Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Κόκκινες φακές σούπα



Η κόκκινη φακή θεωρείται η βασίλισσα της σούπας στην πολίτικη κουζίνα. Αναγνωρίζονται ως ιδιαιτέρως θρεπτικές, είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, σιδήρου και καλίου. Οι φακές, μπορεί να περιέχουν λαχανικά, όπως καρότα, πατάτες, σέλινο, μαϊντανό, τομάτα, άνηθο, κολοκύθι και κρεμμύδι. Κοινά αρτύματα είναι το σκόρδο, φύλλο δάφνης, κύμινο, ελαιόλαδο και ξίδι. Μερικές φορές γαρνίρεται με κρουτόν (croutons) ή ψιλοκομμένα βότανα ή βούτυρο, ελαιόλαδο, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Η προσθήκη χυμού λεμονιού, δίνει μια ισχυρή όξινη γεύση και κόβει το αίσθημα βάρους του πιάτου.


Υλικά :

1½ φλιτζάνι κόκκινες φακές, ξεπλένονται και στραγγίζονται καλά
1 ποτήρι ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  κουταλιές αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκόρδα προαιρετικά
2 καρότα κομμένα σε κύβους
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κουρκούμη
μία πρέζα κύμινο
αλάτι
πιπέρι.

Σάλτσα :

2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια πάπρικα ή κόκκινο πιπέρι
αποξηραμένο δυόσμο




Παρασκευή :

Καθαρίζουμε, πλένουμε και σουρώνουμε τις φακές. Σε βαθιά κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος αραιωμένο σε χλιαρό νερό ανακατεύουμε, ρίχνουμε τις φακές, τις πατάτες, τα καρότα, τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Βράζουμε έως ότου χυλώσουν. Σε τηγανάκι καβουρδίζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε την σούπα σε βαθύ πιάτο  γαρνίρουμε με την σάλτσα φρυγανισμένο ψωμί και μερικές σταγόνες φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού προαιρετικά.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Σεκέρ παρέ με ροδόνερο





Υλικά :

2 φλυτζάνια αλεύρι
1 αυγό
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
100 g βούτυρο φρέσκο
Μία πρέζα σαφράν διαλυμένο σε λίγο νερό

Για τη επικάλυψη:  Ένα κρόκο αυγού - αμύγδαλα ασπρισμένα ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης

Για το σιρόπι: Βράζουμε για 10' σε 2 φλιτζάνια νερό, 3 φλιτζάνια  ζάχαρη 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού και 10 κουταλιές ροδόνερο.

Εκτέλεση :

Βράζουμε πρώτα το σιρόπι για  10 λεπτά προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ροδόνερο, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, το σαφράν διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό και το αυγό.
Προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε τη ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακή.
Πλάθουμε σε σβόλους (σχήμα κουραμπιέ) βάζουμε στο κέντρο το αμύγδαλο και στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε κρύο το σιρόπι, αφήνουμε να κρυώσουν και να πιούν όλο το σιρόπι, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης .

Είναι υπέροχο αγαπημένο γλυκό !!!


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Κεφτεδάκια κοτόπουλου




300 γραμμάρια κιμά από κοτόπουλο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 αυγό
2-3 φέτες ψωμί
½ ποτήρι λευκό κρασί
5-6 φυλλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ πικάντικη μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
1 πρέζα πιπέρι
2 πρέζες αποξηραμένα λαχανικά
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 πρέζα κουρκουμά
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα ρίγανη ή μαντζουράνα
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι καλαμποκιού για το πανάριζμα
1 φλιτζάνι φυτικό ελαιόλαδο

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε, πλένουμε, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαιδανό. Μουσκεύουμε το ψωμί με λίγο λευκό κρασί, στραγγίζουμε πολύ καλά. Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι το μαιδανό την ρίγανη  το αυγό την μουστάρδα, το ψωμί και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά . Αφήνουμε τον κιμά να σταθεί στο ψυγείο 2-3 ώρες. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε στρογγυλά η μακρόστενα μπαλάκια, αλευρώνουμε με το αλεύρι καλαμποκιού τα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Σερβίρουμε σε πιατέλα με κλωνάρια μαιδανό. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή ρύζι.


Καλή όρεξη !
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Απλό τιραμισού




Υλικά:

- 200 γρ. οποιοδήποτε cookie μπισκότα
- 200 γρ. χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας νες καφέ
- βανίλια
- κακάο

Προετοιμασία:


Ανακατεύουμε το τυρί cottage, την κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια, χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να μαλακώσει. Ετοιμάζουμε τον καφέ (διαλύουμε σε ζεστό νερό ).

2. Βυθίζουμε τα cookie για 5 δευτερόλεπτα στον καφέ. Στη συνέχεια εναλλάξ τοποθετούμε στρώματα μπισκότων και κρέμα (σε γυάλινα ποτήρια ).
3. Πασπαλίζουμε με κακάο .Αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. Στολίζουμε με μπισκότα πούρα και σερβίρουμε.


Καλή όρεξη !



Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ








Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Μπακλαβάς πολίτικος με παραδοσιακό φύλλο





Υλικά για το φύλλο:

3 αυγά
1 φλ. γάλα
1 φλ. σπορέλαιο
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
1 κ.γ. σούπας ξύδι
1/2 κ. γλυκού αλάτι
6 -7  φλ. αλεύρι
1 σακουλάκι νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
500 γρ. φρέσκο βούτυρο
Γαρύφαλλα καρφάκια για το στόλισμα


Για την γέμιση :

700 γρ. καρύδια
1 κ. γλυκού κανέλα
1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο
3-4 κουταλιές παξιμάδι






Για το σιρόπι :

5 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
2 βανίλιες
Χυμό από μισό λεμόνι
1 πρέζα σαφράν






Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά έως ότου πετύχουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα. Κόβουμε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια με το μαχαίρι, ανακατεύουμε με το παξιμάδι την κανέλα και το γαρίφαλο. Στον μπάγκο εργασίας ρίχνουμε μπόλικο νισεστέ, χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μέτριους ράβδους. Κόβουμε την κάθε ράβδο σε 10 μπαλάκια ζύμης σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα . Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε μικρά φύλλα δίσκους περίπου 40 εκ. πασπαλίζουμε με  νισεστέ και σκεπάζουμε με πετσέτα. Παίρνουμε 10 μαζί φύλα δίσκους και ανοίγουμε μεγάλα φύλα ανάλογα με το ταψί μας. Βουτυρώνουμε το ταψί και με την βέργα απλώνουμε τα 10 φύλλα, στρώνουμε καλά και ρίχνουμε μπόλικο από το υλικό της γέμισης. Συνεχίζουμε με την δεύτερη δεκάδα ρίχνουμε υλικό  και ούτω καθεξής. Κόβουμε τα περίσσια φύλα γύρω από το ταψί. Κόβουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια στολίζουμε με μοσχοκάρφια προαιρετικά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο καλά, περιχύνουμε τον μπακλαβά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. Όσο ψήνετε ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι . Ρίχνουμε τα υλικά σε κατσαρόλα βράζουμε 10 λεπτά με 1 τέταρτο και αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε 5 λεπτά και ρίχνουμε το σιρόπι στον ζεστό μπακλαβά. Αφήνουμε να ρουφήξει καλά και τον απολαμβάνουμε την επόμενη μέρα.


Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Elbasan κατσαρόλας



Υλικά

Για το κρέας
2 μερίδες κρέατος της αρεσκείας σας
1 ξερό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοπίπερο
λίγο κουρκουμά

Για την σάλτσα

1 αυγό
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 – 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (ανάλογα με την ρευστότητα του γιαουρτιού)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει και το κρεμμύδι μας και προσθέτουμε 1 με 2 ποτήρια νερό και τα καρυκεύματα. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει καλά.Μόλις μαλακώσει το κρέας μας χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψάκι, το περιχύνουμε με την σάλτσα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η σάλτσα.

Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Καζάν Ντιπί πολίτικο



Yλικά:
1 λίτρο γάλα (βουβαλινό)
1/2 κούπα ρυζάλευρο ή νισεστέ η ριζάλευρο
1/4 κούπας ζάχαρη
5-6 κουταλάκια σούπας ζάχαρη για το κάψιμο της επιφάνειας
1-2  κουτ. σούπας  ανθόνερο

Παρασκευή:

Σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα, το ρυζάλευρο ή το νισεστέ, τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνέχεια για να μη σβολιάσει βράζουμε έως ότου πήξει προσέχοντας να μη κολλήσει η κρέμα. Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει.. η κρέμα θα πρέπει να είναι παχύρευστη, απαλή και όχι σφιχτή. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε κατά διαστήματα έως ότου κρυώσει για να μην πιάσει κρούστα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την ζάχαρη έως ότου πάρει ανοιχτό χρώμα καραμέλας αφήνουμε να πάρει δύο τρεις βράσεις και στρώνουμε σε μέτριο ταψάκι. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα και βάζουμε το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας έως ότου δούμε ότι η καραμέλα μελώνει και το γλυκό μας αποκτά αυτή την υπέροχη κρούστα του καζάν ντι πί. Ελέγχουμε με σπάτουλα να μην καεί ο πάτος και πικρίσει το γλυκό. Αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε στο ψυγείο. Το γλυκό σερβίρετε αναποδογυρισμένο με σπάτουλα η κρέμα του  που είναι ελαφρώς καμένη και καραμελωμένη, έχει μια χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά που το κάνει απολαυστικό, δροσερό και μοναδικά υπέροχο στη γεύση. Σερβίρεται και σε ρολάκια γυρίζοντας τα αναποδογυρισμένα με την σπάτουλα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης και κανέλα. Eίναι το αγαπημένο μου γλυκό!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ