Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Κόκκινα πασχαλινά αυγά



Τα πασχαλινά αυγά είναι μέρος των Πασχαλινών εθίμων, συμβολίζουν το αίμα του Χριστού . Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.



Από το βράδυ της  Μ. Τετάρτης πλένουμε πολύ καλά τα αυγά με άφθονο νερό και ξύδι. Κρατάμε τα αυγά μας σε θερμοκρασία δωματίου και το πρωί της Μ.Πέμπτης, σύμφωνα με την παράδοση κρεμάμε στο παράθυρο η το μπαλκόνι, μια κόκκινη κορδέλα η ένα κόκκινο ύφασμα που συμβολίζει την κόκκινη Πέμπτη και ξεκινάμε το βάψιμο των αυγών. Τα βράζουμε καλά σε χαμηλή φωτιά. Μαζεύουμε διάφορα φυλλαράκια, φτέρες, μαϊδανό, σημύδα ,φύλλα βελανιδιάς κ.λ.π. Κόβουμε κομμάτια τούλι, ή παλιό καλσόν, κολλάμε πάνω σε κάθε αυγό από ένα -2 φυλλαράκια, καλύπτουμε με το τούλι ή το καλσόν και τα δένουμε σφιχτά με κλωστή. Ετοιμάζουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε τη βαφή και περίπου μια κούπα ξίδι για τριάντα αυγά. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα για όσα λεπτά αναγράφεται στη συσκευασία. Στο εμπόριο υπάρχουν και βαφές που βράζουν μαζί με τα αυγά, οι ο οδηγίες χρήσης είναι απαραίτητες για ένα σωστό αποτέλεσμα. Βγάζουμε προσεκτικά τα αυγά από το σκεύος αφαιρούμε το τούλι και τα φυλλαράκια, αφήνουμε να κρυώσουν και τα γυαλίζουμε καλά με λάδι η ανεξίτηλο γυαλιστικό αυγών.


Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Πιλάφι με αμύγδαλα και αρνάκι





Υλικά:

250 γραμμάρια αρνί ή εναλλακτικά κοτόπουλο
2 φλιτζάνια ρύζι κατσαρόλας
3 φλιτζάνια νερό
2 ζωμούς κρέατος
5 κουταλιές βούτυρο
1 καρότο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
λίγο μαύρο πιπέρι,
½ φλιτζάνι αμύγδαλα,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο . 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό με το ζωμό κρέατος. Σοτάρουμε το κρέας κομμένο σε κύβους με 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο η μαργαρίνη έως ότου ροδίσει καλά. Προσθέτουμε το νεράκι με το ζωμό και αφήνουμε να βράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας. Πλένουμε το ρύζι και αφήνουμε στην άκρη. Όταν μαγειρευτεί το κρέας προσθέτουμε το ρύζι και το καρότο ψιλοκομμένο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά / μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι περίπου 10 λεπτά έως ότου πιεί όλο το ζουμάκι του. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι να φουσκώσει το ρύζι. Σε τηγανάκι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα με μια κουταλιά βούτυρο, τα χρησιμοποιούμε για διακόσμηση μαζί με τριμμένο μαιδανό και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα .

 Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ








Παστίτσιο






Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Βασικό συστατικό του είναι τα μακαρόνια και ο κιμάς. Ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως πιάτο.

Το παστίτσιο αποτελείται από διαφορετικές στρώσεις υλικών. Ως προς την παρασκευή του υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αλλά η βασική συνταγή χρησιμοποιεί μακαρόνια χοντρά, κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή χοιρινό με ντομάτα και τη λευκή σάλτσα ή αλλιώς μπεσαμέλ.Στο τέλος συνηθίζεται να προστίθεται τυρί τριμμένο.


Υλικά :

1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (Νο. 5)
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο.

Για τη σάλτσα κιμά

800 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5 - 6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια φρέσκο Θυμάρι ή βασιλικό
1 φύλο δάφνης
1 κύβο βοδινό
500 γραμ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
1  πρέζα ζάχαρη
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουτ. γλυκού κουρκουμά
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι νερό

Για την μπεσαμέλ

1½ λίτρο φρέσκο γάλα
12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
5 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
5 αυγά φρέσκα (τους κρόκους)
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα
1/2 φλυτζάνι παξιμάδι τριμμένο 

Εκτέλεση :

Για τα μακαρόνια:

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε 4 με 5 λεπτά  αλ τέντε. Σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε ξανά τα μακαρόνια μέσα, ανακατεύοντας να πάει παντού το βούτυρο.

Για τον κιμά:

Σε πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄- 10´λεπτά.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5´περίπου λεπτά ,ανακατεύοντας να καβουρδιστεί καλά ο κιμάς, σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το δενδρολίβανο, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, τον κουρκουμά την δάφνη το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Προσθέτουμε το νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα μέχρι να πιεί τα υγρά του και να καραμελώσει καλά και να μείνει με το λάδι του.
 
Για την μπεσαμέλ:

Σε βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να καβουρδιστεί καλά το αλεύρι και να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη. Προσέχουμε να μην σβολιάσει και να μήν αρπάξει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σιγά σιγά η μπεσαμέλ μας θα πήξει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών αλάτι μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.
Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας και προσέχοντας να έχουν την ίδια φορά .
Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού. Από πάνω ρίχνουμε την επόμενη στρώση, με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Στρώνουμε καλά την επιφάνεια του παστίτσιου ρίχνουμε την παρμεζάνα και το παξιμάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C,για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.


Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.



Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Πολίτικη πουτίγκα








Υλικά:

Για την πουτίγκα


3 αυγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1σφυνάκι κονιάκ

6 ξηρά σύκα (ψιλοκομμένα μικρά γλασέ ,για 15-20 λεπτά μουλιάζουμε από πριν σε νερό)



Για το σιρόπι


1,5 φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά Nescafe

μισό φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1 βανίλια
2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο προαιρετικά.


Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

2 κουταλιές της σούπας άμυλο

2 κουταλιές της σούπα αλεύρι

5 κουταλιές της σούπα ζάχαρη

50 γρ. μαργαρίνη

1 πακέτο σαντιγί


Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και με προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με την αντίστοιχη σειρά . Στο τέλος προσθέτουμε τα σύκα και αναμιγνύεται με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 160 C.

Για το σιρόπι

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, βράζουμε για 5-10 λεπτά και περιχύνουμε την πουτίγκα αφοί κρυώσει με ζεστό σιρόπι.

Για την κρέμα


Αναμειγνύουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με τα άλλα συστατικά, εκτός από τη σαντιγί .Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε την κρέμα έως ότου να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει αρκετά προσθέτουμε τη σαντιγί και χτυπάμε στο μίξερ για και 10 λεπτά να Στη συνέχεια περιχύνουμε την πουτίγκα διακοσμούμε με καρύδια και κανέλα,παγώνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρουμε.



Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Τips για ένα ρομαντικό πρωινό την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου !!!
















Το κεϊκ των ερωτευμένων - Αγ. Βαλεντίνου



Γιορτάστε τον Άγιο Βαλεντίνο φτιάχνοντας ένα κέικ με κρυμμένες στο εσωτερικό του καρδιές. Κάθε κομμάτι του θα είναι και μία απόδειξη αγάπης!

Υλικά 
400 γρ. βουτυρο
400 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200ml γάλα
4 κ.σ. μπείκιν πάουντερ
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
λίγο αλάτι
200 γρ. σοκολάτα για γαρνίρισμα
Τα υλικά της συνταγής αφορούν τα δυο κέικ που θα ενωθούν σε ένα. Το κέικ με το κόκκινο χρώμα για τις καρδούλες και το υπόλοιπο κέικ που θα ενωθεί με αυτές.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείφετε με βούτυρο και αλευρώνετε μια μακριά ορθογώνια φόρμα (30εκ περίπου). Αναμιγνύετε 200γρ. βούτυρο και 200γρ. ζάχαρη. Προσθέτετε τα 4 αυγά στο μείγμα ένα-ένα και τα χτυπάτε όλα μαζί. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε μαζί 300γρ. αλεύρι, 2 κ.γ. μπείκιν πάουντερ και μία πρέζα αλάτι και ανακατεύετε προσθέτοντας σταδιακά 100ml γάλα. Χρωματίζετε το μείγμα ανοιχτό κόκκινο με το βρώσιμο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ξεκινάτε ρίχνοντας μία μικρή ποσότητα και συνεχίζετε να προσθέτετε μέχρι να πετύχετε το χρώμα που επιθυμείτε). Αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 55 λεπτά περίπου. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο, με ένα ξύλινο καλαμάκι (οδοντογλυφίδα), τρυπώντας το κέικ. Αν βγει καθαρό χωρίς να υπάρχει υγρασία σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και αφαιρείτε τη φόρμα. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα. Όταν κρυώσει πλήρως το κόβετε σε δύο φέτες. Κόβετε τις φέτες του κέικ σε σχήμα καρδιάς. Ετοιμάζετε ξανά το μείγμα του κέικ όπως ήδη έχετε κάνει για το κόκκινο κέικ. Ρίχνετε μικρή ποσότητα στη βάση της προετοιμασμένης φόρμας ψησίματος. Τοποθετείτε τις καρδιές στη σειρά μέσα στο μείγμα. Γεμίζετε τη φόρμα με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνετε για περίπου 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ,όπως και προηγουμένως. Στη συνέχεια ετοιμάζετε το σοκολατένιο γλάσο. Λιώνετε 200γρ. σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπέν μαρί. Ρίχνετε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στο κρύο κέικ. Κόβετε το κέικ σε φέτες και σερβίρετε, απολαμβάνοντας τις καρδούλες του σε κάθε μπουκιά!

 

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Πικάντικο φρέσκο τυρί Ricotta ή σπιτικό ανθότυρο





Υλικά

2 λίτρα φρέσκο γάλα ημέρας
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 λεμόνι ή μηλόξιδο
φρέσκο θυμάρι (σε μικρές ποσότητες)
φρέσκο δενδρολίβανο (σε μικρές ποσότητες)
φρέσκο δυόσμο (σε μικρές ποσότητες)



Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα καλά. Εάν έχουμε θερμόμετρο φαγητού, θα πρέπει αν βράσει στους 80 βαθμούς. Μόλις το γάλα φουσκώσει, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για δύο ώρες σκεπασμένο να κρυώσει και να πήξει. Μετά το μεταγγίζουμε σε τουλπάνι ή σε μια καθαρή λευκή γάζα, το πασπαλίζουμε με το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το δυόσμο ή άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας μας, κλείνουμε το τουλπάνι ή την γάζα και το κρεμάμε για τέσσερις ώρες να στραγγίσει.  Σερβίρεται με ελαιόλαδο. Είναι μοναδικό γευστικά!



Εναλλακτικά μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου βότανα ή μπαχαρικά, οπότε θα μας δώσει το κλασικό ανθότυρο που όλοι γνωρίζουμε.



Καλή επιτυχία!!!
Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ