Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Πίτα Λαβάς




Υλικά :

1 συσκευασία φύλλο λαβάς (θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα )
1 αυγό
70 ml γάλα
500 γραμμάρια μαλακό κίτρινο τυρί ή μοτσαρέλα ή ποντιακό τυρί γαΐς τυρί.



Προετοιμασία:









Τρίβουμε το τυρί από την χοντρή πλευρά του τρίφτη, σε μπόλ ανακατεύουμε με το αυγό και το γάλα. Λιπαίνουμε με φυτικό λάδι ένα ταψάκι  και απλώνουμε σε αυτό 1 στρώση φύλλου. Ρίχνουμε το υλικό και προσθέτουμε το επόμενο φύλλο. Στρώνουμε περίπου 5 φύλλα. Η τελευταία στρώση πρέπει να τελειώνει με φύλλο, λιπαίνουμε το τελευταίο φύλλο με βούτυρο. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Είναι εύκολη και πεντανόστιμη!

Καλή όρεξη !


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Μπισκότα Sam





Yλικά :

4 αυγά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο φρέσκο
1,5 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 πακέτο γιαούρτι
½ κ.γ. σόδα
 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
2 μεγάλα πορτοκάλια

Αλεύρι  μαλακό



Εκτέλεση :

Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με την ζάχαρη προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα καλά. Προσθέτουμε την σόδα το μπέικιν και το γιαούρτι ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μαλακή και αφράτη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ,ρίχνουμε λίγο λάδι βουτάμε τα χέρια μας και πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μέγεθος μανταρινιού. Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Περνάμε με κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν όμορφο κοκκινωπό χρώμα (προσέχουμε να μην ξεραθούν ). Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στην ζύμη μαύρες σταφίδες που τις έχουμε μουλιάσει σε ζεστό νερό. Είναι πεντανόστιμα τα παραδοσιακά πολίτικα μπισκότα Sam !

Kαλή επιτυχία

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Καρδιές σφολιάτας




Υλικά :

Για 40 καρδούλες

2 φύλλα σφολιάτας
10 κ.σ. μαύρη ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
2 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλο
400 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
2 βανίλιες





Στον πάγκο εργασίας πασπαλίζουμε με 2-3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη, απλώνουμε την σφολιάτα, με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο και απλώνουμε για να κολλήσει η ζάχαρη στην κάτω επιφάνεια. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με την κανέλα, το γαρίφαλο, τα καρύδια και τις βανίλιες. Πασπαλίζουμε όλο το φύλλο και διπλώνουμε από αριστερά προς το κέντρο και από δεξιά προς το κέντρο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο. Κόβουμε τις σφολιάτες (καρδιές ) κατά μήκος περίπου 1-1,5 cm σε πάχος. Τοποθετούμε σε ταψί, καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί αλείφουμε το φύλλο από πάνω με χτυπημένο ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Είναι εύκολα, αφράτα και πεντανόστιμα.


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Μπιφτέκια στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό από την Δήμητρα Παπανδρέου !




Υλικά για τα μπιφτέκια:

700-800 gr κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
½  ποτήρι κρασιού sherry
½ ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
φρέσκο δυόσμο
φρέσκο κόλιανδρο
1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
½ φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκια τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι


Υλικά για την σάλτσα ντομάτας με βασιλικό:

1 κιλό ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
1 ξυλάκι κανέλας
½  ποτήρι κρασιού sherry
½ ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
2-3 κόκκους κέδρου
1-2 κόκκου μπαχάρι
ζάχαρη
αρκετό βασιλικό


Εκτέλεση για την σάλτσα:


Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα μπαχαρικά, ώστε να ελευθερώσουν τα αρώματά τους και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με τα κρασιά μας και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες μας και μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε και λίγο πριν είναι η σάλτσα μας έτοιμη προσθέτουμε και αρκετό βασιλικό.



Εκτέλεση για τα μπιφτέκια:


Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο και σβήνουμε με τα κρασιά μας. Τα προσθέτουμε στον κιμά μας, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Μπορούμε να βάλουμε και λίγες κομμένες λεμονάτες πατάτες για τον φούρνο και να τις πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη. Προσθέτουμε στο σκεύος μας λίγο λάδι και νερό και φουρνίζουμε. Στο μισάωρο περιχύνουμε τα μπιφτέκια μας με την σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να γίνουν.

Είναι ένα γευστικότατο πιάτο,ιδανικό τόσο για τους καλοκαιρινούς όσο και για τους χειμερινούς μήνες.


Δήμητρα Παπανδρέου


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Κυδώνι στο φούρνο


Υλικά:


4-5 κυδώνια
1 λεμόνι
1/5 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
1-2 ξύλα κανέλας -κανέλα
5-6 γαριφαλάκια
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
Σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι ή τυρί φιλαδέλφεια
Λίγη κανέλα, καρύδια, φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα.
Χρώμα ζαχαροπλαστικής προαιρετικά.


Εκτέλεση : 

Πλένουμε και τρίβουμε καλά τα κυδώνια έως ότου να βγει το εξωτερικό χνούδι τους, τα κόβουμε στη μέση .Καθαρίζουμε τα κουκούτσια τους. Αλείφουμε την εσωτερική τους πλευρά με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Σε ταψάκι, γεμίζουμε μέχρι τη μέση νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ, τα ξύλα κανέλας ,τα γαριφαλάκια, τις βανίλιες (προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ).Βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν να καραμελώσουν και να μείνουν με λίγο από το σιρόπι τους. Όταν κρυώσουν τα σερβίρουμε αφού τα γεμίσουμε με σαντιγί ή παγωτό της αρεσκείας μας ή με μαλακό τυρί αφού πρώτα το χτυπήσουμε καλά με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη και λίγη σαντιγί. Αν θέλουμε τα κυδώνια με πολύ πηχτό σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε άλλο ένα τέταρτο ζάχαρη .Τα πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα η καρύδια ή φιστίκι Αιγίνης.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Χοιρινό με μέλι και πορτοκάλι


Υλικά:
1/5 κιλό χοιρινό (μπούτι)
2 μέτρια κρεμμύδια
15-16  μανιτάρια άσπρα
150 γρ. μέλι
300 γρ. χυμό πορτοκάλι
κάρδαμο
εστραγκόν
γλυκάνισο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση: 

Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντροκομμένα κομμάτια και τα τα μανιτάρια σε ροδέλες.
Σε ένα βαθύ  τηγάνι τσιγαρίζουμε το χοιρινό μέχρι να ροδίσει.
Αφαιρούμε το κρέας και βάζουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και προσθέτουμε πάλι το κρέας. Προσθέτουμε το μέλι  ανακατεμένο με το πορτοκάλι και  προς τέλος τα μπαχαρικά.
Μετά από 10 λεπτά κατεβάζουμε την φωτιά χαμηλά και αφήνουμε μέχρι να δέσουν  και να καραμελώσουν όλα τα υλικά μαζί.

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι (μπασμάτι) ή με τηγανιτές πατάτες και σαλάτα πορτοκάλι.

Καλή σας όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Γλυκό Κουταλιού Νεραντζάκι Ρολό



Υλικά :
1/5 κιλό φλούδες νεράντζι
1/5 κιλό ζάχαρη
3/5 φλιτζάνια νερό
χυμό ενός λεμονιού
2 βανίλιες


Εκτέλεση : 


Πλένουμε καλά εξωτερικά τα νεράντζια τα σκουπίζουμε και τρίβουμε στον ψιλό τριφτή εξωτερικά την φλούδα. Κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες. Αφαιρούμε το εσωτερικό του νεραντζιού. Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολό  και σταθεροποιούμε με οδοντογλυφίδα. Σε μεγάλη βελόνα με σπάγκο ή χοντρή κλωστή περνάμε τα ρολάκια διαδοχικά σε μεγάλα κολιέ.
Σε βαθιά κατσαρόλα γεμίζουμε κρύο νερό και βάζουμε τα ρολάκια νεραντζιού σκεπάζοντας τα με ένα πιάτο για να ξεπικρίσουν . Η διαδικασία κρατά 24 ώρες αλλάζοντας το νερό ανά 2 ώρες.
Την επομένη βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τα ρολάκια να βράσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε τα νεράντζια πετάμε το νερό της κατσαρόλας και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες δύο φορές.
Στη συνέχεια αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα νεράντζια και τα βάζουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν .
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και την ζάχαρη και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού ρίχνουμε τα νεραντζάκια και αφήνουμε να βράσουν περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα. Αποσύρουμε το γλυκό από την φωτιά και αφήνουμε για μια νύχτα να ξεκουραστεί. Την επομένη ξαναβράζουμε το γλυκό για περίπου ένα τέταρτο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δοκιμάζουμε το σιρόπι  να κάνει κόμπους. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι και τις βανίλιες. Όπως είναι ζεστό τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε ερμητικά τα καπάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα έως ότου να κρυώσει το γλυκό καλά.


Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα :

Πλένουμε με ζεστό νερό σαπούνι και λεμόνι τα βάζα καλά. Στην σχάρα του φούρνου ή σε ταψί στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια με το στόμιο προς τα κάτω  αφήνουμε στους 110 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ