπώλ στο ψυγείο ή σε σακουλάκια στην κατάψυξη).Ταυτόχρονα, πλένουμε τα ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση, τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για μισή ώρα περίπου. (Εάν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ημέρες ή τα συντηρούμε για περισσότερες μέρες βάζοντάς τα σε βαζάκια και τα γεμίζουμε με ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψει).Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά ή ανάλογα με τις οδηγίες στο πακέτο. Τους ρίχνουμε κρύο νερό και τις στραγγίζουμε.  (Εάν τις ετοιμάσουμε από το βράδυ ή το πρωί, αφού τις στραγγίξουμε, τους ρίχνουμε 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο, τις βάζουμε σε ένα μπώλ, τις σκεπάζουμε  και τις αφήνουμε στο ψυγείο). Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο λαδάκι το σκόρδο, μόλις μαραθεί ελαφρά ,προσθέτουμε τα ντοματίνια ,τις πιπεριές  τα μακαρόνια και όλα τα υπόλοιπα υλικά ,ανακατεύουμε καλά σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο  και φρεσκοκομμένη παρμεζάνα .

Είναι μια υπέροχη καλοκαιρινή συνταγή από την Δέσποινα Δεληγιάννη

Καλή σας όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ποντιακά πιροσκί - πισία


Υλικά:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αβγό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
νερό όσο πάρει
ελαιόλαδο (1 φλυτζ. του καφέ περίπου)

Υλικά και εκτέλεση για την γέμιση τυριού:

250 γραμ. τυρί φέτα
1 αβγό
1 κουτ. σούπας ξηρό δυόσμο

Εκτέλεση:
Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.

Υλικά και εκτέλεση για την γέμιση πατάτας:

4-5 μέτριες πατάτες, βρασμένες
αλάτι
πιπέρι
ψιλοκομμένο άνηθο
γάλα
Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Εκτέλεση για πιροσκί:

Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα ή αντιθέτως προσθέτουμε αλεύρι αν η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι (σαν μεγάλο καρύδι) και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου του τσαγιού. Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μην κολυμπούν) σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.

Εκτέλεση για πισία:

Είναι ακριβώς ίδια με τα πιροσκί με την διαφορά ότι ανοίγουμε μεγαλύτερα φύλλα (στο μέγεθος του κανονικού πιάτου). Τηγανίζουμε όπως τα πιροσκί και κάθε ένα που βγάζουμε από το τηγάνι το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (το μέλι δεν είναι το ιδανικό) και το βάζουμε πάνω στο άλλο. Γίνεται δηλαδή ένα πυργάκι.
Η γιαγιά μου, όταν εκείνα τα χρόνια δεν είχε μαγιά, έφτιαχνε τα πισία χωρίς αυτήν και το αποτέλεσμα ήταν τα πισία να γίνουν πολύ πιο λεπτά αλλά το ίδιο νόστιμα.
Τρώγονται καλύτερα σε χλιαρή θερμοκρασία.
 
Ίσως η διαδικασία να σας φαίνεται δύσκολη, όμως πιστέψτε με είναι πάρα πολύ εύκολη απλά θέλει λίγο χρόνο όπως όλες οι πίτες.


Η συνταγή είναι από την Δέσποινα Δεληγιάννη






Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Κοτόπουλο με καταίφι πολίτικο γλυκό





Υλικά που χρειάζονται:

1 φλιτζάνι καρύδια
μισό κιλό τριμμένο κανταΐφι
125 γραμμάρια μαργαρίνη
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Υλικά για την κρέμα:
1 στήθος κοτόπουλου
1/5 λίτρο γάλα
1 φλιτζάνι αλεύρι 
3-4 κουταλιές ριζάλευρο
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
125 γρ φρέσκο βούτυρο
1 βανίλια

Βράζουμε το στήθος κοτόπουλο αλλάζοντας πολλά νερά για να φύγει η μυρωδιά του, στραγγίζουμε καλά το ψιλοκόψουμε  και το πολτοποιούμε στο γουδί πολύ καλά για να αποκτήσει την ανάλογη υφή ,αυτό είναι και το μυστικό της κρέμας, το αφήνουμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε τα 125 γραμμάρια βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, καβουρδίζουμε ελαφρά μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε  το γάλα ,το ριζάλευρο το κοτόπουλο και τη ζάχαρη, βράζουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την βανίλια και χτυπάμε καλά με το μίξερ για να αφρατέψει η κρέμα. Σπάμε το κανταΐφι, σε τηγανάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη, καβουρδίζουμε το κανταΐφι ελαφρά, μέχρι  να αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη ,ανακατεύουμε καλά, κατεβάζουμε από την φωτιά ανακατεύουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια και την κανέλα. Σε ορθογώνιο ταψί στρώνουμε το μισό μίγμα κανταΐφι στη μέση βάζουμε την κρέμα και από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει ,σερβίρουμε αυτό το υπέροχο γλυκό κρύο.(προαιρετικά στην κρέμα μπορούμε αντί για βανίλια να βάλουμε κοπανισμένη μαστίχα).


 Καλή επιτυχία!

Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Κιρκασιανό κοτόπουλο μια εύκολη, πολίτικη συνταγή



Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο
2 φέτες ψωμιού
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πάστα κόκκινης πιπεριάς
1 μεσαίου μεγέθους πατάτα
5 – 6 σκελίδες σκόρδο
1,5 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
περίπου 3 φλιτζάνια ζωμό από κοτόπουλο
αλάτι
κόλιανδρο
κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο πολύ καλά, έως ότου το κρέας του να γίνει τρυφερό. Προσθέτουμε στο ζωμό το σκόρδο και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση. Παράλληλα βράζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα την πατάτα και την ψιλοκόβουμε σε κύβους. Μόλις το κοτόπουλο κρυώσει αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και ψιλοκόβουμε την σάρκα σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε την πάστα του κόκκινου πιπεριού, το πιπέρι, την πατάτα, το κοτόπουλο και στο τέλος προσθέτουμε τον ζωμό κότας. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε την τριμμένη ψίχα ψωμιού και τα καρύδια και αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και πασπαλίζουμε με λίγο καβουρντισμένο κόκκινο πιπέρι. Στολίζουμε το πιάτο με φρέσκο κόλιανδρο.



 Καλή επιτυχία!

Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Μελιτζάνες φούρνου-πολίτικες



Υλικά:

3 μελιτζάνες φλάσκες
λάδι για τηγάνι
5-6 μέτριες πατάτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
250 γρ. κατίκι
200 γρ. πικάντικη φέτα
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισό ποτήρι του κρασιού  ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
3-4  ντομάτες αποφλοιωμένες
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε ροδέλες, τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν, τις στραγγίζουμε, τις στεγνώνουμε καλά και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τις βάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας. Βράζουμε τις πατάτες, βγάζουμε τη φλούδα τους, τις κάνουμε πουρέ, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κατίκι, τη φέτα ,το αλατοπίπερο και το φρέσκο βούτυρο, ανακατεύουμε τον πουρέ. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ντομάτες, σκόρδο, αλάτι και μισό ποτήρι λάδι και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι, καλύπτουμε την βάση με φέτες μελιτζάνας, από πάνω βάζουμε τον πουρέ και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες τηγανιτές μελιτζάνες. Περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και το μυστικό μου είναι  λίγο ψιλοκομμένο φιστίκι  Αιγίνης  .
Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 10' να πάρει χρώμα και σερβίρουμε.


Ένα υπέροχο φαγητό

Καλή όρεξη!!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

http://www.zodia-astrologia-taro.gr


Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Λιμοντσέλο


Υλικά συνταγής: 
6 μεγάλα (ακέρωτα) λεμόνια
750 ml βότκα ή ρακί
230 γρ. ζάχαρη
440 ml νερό

Προετοιμασία:
60 λεπτά για την ωρίμανση
Βράζουμε  5 λεπτά
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά και ο χρόνος για την ωρίμανση 
Οδηγίες:

1. Πλένετε τα λεμόνια και τα βάζετε σε κατσαρόλα. Τα καλύπτετε με βραστό νερό και τα αφήνετε να μείνουν για 1 ώρα.
 
2. Εν τω μεταξύ βάζετε σε κατσαρολάκι τα 440 ml νερό, μαζί με τη ζάχαρη και τα βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και βράζετε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας για 3 λεπτά περίπου. Το κατεβάζετε από την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
 
3. Όταν περάσει η μία ώρα, βγάζετε τα λεμόνια από το νερό και τα στεγνώνετε. Τα ξεφλουδίζετε με προσοχή, να μην έχουν τα φλούδια πάνω  από το άσπρο τμήμα της φλούδας, γιατί θα πικρίσει το ποτό.
 
4. Βάζετε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο ή μπουκάλι με μεγάλο στόμιο τα φλούδια και προσθέτετε την βότκα. Προσθέτετε και το σιρόπι, κλείνετε και κουνάτε να αναμειχθούν.
 
5. Φυλάτε το βάζο σε σκοτεινό δροσερό μέρος για ένα μήνα. Που και που το κουνάτε.
 
6. Μετά τον ένα μήνα, περνάτε το ποτό από λεπτό τουλπάνι ή γάζα και το φυλάτε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Το σερβίρετε πολύ παγωμένο.
 

Eνα υπέροχο ποτάκι από τον Αμβρόσιο και την Αλίντα  !!!!

Στην υγειά σας !!!!

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Γκιουλάτς (γαλακτομικό γλυκό ταψιού) Güllaç

To Güllaç είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο της Κωνσταντινούπολής  που γίνεται με γάλα ρόδια και ένα ιδιαίτερο είδος  ζύμης από λεπτά φύλλα με άμυλο καλαμποκιού και αλεύρι σίτου. Στην Τουρκία  καταναλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια  του  Ραμαζανιού .
Το Güllaç θεωρείται ως η προέλευση του μπακλαβά . Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο γλυκών είναι πολλές, όπως η χρήση των λεπτών στρωμάτων της ζύμης,φύλλα και τα καρύδια. 




Υλικά

10 φύλλα σγουρά (πολύ λεπτά φύλλα κρούστας)
1,5 λίτρα γάλα
3 φλιτζάνια ζάχαρη
200- 300 γρ. αλεσμένα καρύδια 
1 βανίλια
1 φλιτζάνι ροδόνερο η σιρόπι τριαντάφυλλο

Για το στόλισμα

Φιστικί Αιγίνης τριμμένο
Καρυδιά
Ρόδι, φιστίκι Αιγίνης, φρούτα, σιρόπια η γλυκά της αρεσκείας μας. 





Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ροδόνερο και την βανίλια, αφού βράσουν σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να πάρει την θερμοκρασία  δωματίου. Παίρνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα πρώτα πέντε φύλλα έτσι ώστε να μη χυθεί το μίγμα που θα αδειάζουμε. Αδειάζουμε το μισό μίγμα πολύ χλιαρό και από επάνω τοποθετούμε τα αλλά πέντε φύλλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μίγμα που έμεινε και το βάζουμε στο ψυγείο για μια μέρα. Την άλλη μέρα το κόβουμε σε ρόμβους η τετράγωνα και το στολίζουμε με φιστίκι Αιγίνης, ρόδι, καρύδια, φράουλες, κεράσια ή γλυκά του κουταλιού και σιρόπια της αρεσκείας μας.



Tα φύλλα Güllaç από άμυλο αραβοσίτου και αλεύρι σίτου η ρυζιού ,ξεραίνονται με ειδική διαδικασία στους  100-150 ° και θα τα βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.




 Καλή επιτυχία!


Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

http://www.zodia-astrologia-taro.gr/



https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif