Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Μαριναρισμένα ψητά λαχανικά στην σχάρα


Φρέσκα λαχανικά : Κολοκύθια, μπάμιες, ντοματίνια και καρότα με θυμάρι, ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και μέλι.

Για τη μαρινάδα

3/4 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι

1 κ.σ.μπαλσάμικο

1κ.σ μέλι
αλάτι,πιπέρι

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα λαχανικά. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, τα χτυπάμε καλά και αφήνουμε μέσα τα λαχανικά μας, μιάμιση ώρα τουλάχιστον. Τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ. Τα σερβίρουμε περιχυμένα με την υπόλοιπη μαρινάδα, ελάχιστο ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι. Ένα υπέροχο συνοδευτικό πιάτο με ελάχιστες θερμίδες πλούσια πηγή φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων. 

 

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 

 


Δίπλες


Οι δίπλες είναι ελληνικό επιδόρπιο όπου το κύριο συστατικό του είναι η λεπτή ζύμη. Πιστεύεται ότι οι δίπλες προέρχονται από την Πελοπόννησο. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζονται με σιρόπι.. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και αρωματίζονται με κανέλα και ψιλοκομμένο καρύδι. Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια. Σερβίρονται συνήθως σε γάμους αλλά και την πρωτοχρονιά.

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι σκληρό
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
12 αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
φυτικό λάδι για τηγάνισμα
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη η μέλι
1 1/2 φλιτζ. Νερό

 


Εκτέλεση:

Σε βαθύ μπόλ βάζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε στη μέση μικρή λακουβίτσα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας σφικτή. Αφήνουμε για περίπου μία ώρα να ξεκουραστεί. Κόβουμε σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα. Χαράζουμε με ένα μαχαιράκι γραμμές, τετράγωνα η παραλληλόγραμμα σε κάθε φύλλο και δίνουμε το σχήμα της αρεσκείας μας ,φιόγκους η ρολάκια. Βάζετε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε τις δίπλες και τηγανίζουμε γυρίζοντας για να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές.  Μόλις τηγανιστούν, τις βάζουμε να στραγγίξουν σε ένα πιάτο που έχουμε καλύψει με χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσουν αφαιρούμε το χαρτί κουζίνας και ραντίζουμε με κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη η χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα.

Σιρόπι

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη ή το μέλι  και το νερό και αφήνουμε να βράσει 5-10 λεπτά. Και οι δίπλες και το σιρόπι πρέπει να είναι κρύα για παραμείνουν τραγανές.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

 


Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Πολίτικοι αφράτοι κουραμπιέδες


 Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το Περσία  Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

 

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι μαλακό

1 κιλό βούτυρο αγελάδος

300 γραμ. ζάχαρη άχνη

300 γραμ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη

100 γραμ. χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα

1 ποτηράκι κονιάκ ή πικραμύγδαλο

1 κουταλάκι σόδα

Ανθόνερο

 


 Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ καλά και ασπρίζουμε το βούτυρο, τουλάχιστον ένα τέταρτο στο μίξερ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και κοπανισμένα και τέλος το αλεύρι, δουλεύουμε ελαφρά μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά  ένα μίγμα. Πλάθουμε σε στρόγγυλα κομμάτια η κόβουμε με κούπ πάτ. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου  20 λεπτά. Βγάζουμε απ' το φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη. Γίνονται πεντανόστιμοι  και πολύ αφράτοι!!!

Καλή όρεξη!!!!

Αλίντα Κανάκη

 

 


Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικα μεθυσμένα Μπισκότα


Υλικά

1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ρετσίνα
250γρ μαργαρίνη (λιωμένη)
1 1/2 φλ ζάχαρη
1 1/2κιλ. αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1κγ. κανέλα
1/2κγ γαρίφαλο 
1βανίλια

γλάσο

2 φλ άχνη ζάχαρη
3-4κσ νερό
χρώμα ζαχαροπλαστικής
ή λιωμένη λευκή ή μαύρη σοκολάτα

 


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το κρασί, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη την κανέλα, το γαρίφαλο και την βανίλια .Ρίχνουμε το μπέικιν στο αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο προηγούμενο μείγμα. Αν η ζύμη αρχίζει και γίνεται πολύ σκληρή αφήνουμε λίγο αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε με κουπ πάτ. Στρώνουμε σε ένα ταψί χαρτί κουζίνας, στρώνουμε τα μπισκότα  και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-14  λεπτά .Μόλις κρυώσουν τα μπισκότα τα αλείφουμε με το γλάσο ή λιωμένη σοκολάτα.
Για το γλάσο, προσθέτουμε στην ζάχαρη άχνη λίγες κουταλιές νερό βράζουμε σε χαμηλή φωτιά  με νερό μέχρι να πετύχουμε μια παχύρρευστη υφή. Την μοιράζουμε σε διαφορετικά μπολ και προσθέτουμε μερικές σταγόνες από χρώμα ανακατεύοντας να γίνει ομοιόμορφο η μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες λεμόνι η βανίλια. (προαιρετικά στη ζύμη μπορούμε να  προσθέσουμε λίγο καβουρδισμένο σουσάμι, γίνονται πεντανόστιμα τραγανά και πολύ αφράτα.

Αλίντα Κανάκη

 


Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Τομάτες προβενσάλ


 

Ντομάτες à la Provençale - μια κλασική σπεσιαλιτέ της Γαλλικής κουζίνας

Σοτάρουμε πάτους τομάτας, (κόβουμε τις τομάτες στην μέση) τους τοποθετούμε σε ένα γαστρονόμ, ταψί ή πυρέξ  γεμίζουμε με κρεμμύδια σοτέ, τομάτα κονκασέ,1πρέζα σκόρδο σκόνη, μαϊντανό, θυμάρι, ή βασιλικό, ψίχα ψωμιού και γκρατινάρουμε στον φούρνο, πασπαλίζουμε  είτε με γαλέτα, είτε με τριμμένο τυρί παρμεζάνα, κομματάκια μπέικον και βουτύρου ή 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στην κορυφή (βάζουμε για 20 λεπτά κάτω από ζεστό φούρνο ή γκριλ, ώστε να κάνουν κρούστα στην επιφάνεια και να καραμελώσουν.)

Σερβίρω με φύλλα μαϊντανό και ψιλοκομμένα καρύδια.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 



 

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Πολίτικη κουζίνα Αλίντα Κανάκη : Γεμιστό κέικ λεμονιού


 

Εξαιρετική συνταγή για αφράτο, μυρωδάτο κέικ λεμονιού,γεμιστό με βελούδινη κρέμα λεμόνι.

Υλικά :

 

3 αυγά

1,5 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσ. γάλα

1 φλιτζάνι τσ. λάδι φυτικό

1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι

ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι

χυμό λεμονιού  από 1 λεμόνι

1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ

3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει

 

Υλικά για την κρέμα :

 

1,5 φλιτζάνι νερό

1,5 φλιτζάνια γάλα

 1 ποτήρι τσ. ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

3 κρόκους αυγού

ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια

χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (για χρώμα)



Παρασκευή :

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν άσπρα. Προσθέτουμε  το γάλα το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι ανακατεύουμε σιγά σιγά για 2 λεπτά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.



Παρασκευή κρέμας :

Εκτός από το βούτυρο, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, κατά την διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα και προσέχουμε να μην αρπάξει η κρέμα μας. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε με μίξερ για 10 λεπτά γεμίζουμε ένα καρνέ ζαχαροπλαστικής, ξεφορμάρουμε το κέικ με προσοχή το χωρίζουμε σε δύο δίσκους. Γεμίζουμε με κρέμα το κάτω κομμάτι και συναρμολογούμε με το επάνω. Γαρνίρουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη ή κρέμα ή γλάσο λεμονιού και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης . 

Για το γλάσο:

150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

50 γραμμάρια χυμό λεμονιού

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετούμε τα υλικά για το γλάσο, την άχνη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού και τα χτυπάτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ασπρίσει το γλάσο.

Καλή επιτυχία

Αλίντα Κανάκη

 

 

 


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Κωκ Ταψιού


 

Υλικά

1,5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 μπέικιν πάουντερ

3  βανίλιες σε σκόνη

6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια για το παντεσπάνι

3,5 φλιτζάνια ζάχαρη

5 φλιτζάνια γάλα

8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοφτές

4 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ

6 κρόκοι αυγών

3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

1/5  φλιτζάνι τσαγιού κουβερτούρα

1/5  φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος

1 κ.γλ. μέλι

1 φλιτζάνι νερό

 

Παρασκευή

 

Παντεσπάνι

Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το μπέικιν πάουντερ και τις 2 βανίλιες. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια του αυγού σε μαρέγκα, για περίπου 15 λεπτά. Σε ένα δεύτερο μπολ  χτυπάμε το 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη με τους  κρόκους μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα κρόκων στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά.

Κρέμα

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την μισή ποσότητα γάλακτος. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κορν φλαουρ, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, τους κρόκους των αυγών και μια βανίλια. Όταν το γάλα βράσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα γάλα-αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσέχουμε να μη σβολιάσει και κολλήσει  η κρέμα μας.

Γλάσο σοκολάτας

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σιρόπι

Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με ένα φλιτζάνι ζάχαρης για 5 με 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το σιρόπι. 

Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά, κόβουμε σε δύο κομμάτια, βάζουμε το πρώτο κομμάτι σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα ταψί και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα από πάνω, συνεχίζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και τέλος καλύπτουμε με το γλάσο σοκολάτας. Καλύπτουμε το κωκ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί για 4 με 5 ώρες. Ένα υπέροχο και λαχταριστό γλυκό.

Αλίντα Κανάκη