Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Αρνάκι εξοχικό στη λαδόκολλα - Καγκίτ κεμπάμπι





Υλικά συνταγής:

1 μπούτι αρνίσιο (περίπου 2 κιλά) ξεκοκαλισμένο, κομμένο σε μερίδες
μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
3 -4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ή θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο ή δενδρολίβανο
6-7  πατάτες
2 δαφνόφυλλα
6 φέτες κεφαλοτύρι ή γραβγιέρα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 πρέζες μπαχάρι
Προαιρετικά  3-4  ντοματίνια σε κάθε πακέτο
8   λαδόκολλες






Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το κρέας σε μπολ. Το αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το φρέσκο δυόσμο, το μπαχάρι  και τα σκόρδα κομμένα σε φέτες. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη δάφνη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή καλύτερα για μια νύχτα. Ανά αραιά διαστήματα το ανακατεύουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες ή κυδωνάτες .Σ’ ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις πατάτες σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, όσο να πάρουν μια ελαφριά κρούστα . Απλώνουμε μία  λαδόκολλα, βάζουμε 3-4  πατάτες , από πάνω 1 μερίδα αρνί, τα σκεπάζουμε με 1 φέτα κεφαλοτύρι ή γραβιέρα . Περιχύνουμε με 1- 2 κουταλιές της σούπας  μαρινάτα. (προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα μικρά ντοματίνια σε κάθε πακέτο). Τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε πακέτο και με την ένωση προς τα κάτω τοποθετούμε τα πακέτα σε ταψί. Αφού τυλίξουμε όλα τα πακέτα, ψεκάζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 30  λεπτά. Για πιο ωραία εμφάνιση αντί για πακέτα μπορούμε να κάνουμε πουγκιά και να τα τυλίξουμε με σπάγκο μαγειρικής.


Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Καρνί πατάτες με κιμά





Καρνί πατάτες ή αλλιώς γεμιστές πατάτες με κιμά είναι ένα υπέροχο και νόστιμο φαγητό με όμορφη εμφάνιση !

Υλικά :

250 γρ. κιμά
5-6 μεγάλες πατάτες
8 -10 πατάτες μικρές
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
4 πιπεριές πράσινες ή δύο πράσινες 2 κόκκινες
2  ώριμες ντομάτες
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού βούτυρο φρέσκο προαιρετικά
4-5 κλωνάρια μαιδανό
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 πρέζες κύμινο
2 πρέζες μπαχάρι
1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)

Υλικά για την σάλτσα :

2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας αποξηραμένα λαχανικά ή ένα κύβο βοδινό
½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι.

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις μεγάλες πατάτες στα δύο και σκάβουμε το εσωτερικό τους έτσι ώστε να σχηματιστεί μια βαθιά οπή.Τρίβουμε το εσωτερικό της πατάτας στον τρίφτη. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο πολτοποιημένο. Προσθέτουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε για 5-10 λεπτά.Ρίχνουμε στον κιμά  το εσωτερικό της πατάτας, τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τις ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους και τα μπαχαρικά. Βράζουμε τον κιμά έως ότου πιεί όλο του το ζουμί. Σε ταψί ή πυρέξ ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας που έχουμε διαλύσει στο ζεστό νερό μαζί με τον κύβο ή τα αποξηραμένα λαχανικά. Γεμίζουμε με τον κιμά τις μεγάλες πατάτες και στρώνουμε στο ταψί μαζί με τις μικρές στρογγυλές. Προσθέτουμε το βουτυράκι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κόκκινο και λίγο μαύρο πιπέρι. Γαρνίρουμε τις γεμιστές πατάτες με ψιλοκομμένο μαιδανό, ή και με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C έως ότου ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες και μελώσει η σάλτσα.

Για ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά λίγο κουκουνάρι καβουρδισμένο ελαφρά σε βούτυρο φρέσκο

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Bυζαντινή φανουρόπιτα




Υλικά :

1 πακέτο (500 γραμ.) αλεύρι φαρίνα
3/4 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. ζάχαρη
2 φλυτζ. χυμό πορτοκάλι με ξύσμα πορτοκαλιού
2/3 ποτηριού τριμμένο καρύδι
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
½ ποτήρι σταφίδες
1 κ.σ. γαρύφαλλο σκόνη
1 κ.σ. κανέλα
1 σφηνάκι κονιάκ
5-6 κ.σ. σουσάμι λευκό


Διάβασε την ευχή εδώ : ευχή της Φανουρόπιτας

Εκτέλεση :

Μουλιάζουμε τις σταφίδες για μισή ώρα στο κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός απ´ το αλεύρι, χτυπάμε στο μίξερ να αφρατέψει το μείγμα και προσθέτουμε λίγο –λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με λάδι, αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνειά με σπάτουλα  και πασπαλίζουμε  με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς C.



Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Πολίτικο ψητό αρνί κατσαρόλας.



Υλικά:

1 μπούτι αρνίσιο
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
χυμός ενός λεμονιού
1 πολτοποιημένο κρεμμύδι
3-4  σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
κόκκινο και μαύρο πιπέρι σε κόκκους
κουρκουμά
μπαχάρι
1 φλιτζάνι του καφέ νερό.
αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το κρέας και το τοποθετούμε σε ταψάκι. Ετοιμάζουμε την μαρινάδα.  Στο μούλτι πολτοποιούμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τον κουρκουμά  και την μουστάρδα. Χτυπάμε καλά όλα μας τα υλικά και τα περιχύνουμε πάνω από το αρνίσιο μπούτι μας. Ανακατεύουμε πολύ καλά και  αφήνουμε το κρέας  4-5 ώρες στο ψυγείο.
Σε βαθιά κατσαρόλα  ζεσταίνουμε το ένα φλιτζανάκι νερό μέχρι να βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και  τοποθετούμε στην κατσαρόλα το αρνάκι  και το ζωμό από την μαρινάδα, ρίχνουμε τα πιπέρια και το μπαχάρι  και κλείνουμε την κατσαρόλα με ένα  μικρότερο καπάκι κατσαρόλας έτσι ώστε  να χωράει μέσα στην μεγάλη κατσαρόλα, κλείνουμε την κατσαρόλα με το κανονικό της καπάκι και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 6-8  ώρες. Ο τρόπος αυτός μαγειρικής κάνει το κρέας πεντανόστιμο. Αποκτά υπέροχη κρούστα που καραμελώνει,είναι ζουμερό, μαλακό και πολύ εύγεστο .

Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι η τηγανητές πατάτες

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

14 φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους!



Τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα φλαβονοειδών βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Ιστ Άνγκλια
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα φλαβονοειδή, χημική ένωση σε ορισμένες τροφές, μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για τις ιδιότητες απώλειας των περιττών κιλών που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αυτά είναι 14 φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φλαβονοειδή και συνδέονται με την απώλεια έρευνας:
1. Βατόμουρα
2. Μύρτιλα
3. Μούρα
4. Φράουλες
5. Φραγκοστάφυλα
6. Κεράσια
7. Σταφύλια
8. Δαμάσκηνα
9. Ραπανάκια
10. Αχλάδια
11. Μήλα
12. Εσπεριδοειδή, πορτοκαλιά και γκρέιπφρουτ
13. Κρεμμύδια
14. Πιπεριές
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 24 ετών από περίπου

πηγή: http://www.lay-out.gr/

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Πολίτικα σουτζουκάκια


Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, τα σουτζουκάκια προέρχονται από την τουρκική λέξη Sucuk.
Τα σουτζουκάκια είναι παραδοσιακό φαγητό της μικρασιατικής ελληνικής κουζίνας και έγινε και στην Ελλάδα ιδιαίτερα γνωστό. Διακρίνουμε τα «σμυρναίικα» και τα «πολίτικα».



Υλικά:

Κιμάς βοείου κρέατος - 500 γρ
Κρεμμύδια - 1 τεμ.
Σκόρδο - 2 σκελίδες
Μαντζουράνα - 1 κουταλάκι του γλυκού  
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, πικάντικη πάπρικα - για γεύση 




Παρασκευή : 1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε κύβους. 2.Καθαρίζουμε και θρυμματίζουμε το σκόρδο. 3. Ανακατεύουμε τον κιμά, προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά. 4. Πλάθουμε μακρόστενα  μπιφτέκια  σε μεγέθους  ενός αντίχειρα, ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε τηγάνι σχάρα μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα. Το μυστικό είναι στο καλό ζύμωμα του κιμά.
Σερβίρονται με σος γιαουρτιού τηγανητές πατάτες η σε αραβική πίτα.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Πέτουρα Μακεδονίας



Υλικά :

Αλεύρι
Αλάτι
Λάδι
4-5 Αυγά
Βούτυρο
1 κύβο 
Φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση :



Κοσκινίζουμε το αλεύρι και στο μπολ, ρίχνουμε αλάτι το λάδι και τα αυγά (όσα αυγά ρίξουμε τόσα φύλλα θα ανοίξουμε) και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μέτρια και όχι σφιχτή. Στη συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Έπειτα τα τυλίγουμε σε μακρόστενες λωρίδες και τα κόβουμε. Στη συνέχεια τα βράζουμε, ρίχνουμε αλάτι στο νερό και ύστερα προσθέτουμε βούτυρο και τον  κύβο. Μόλις το νερό έρθει σε θερμοκρασία βρασμού τα ρίχνουμε μέσα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά τα σερβίρουμε χωρίς να τα σουρώσουμε και πασπαλίζουμε από πάνω φέτα η προσθέτουμε την φέτα όταν σβήσουμε την φωτιά. Είναι υπέροχο φαγητό από τα αγαπημένα μου !

Καλή όρεξη Αλίντα Κανάκη


 Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ