Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Η σοκολάτα βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου – Μάθετε πως!




Μέχρι σήμερα έτρωγες σοκολάτα για την απίστευτα απολαυστική γεύση της, ενώ προσπαθούσες να μην το παρακάνεις γιατί σκεφτόσουν τη γραμμή σου. Ήξερες, όμως, ότι όσο πιο συχνά τρως σοκολάτα τόσο μεγαλύτερο δώρο κάνεις στον εαυτό σου;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, η συχνή κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και συσχετίζεται με καλή απόδοση στη μελέτη.
Οι ερευνητές, λοιπόν, συλλέγοντας δεδομένα από 968 άτομα ηλικίας μεταξύ 23 και 98 ετών, διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται σημαντικά με τη γνωστική λειτουργία, “ανεξάρτητα από άλλες διατροφικές συνήθειες”. Όπως σημειώνουν, όσοι έτρωγαν συχνά σοκολάτες απέδιδαν καλύτερα, μεταξύ άλλων, στα γνωστικά τεστ, ήταν πιο οργανωτικοί και παρατηρητικοί, ενώ απέδιδαν καλύτερα και στις εξετάσεις ψυχικής κατάστασης. Τυχαία νομίζεις η σοκολάτα μάς κάνει τόσο χαρούμενους;
Το μυστικό βρίσκεται στις φλαβανόλες του κακάο, μια υποομάδα των φλαβονοειδών, που βρίσκονται στη σοκολάτα και συνδέονται με την καλή γνωστική λειτουργία. Υψηλά επίπεδα φλαβανόλων εντοπίζονται στη μαύρη σοκολάτα, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά στη γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα. Βέβαια, σημειώνεται ότι υψηλά επίπεδα φλαβανόλων βρίσκονται και στο τσάι, το κόκκινο κρασί και σε ορισμένα φρούτα όπως τα σταφύλια και τα μήλα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα τους υποστηρίζουν πρόσφατες κλινικές μελέτες που συνιστούν ότι “τακτική πρόσληψη σε φλαβανόλες του κακάο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία και, ενδεχομένως, στην προστασία έναντι της εξασθένησης που έρχεται όσο μεγαλώνει κάποιος”.


Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Πολίτικο παγωτό καϊμάκι






Υλικά:

  4 1/2 φλιτζάνια γάλα
 20  γραμμάρια σαλέπι
 1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
 2 βανίλιες


Εκτέλεση :



Σε βαθύ κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη να ζεσταθεί και ανακατεύουμε για να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη άλλα χωρίς να πάρει βράση το γάλα η φωτιά μας πρέπει να είναι χαμηλή.
Σε μεταλλικό μπολάκι βάζουμε λίγο από το ζεστό γάλα, το σαλέπι και την βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί  καλά το σαλέπι.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σαλέπι, στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση πάντα σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το παγωτό καϊμάκι στην κατάψυξη και κάθε μισή ώρα για τις επόμενες 3 – 4 ώρες ανακατεύουμε για να γίνει το παγωτό μας αφράτο και χωρίς κρυστάλλους.Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης η καβουρδισμένο αμυγδαλάκι.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ









Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Σαλάτα πράσινη με κοτόπουλο και δαμάσκηνα από την Δήμητρα Παπανδρέου!


Υλικά για την σαλάτα:


½ kg ψητό στήθος κοτόπουλο
150 gr δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο τυρί παρμεζάνα
1 iceberg
5-6 λιαστές ντομάτες
την καρδιά ενός μαρουλιού
λίγο φρέσκο κόλιαντρο

Υλικά για το dressing:

λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
½ κουταλιά του γλυκού μουστάρδα πικάντικη
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
½ κουταλάκι της σούπας πιπερόριζα  (τζίντζερ) τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα  και προσθέτουμε το dressing μας στην σαλάτα λίγο πριν την σερβίρουμε.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου μισή ώρα. Στο μεταξύ στρώνουμε τα πράσινα λαχανικά μας, τοποθετούμε επάνω τα μέτρια κομμένα κομμάτια κοτόπουλου, πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, αφού τα έχουμε στραγγίσει, βάζουμε τις λεπτές φέτες παρμεζάνας και την τελική πινελιά στη γευστική μα πανδαισία θα αποτελέσει το dressing.

Δήμητρα Παπανδρέου



Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Φασολάκια με αυγά


Υλικά : 

500 g. φρέσκα πράσινα φασόλια 
50 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο ή 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια 
1 σκελίδα σκόρδο
2 κόκκινες πιπεριές
2 κουταλιές κόκκινη σάλτσα πελτέ
Σάλτσα ντομάτας από 3-4 ώριμες ντομάτες
Μαιδανό, μάραθο, δυόσμο.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, κουρκουμά. 
8-10 αυγά  


Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασολάκια με άφθονο νερό, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά με το λάδι ή το βούτυρο. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τις κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες, τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη, περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας, ανακατεύουμε και προσθέτουμε νεράκι, όσο να σκεπάσει τα φασολάκια.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, μπόλικο μαϊντανό, δυόσμο και ψιλοκομμένο μάραθο. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν να χυλώσουν και να καραμελώσει η σάλτσα. Σβήνουμε την φωτιά τα γυρίζουμε σε ένα πλατύ ταψάκι και σπάμε από πάνω τα αυγά, μάτια. Πασπαλίζουμε με λίγο κόκκινο πιπέρι αλάτι και κουρκουμά. Ψήνουμε στο φούρνο για  5-10 λεπτά  και σερβίρουμε. Είναι ένα παραδοσιακό σμυρναίικο καλοκαιρινό φαγητό που θα το λατρέψετε.

Καλή σας όρεξη!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Πασχαλινο τραπέζι απο τη Δήμητρα Λιάνη -Παπανδρέου-Αρνάκι στην λαδόκολλα με γραβιέρα




Άνοιξη λοιπόν και το Πάσχα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής! Και πια γαστρονομική παράδοση χαρακτηρίζει την μέρα αυτή; Μα φυσικά η ωδή στο Αρνάκι!
Πέρα από τον κλασικό οβελία, υπάρχουν χιλιάδες συνταγές με βάση το αρνί. Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να χαρούν τον πατροπαράδοτο οβελία στις εξοχές, όπως η παράδοση προστάζει, σας παραθέτουμε την συνταγή με αρνάκι στην λαδόκολλα με γραβιέρα, το οποίο βέβαια συνοδεύεται από πατάτες. 

Υλικά:
Για 6-8 μερίδες:
1 αρνίσιο μπούτι, περίπου 2 κιλά
1 μεγάλη κούπα τσαγιού γραβιέρα (Κρήτης ή Νάξου)
1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
5 σκελίδες σκόρδο
2-3 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
χυμό ενός επιπλέον λεμονιού
μουστάρδα
μπαχαρικό για αρνί
ρίγανη
μαντζουράνα
αλατοπίπερο


Εκτέλεση:

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο από το μπούτι, ώστε να μπορέσουμε να το ανοίξουμε. Το πλένουμε καλά, το στεγνώνουμε και ανοίγουμε με την μύτη ενός μαχαιριού τρύπες στην εξωτερική επιφάνεια, όπου τοποθετούμε το σκόρδο, τους κόκκους μπαχαριού και το φρέσκο,  ψιλοκομμένο δενδρολίβανο.

Απλώνουμε στον πάγκο μας μια λαδόκολλα και αφού την λαδώσουμε τοποθετούμε το αρνίσιο μπούτι ανοιχτό. Περνάμε την εσωτερική επιφάνεια με την μουστάρδα μας και λίγη σκόνη μπαχαρικού, ειδικό για το αρνί, ώστε να εξαλείψουν την έντονη μυρωδιά του αρνιού. Τοποθετούμε μετά τα κομμάτια του τυριού, αλατοπιπερώνουμε και το τυλίγουμε σφιχτά.

Γύρω από το αρνί μας ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και το κομμένο λεμόνι για να ψηθούν και αυτά με το αρνί μας, αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες μας, βάζουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά μας και τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και δένουμε σφιχτά την λαδόκολλα. Βρέχουμε λίγο την επιφάνεια της λαδόκολλας και τοποθετούμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο, σε μέτρια φωτιά, για τουλάχιστον 2 ώρες.


Καλοφάγωτο και του χρόνου με υγεία!

Δήμητρα Παπανδρέου 


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Αρνίσια παιδάκια κατσαρόλας



Υλικά:
► 500 γραμμάρια αρνίσια παιδάκια
► 1 κρεμμύδι,
► 2 σκελίδες σκόρδο 

► 1 ποτήρι καλό κρασί
► 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι,
► Αλάτι,
► μαύρο πιπέρι, 
► κόκκινο πιπέρι γλυκό
► λίγο κόκκινο πιπέρι καυτερό
► μισό ποτήρι ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Bάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τα παιδάκια.Σοτάρουμε μέχρι να κοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές καλά.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε λίγο νεράκι Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα παιδάκια.Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και τα πιπέρια .Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νεράκι και προσθέτουμε στο κρέας μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του.Σερβίρετε με τηγανιτές πατάτες η βραστά καρότα πατάτες και λαχανικά εποχής.Είναι ένα εύκολο και πεντανόστιμο πιάτο

Καλή όρεξη!!!
Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ 



Πασχαλινή σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, σταφίδες και μυρωδικά απο την Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου


Υλικά:

1 μαρούλι
ρόκα
μισό μάραθο
1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 αγγουράκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 χούφτα σταφίδες ξανθές
μισή κονσέρβα καλαμπόκι
μισό φλιτζάνι τριμμένη φέτα


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, το μάραθο, το μισό ματσάκι δυόσμο, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι και χοντροκόβουμε την ρόκα. Στην σαλατιέρα μας τοποθετούμε πρώτα την ρόκα και από πάνω το ψιλοκομμένο μας μαρούλι, το μάραθο, τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, το αγγουράκι, την σταφίδα, τα μυρωδικά μας, το καλαμπόκι και την τριμμένη φέτα. Επιστρατεύστε την καλλιτεχνική σας φλέβα και το καλό σας γούστο για μια όμορφη παρουσίαση τα σαλάτας σας.

Για την σώς:
Βάζουμε στο μπλέντερ μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, τον χυμό μισού λεμονιού, το υπόλοιπο από το ματσάκι του δυόσμου, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι ( δεν χρειάζονται τσιγκουνιές εδώ! ), μια κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε για ένα λεπτό. Δοκιμάζουμε λίγο με το δάχτυλο, μήπως η σώς μας χρειάζεται περισσότερο ξύδι ή λεμόνι (ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις πάντοτε) και την προσθέτουμε στην σαλάτα μας.

Καλή σας όρεξη! 

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ