Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Γαλοπούλα γεμιστή από την Αλίντα Κανάκη με τραγανή κρούστα !

 

Υλικά:

Για τη γαλοπούλα

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά

1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος

2 φλιτζάνια τσαγ.κονιάκ

2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι


ξύσμα πορτοκαλιού


2 ποτήρια γλυκό κρασί

250 γρ. βερίκοκα ξέρα

250 γρ. χουρμάδες ξερούς

350 γρ. δαμασκηνά ξέρα

350 γρ. σύκα ξερά

200 γρ. σταφίδες μαύρες

400 γρ. βρασμένα κάστανα καθαρισμένα

15 φέτες μπέικον

αλατοπίπερο


1 κουταλάκι κουρκουμά


ελαιόλαδο

1  χοντρή βελόνα- κλωστή για μαγειρική



Για τη γέμιση


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο


1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι

1 ποτήρι κρασί κόκκινο ημίγλυκο

2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

4-5  κουταλιές ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ζωμό κότας

100 γρ. κουκουνάρι

250 γρ. φιστίκια Αιγίνης

 


Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τη γαλοπούλα. Σε  βαθύ μπόλ ρίχνουμε το κονιάκ, το γλυκό κρασί, το πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα βερίκοκα, τους χουρμάδες, τα δαμασκηνά, τα σύκα και τις σταφίδες ψιλοκομμένα, τρυπάμε την γαλοπούλα με σουβλί σε αρκετά σημεία και μαρινάρουμε την γαλοπούλα για 24 ώρες στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα αλατοπιπερώνουμε και την αλείφουμε με λάδι και βούτυρο παντού τραβάμε το δέρμα του λαιμού και με προσοχή περνάμε τις φέτες μπέικον γύρω γύρω παντού. Μαρινάρουμε τα φρούτα με το κρασί και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για περίπου δύο ώρες. Σε πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά, σβήνουμε με το κρασάκι, ρίχνουμε το ρύζι, τα φρούτα με το χυμό τους και τους ξηρούς καρπούς, αλάτι, πιπέρι ,κουρκουμά .Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να μελώσει η γέμιση και να τραβήξει όλα τα ζουμιά. Μόλις είναι έτοιμη, γεμίζουμε την γαλοπούλα, ράβουμε και  δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα για να αποκτήσει ωραίο σχήμα. Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20΄ με 30’. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 3-4  ώρες.

Καλή όρεξη !!!

Αλίντα Κανάκη


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Φιλέτο γαλοπούλας με δαμάσκηνα από την Αλίντα Κανάκη !


 

Ένα υπέροχο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με γλυκόξινη σάλτσα, πλούσιο σε πρωτεΐνη και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα για τους λάτρεις της εκλεκτής κουζίνας.

 

Υλικά :



400 γρ.φιλέτο γαλοπούλας

1 μέτριο κρεμμύδι

3 μέτριες ώριμες ντομάτες

μισό κουταλάκι γλυκού θυμάρι

μισό κουταλάκι αλάτι

1-2 πρέζες πιπέρι

1 ξυλάκι κανέλα

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

100 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι

μισό ποτήρι καλό κόκκινο κρασί

2 κ.γλ. μέλι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


 

Παρασκευή :

Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μικρές λωρίδες ή κύβους. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρέας, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, τις  ψιλοκομμένες ντομάτες και το θυμάρι. Διαλύουμε το αλεύρι σε κρύο νερό και προσθέτουμε στο φαγητό, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό  και σιγοβράζουμε. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τα δαμάσκηνα το μέλι και την κανέλα. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί και να καραμελώσει η σάλτσα. Το υπέροχο πιάτο μας είναι έτοιμο να το σερβίρουμε με ντεκόρ φύλλα μαϊντανό, φρέσκο θυμάρι ή δενδρολίβανο. Συνοδεύουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας και λαχανικά.

Αλίντα Κανάκη 

 

Σμυρναίικα κουλουράκια



Πεντανόστιμα Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια αφράτα, μυρωδάτα και τραγανά από την Σμύρνη και την Αλίντα Κανάκη 

Υλικά :



1 κιλό βούτυρο (μισό βούτυρο και μισό μαργαρίνη)
1 ποτήρι σπορέλαιο
1/2 κιλό ζάχαρη
3 βανίλιες
2κσ. μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι του καφέ κονιάκ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού
αλεύρι περίπου 2 και 1/2 κιλά 
αβγό για επάλειψη

 

Παρασκευή :

Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Στο αλεύρι προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει  και λίγο λίγο (προσεχτικά γιατί πιτσιλάει) προσθέτουμε το σπορέλαιο. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να χτυπηθούν καλά. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια. Πλάθουμε τα κουλουράκια πλεξούδες και αλείφουμε με αβγό. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.

Αλίντα Κανάκη  

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Μπάμιες λαδερές


 

Οι μπάμιες τρώγονται μαγειρεμένες, σκέτες ή με κρέας, γίνονται κονσέρβες ή τουρσί με πίκλες. Πριν μαγειρευτούν συνηθίζεται να μουλιάζονται σε ξύδι και νερό, προκειμένου να μην έχουν βλεννώδη υφή όταν τρώγονται. Ένα πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φτωχό σε θερμίδες. Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και διαλυτές, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες βιταμίνης Κ, C και Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β1 και Β6, καθώς και άλλα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.


 Υλικά :

1 κιλό μπάμιες ( φρέσκες ή κατεψυγμένες)

1 φλιτζ. ξύδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

5 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή περασμένες από μπλέντερ

½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ζωμός λαχανικών

1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

Διαδικασία παρασκευής :

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες, τις αφήνουμε για 10 λεπτά με ξύδι και αλάτι και τις ξεπλένουμε. Σοτάρουμε κρεμμύδι ξερό και φρέσκο, σκόρδο και τις μπάμιες. Σβήνουμε με ζωμό λαχανικών ή νερό και προσθέτουμε τομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη. Δίνουμε μια βράση και τελειώνουμε στο φούρνο στους 180 °C για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 


Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Μαριναρισμένα ψητά λαχανικά στην σχάρα


Φρέσκα λαχανικά : Κολοκύθια, μπάμιες, ντοματίνια και καρότα με θυμάρι, ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και μέλι.

Για τη μαρινάδα

3/4 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι

1 κ.σ.μπαλσάμικο

1κ.σ μέλι
αλάτι,πιπέρι

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα λαχανικά. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, τα χτυπάμε καλά και αφήνουμε μέσα τα λαχανικά μας, μιάμιση ώρα τουλάχιστον. Τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ. Τα σερβίρουμε περιχυμένα με την υπόλοιπη μαρινάδα, ελάχιστο ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι. Ένα υπέροχο συνοδευτικό πιάτο με ελάχιστες θερμίδες πλούσια πηγή φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων. 

 

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 

 


Δίπλες


Οι δίπλες είναι ελληνικό επιδόρπιο όπου το κύριο συστατικό του είναι η λεπτή ζύμη. Πιστεύεται ότι οι δίπλες προέρχονται από την Πελοπόννησο. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζονται με σιρόπι.. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και αρωματίζονται με κανέλα και ψιλοκομμένο καρύδι. Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια. Σερβίρονται συνήθως σε γάμους αλλά και την πρωτοχρονιά.

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι σκληρό
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
12 αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
φυτικό λάδι για τηγάνισμα
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη η μέλι
1 1/2 φλιτζ. Νερό

 


Εκτέλεση:

Σε βαθύ μπόλ βάζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε στη μέση μικρή λακουβίτσα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας σφικτή. Αφήνουμε για περίπου μία ώρα να ξεκουραστεί. Κόβουμε σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα. Χαράζουμε με ένα μαχαιράκι γραμμές, τετράγωνα η παραλληλόγραμμα σε κάθε φύλλο και δίνουμε το σχήμα της αρεσκείας μας ,φιόγκους η ρολάκια. Βάζετε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε τις δίπλες και τηγανίζουμε γυρίζοντας για να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές.  Μόλις τηγανιστούν, τις βάζουμε να στραγγίξουν σε ένα πιάτο που έχουμε καλύψει με χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσουν αφαιρούμε το χαρτί κουζίνας και ραντίζουμε με κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη η χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα.

Σιρόπι

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη ή το μέλι  και το νερό και αφήνουμε να βράσει 5-10 λεπτά. Και οι δίπλες και το σιρόπι πρέπει να είναι κρύα για παραμείνουν τραγανές.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

 


Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Πολίτικοι αφράτοι κουραμπιέδες


 Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το Περσία  Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

 

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι μαλακό

1 κιλό βούτυρο αγελάδος

300 γραμ. ζάχαρη άχνη

300 γραμ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη

100 γραμ. χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα

1 ποτηράκι κονιάκ ή πικραμύγδαλο

1 κουταλάκι σόδα

Ανθόνερο

 


 Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ καλά και ασπρίζουμε το βούτυρο, τουλάχιστον ένα τέταρτο στο μίξερ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και κοπανισμένα και τέλος το αλεύρι, δουλεύουμε ελαφρά μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά  ένα μίγμα. Πλάθουμε σε στρόγγυλα κομμάτια η κόβουμε με κούπ πάτ. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου  20 λεπτά. Βγάζουμε απ' το φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη. Γίνονται πεντανόστιμοι  και πολύ αφράτοι!!!

Καλή όρεξη!!!!

Αλίντα Κανάκη