Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Τips για ένα ρομαντικό πρωινό την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου !!!
















Το κεϊκ των ερωτευμένων - Αγ. Βαλεντίνου



Γιορτάστε τον Άγιο Βαλεντίνο φτιάχνοντας ένα κέικ με κρυμμένες στο εσωτερικό του καρδιές. Κάθε κομμάτι του θα είναι και μία απόδειξη αγάπης!

Υλικά 
400 γρ. βουτυρο
400 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200ml γάλα
4 κ.σ. μπείκιν πάουντερ
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
λίγο αλάτι
200 γρ. σοκολάτα για γαρνίρισμα
Τα υλικά της συνταγής αφορούν τα δυο κέικ που θα ενωθούν σε ένα. Το κέικ με το κόκκινο χρώμα για τις καρδούλες και το υπόλοιπο κέικ που θα ενωθεί με αυτές.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείφετε με βούτυρο και αλευρώνετε μια μακριά ορθογώνια φόρμα (30εκ περίπου). Αναμιγνύετε 200γρ. βούτυρο και 200γρ. ζάχαρη. Προσθέτετε τα 4 αυγά στο μείγμα ένα-ένα και τα χτυπάτε όλα μαζί. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε μαζί 300γρ. αλεύρι, 2 κ.γ. μπείκιν πάουντερ και μία πρέζα αλάτι και ανακατεύετε προσθέτοντας σταδιακά 100ml γάλα. Χρωματίζετε το μείγμα ανοιχτό κόκκινο με το βρώσιμο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ξεκινάτε ρίχνοντας μία μικρή ποσότητα και συνεχίζετε να προσθέτετε μέχρι να πετύχετε το χρώμα που επιθυμείτε). Αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 55 λεπτά περίπου. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο, με ένα ξύλινο καλαμάκι (οδοντογλυφίδα), τρυπώντας το κέικ. Αν βγει καθαρό χωρίς να υπάρχει υγρασία σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και αφαιρείτε τη φόρμα. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα. Όταν κρυώσει πλήρως το κόβετε σε δύο φέτες. Κόβετε τις φέτες του κέικ σε σχήμα καρδιάς. Ετοιμάζετε ξανά το μείγμα του κέικ όπως ήδη έχετε κάνει για το κόκκινο κέικ. Ρίχνετε μικρή ποσότητα στη βάση της προετοιμασμένης φόρμας ψησίματος. Τοποθετείτε τις καρδιές στη σειρά μέσα στο μείγμα. Γεμίζετε τη φόρμα με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνετε για περίπου 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ,όπως και προηγουμένως. Στη συνέχεια ετοιμάζετε το σοκολατένιο γλάσο. Λιώνετε 200γρ. σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπέν μαρί. Ρίχνετε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στο κρύο κέικ. Κόβετε το κέικ σε φέτες και σερβίρετε, απολαμβάνοντας τις καρδούλες του σε κάθε μπουκιά!

 

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Πικάντικο φρέσκο τυρί Ricotta ή σπιτικό ανθότυρο





Υλικά

2 λίτρα φρέσκο γάλα ημέρας
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 λεμόνι ή μηλόξιδο
φρέσκο θυμάρι (σε μικρές ποσότητες)
φρέσκο δενδρολίβανο (σε μικρές ποσότητες)
φρέσκο δυόσμο (σε μικρές ποσότητες)



Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα καλά. Εάν έχουμε θερμόμετρο φαγητού, θα πρέπει αν βράσει στους 80 βαθμούς. Μόλις το γάλα φουσκώσει, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για δύο ώρες σκεπασμένο να κρυώσει και να πήξει. Μετά το μεταγγίζουμε σε τουλπάνι ή σε μια καθαρή λευκή γάζα, το πασπαλίζουμε με το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το δυόσμο ή άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας μας, κλείνουμε το τουλπάνι ή την γάζα και το κρεμάμε για τέσσερις ώρες να στραγγίσει.  Σερβίρεται με ελαιόλαδο. Είναι μοναδικό γευστικά!



Εναλλακτικά μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου βότανα ή μπαχαρικά, οπότε θα μας δώσει το κλασικό ανθότυρο που όλοι γνωρίζουμε.



Καλή επιτυχία!!!
Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Καλκάνι κρασάτο





Το καλκάνι είναι το ψάρι που φημίζεται για το μέγεθός του και το νόστιμο κρέας του. Έχει ευρεία κατανομή και αποτελεί έδεσμα πολλών λαών.


Υλικά:

​2 κιλά καλκάνι
2 ποτηράκια λευκό κρασί
1 λεμόνι (το χυμό)
2 κουταλιές μουστάρδα
Μία πρέζα κύμινο, μπαχάρι, κανέλλα, πιπέρι, κουρκουμά, δάφνη, αλάτι, μπούκοβο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση :







Πλένουμε καλά το ψάρι και το κόβουμε σε μερίδες. Σε πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα κομμάτια του ψαριού, προσθέτουμε το κρασί, τα μπαχαρικά  και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Aφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιει τα υγρά του. Σερβίρουμε σε πιατέλα, χτυπάμε το λάδι, την μουστάρδα  με το λεμόνι και το περιχύνουμε. Στολίζουμε με χόρτα, μαιδανό, κόλιαντρο και καυτερό κόκκινο πιπέρι ή ρίγανη.


 Καλή σας όρεξη!

 Αλίντα Κανάκη



Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Πολίτικο Κιουνεφέ





Ένα υπέροχο γλυκό που αποτελείται από δύο στρώσεις φύλλο καταΐφι, μία στη βάση και μία στην επιφάνεια, ανάμεσα στις οποίες μπαίνει μια τυρένια γέμιση και σιρόπι. Στην Πόλη χρησιμοποιούν ένα λευκό, υφάλμυρο μαστιχωτό τυρί, κάτι σαν το γαΐς των Ποντίων. Σερβίρεται ζεστό με φιστίκι Αιγίνης,παγωτό ή καιμάκι. Είναι σκέτη απόλαυση !!! 



Υλικά:

500 γραμμάρια φύλλο καταΐφι
200 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα η ανάλατο ποντιακό τυρί
200 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
150 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 γραμμάρια γάλα ή κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού σαλέπι
Λίγη βανίλια
1 κούπα φιστίκι Αίγινας ανάλατο ψιλοκομμένο και ψημένο



Για το σιρόπι:


500 γραμμάρια ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
600 γραμμάρια νερό


Εκτέλεση:

Ξαίνουμε το κανταΐφι καλά, λιώνουμε το βούτυρο, βρέχουμε με αυτό το φύλλο κανταΐφι και βάζουμε μια στρώση σε ένα καλά βουτυρωμένο ρηχό ταψί και το πατάμε ελαφρά με το χέρι. Ανακατεύουμε τα τυριά με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνουν κρεμά, προσθέτουμε τη βανίλια και το σαλέπι. Απλώνουμε το μείγμα στη στρώση κανταΐφι και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο, στρώνουμε, πατάμε ελαφρά και βουτυρώνουμε.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το σιρόπι ενώ είναι ακόμα ζεστό προς το χλιαρό.

Παραλλαγή : Το αυθεντικό künefe το ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας και όχι στο φούρνο, βάζουμε το βούτυρο σε ένα ρηχό ταψάκι, τοποθετούμε τις στρώσεις με τα υλικά και ψήνουμε στριφογυρίζοντας στο μάτι με προσοχή να μην καεί, αναποδογυρίζουμε για να ροδοκοκκινίσει σβήνουμε την φωτιά κόβουμε σε μερίδες και ρίχνουμε το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει από πριν το οποίο πρέπει να είναι προς το χλιαρό. Περιχύνουμε με φιστίκι Αιγίνης και το τρώμε ζεστό. Συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι και είναι ένα απολαυστικό γλυκό.
Ποντικό τυρί γαής για το κιουνεφέ 
 
Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Πολίτικο γλυκό με κοτόπουλο Tavuk Göğsü


Υλικά :
* 2-3 κουταλιές της σούπας άμυλο (ρυζάλευρο)
* 2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
* 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Στήθος κοτόπουλο (χωρίς πέτσα)
* 1 λίτρο γάλα
* 150 - γραμμάρια φρέσκο βούτυρο (βούτυρο)
* Κανέλα (Προαιρετικό)
* βανίλια

Eκτέλεση


Βράζουμε πολύ καλά το στήθος κοτόπουλου και στη συνέχεια αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές για να φύγει η μυρωδιά. 

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη,το ρυζάλευρο τη βανίλια και το αλάτι,προσθέτουμε το γάλα και τα λιώνουμε καλά. Αλέθουμε με λίγο γάλα το κοτόπουλο στο μίξερ,η το χτυπάμε γουδί για να πετύχουμε πιο άψογη υφή .Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε (10-15 λεπτά) και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.


Όταν πήξει προσθέστε το βούτυρο να λιώσει γυρίζετε την κρέμα σε δίσκο και αφήστε να κρυώσει. Τοποθετείτε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει 4-5 ώρες .Πασπαλίστε με λίγη κανέλα η προαιρετικά η και λίγη καρύδα η μαρμελάδα.

Kαλή όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Γκοφρέτες


Yλικά:

400 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
3 κουταλιές μέλι
1 πακέτο μπισκότα βουτύρου
1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης
½ φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
300 γρ. σοκολάτα  γάλακτος λιωμένη
1 σφηνάκι  λικέρ amaretto

Εκτέλεση:

Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα με το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα το μέλι και τα θρυμματισμένα μπισκότα. Έπειτα ρίχνουμε τα δημητριακά το amaretto  και την καρυδόψιχα. Ανακατεύουμε πολύ καλά  στρώνουμε μια λαδόκολλα σε πυρέξ ,αδειάζουμε το μίγμα και το στρώνουμε προσεκτικά με σπάτουλα. Το βάζουμε στο ψυγείο και αφού παγώσει, το αναποδογυρίζουμε σε ξύλο κοπής ,κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και βουτάμε τις γκοφρέτες στη λιωμένη σοκολάτα. Βάζουμε τις γκοφρέτες στο ψυγείο έως ότου παγώσουν καλά. Οι σπιτικές γκοφρέτες είναι  σκέτη  απόλαυση!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ