Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Αφράτες τηγανόπιτες


 

Λαχταριστές τηγανόπιτες, εύκολες, γρήγορες στην παρασκευή και πάνω από όλα πεντανόστιμες  !

Υλικά:

2 ποτήρια γάλα

2 ποτήρια νερό

1 ποτήρι του τσαγιού λάδι

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

½  πακέτο νωπή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

9-10  ποτήρια αλεύρι.


Εκτέλεση :

Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό προσθέτουμε την ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει. Προσθέτουμε, το γάλα, το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος.Αφού φουσκώσει πλάθουμε την ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγουμε σε μικρά κυκλικά φύλλα. Τηγανίζουμε σε πλατύ τηγάνι με καυτό φυτικό λάδι 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνήθως συνοδεύονται με επικάλυψη ή γέμιση από μαρμελάδα, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, φρούτα, ζάχαρη άχνη, σοκολάτα. Επίσης σερβίρονται και με αλμυρή επικάλυψη, αλατισμένο βούτυρο (για να λιώσει και να απλωθεί επάνω στην καυτή τηγανίτα), αβγά, μπέικον, τυρί ή κιμά.

Αλίντα Κανάκη

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Κολοκύθα ψητή


Ένα υπέροχο επιδόρπιο της πολίτικης κουζίνας με ιδιαίτερα αρώματα που θα σας συναρπάσει !

Υλικά :

1 μέτρια κίτρινη κολοκύθα

ζάχαρη, ( 2-3 κουταλιές μέλι ) Η αναλογία κολοκύθα / ζάχαρη είναι 2:1 ή 300 gr στο 1 κιλό κολοκύθας. 

λίγο χυμό λεμονιού

1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη-ξυλάκι κανέλας

1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο γαρίφαλο

1/2 κ.γ. κόκκοι κόλιανδρου

4-5 μοσχοκάρφια

Καρύδια ταχίνι με μέλι ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης ή καϊμάκι

 



Πλένουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε την φλούδα και τα σπόρια της, κόβουμε  σε μεγάλα κομμάτια (μήκους περίπου 6 εκ.).

Τοποθετούμε  τα κομμάτια της κολοκύθας μέσα σε ένα πυρέξ ή ταψάκι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και καλύπτουμε με την ζάχαρη. Αφήνουμε να σταθεί για 3-4 ώρες, ή ακόμη καλύτερα για όλη την νύχτα, στο ψυγείο.( μπορούμε να προσθέσουμε και 2-3 κουταλιές μέλι ή καστανή ζάχαρη για να μελώσει καλύτερα το σιρόπι ).

Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε στις αντιστάσεις, μέχρι να μελώσει το σιρόπι και να γίνει διάφανη  για 40 -50  λεπτά περίπου.. Βγάζουμε  από τον φούρνο και αφήνουμε  το γλυκό να κρυώσει. Γαρνίρουμε με χοντροαλεσμένα καρύδια ή ινδοκάρυδο ή ταχίνι με μέλι, καϊμάκι ή ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.

Αλίντα Κανάκη

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Τριώροφο γλυκό με κρέμα βανίλιας, σοκολάτας και γάλακτος

Το απόλυτο ανάλαφρο και δροσερό μπισκοτογλυκό με βελούδινη γεύση ! 

Υλικά

Για την στρώση με τα μπισκότα:

3 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ

250 γρ. γάλα

Για την κρέμα βανίλιας θα χρειαστούμε:

1 λίτρο φρέσκο γάλα

180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 φάκελο άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια

2 αβγά

40 γρ. νισεστέ

2 δόσεις βανίλια σε σκόνη

1 κουτ. της σούπας βούτυρο

Για την κρέμα σοκολάτας θα χρειαστούμε:

1 λίτρο γάλα

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 αβγά

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης

2 δόσεις βανίλια σε σκόνη

150 γρ. κουβερτούρα

Για την κρέμα γάλακτος θα χρειαστούμε:

400 ml κρέμα γάλακτος

100 γρ. ζάχαρη άχνη

Τρούφα σοκολάτας

 


Εκτέλεση:

Κρέμα βανίλιας:

Για την κρέμα βανίλιας, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια. Σε άλλη κατσαρόλα αναμιγνύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αβγά και τέλος, το άνθος αραβοσίτου και το νισεστέ κοσκινισμένα. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το αδειάζουμε στο μείγμα με τα στερεά υλικά και αναμειγνύουμε, χτυπώντας μ' ένα σύρμα πάνω στη φωτιά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.

Κρέμα σοκολάτας:

Για τη σοκολατένια κρέμα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια. Σε άλλη κατσαρόλα αναμιγνύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αβγά και τέλος, το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το αδειάζουμε στο μείγμα με τα στερεά υλικά και αναμειγνύουμε, χτυπώντας μ' ένα σύρμα πάνω στη φωτιά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη σοκολάτα.

Κρέμα γάλακτος:

Για τη κρέμα γάλακτος (τύπου σαντιγύ) , σ' ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις εμφανιστούν στην επιφάνεια μικροί λοφίσκοι προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα ξεχωρίζει απ' το σκεύος.

Για το στήσιμο του γλυκού:

Βουτάμε τα μπισκότα στο γάλα και φτιάχνουμε μια στρώση. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα βανίλιας. Φτιάχνουμε άλλη μια στρώση από μπισκότα. Στη συνέχεια απλώνουμε τη κρέμα σοκολάτας. Τέλος, τοποθετούμε μία τελευταία στρώση από μπισκότα και καλύπτουμε με τη κρέμα γάλακτος (τύπου σαντιγύ) και πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας.

Αλίντα Κανάκη


Φανουρόπιτα- ευχή της Φανουρόπιτας





Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία. Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την συγχώρεση της μητέρας ή και της αδελφής του Αγίου.

Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Γίνεται από φαρίνα, ζάχαρη, λάδι, σταφίδες, καρύδια χοντροκομμένα, χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο.

Η ευχή της Φανουρόπιτας:

Η ονομασία προέρχεται από τον Άγιο Φανούριο. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά από ορισμένους Χριστιανούς ώστε να φανερώσει ο Ά­γιος σε κάποιον κάποια δουλειά ή ένα αντικείμενο που χάθηκε ή κάποια χαμένη υπόθεση. Επίσης, γίνεται προκειμένου να έχει κάποιος υγεία (σύμφωνα με τη δοξασία).

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως τηςμενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.



Συνταγή για Φανουρόπιτα με 9 υλικά:



1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πορτοκάλι (χρειαζόμαστε το χυμό και το ξύσμα του)
2 χούφτες καρύδια ή αμύγδαλα (ψιλοκομμένα )
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα  βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί.Έπειτα σιγά-σιγά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει  μια ομοιόμορφη και ομοιογενή ζύμη. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι που έχουμε αλείψει  με λίγο αλεύρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα.



Φανουρόπιτα με 11 υλικά 






Υλικά:

-6 φλιτζ. αλεύρι
-2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
-2 φλιτζ. ζάχαρη
-2 φλιτζ. σταφίδες
-1 φλιτζ. λάδι
-χυμό από 5 πορτοκάλια
-2 ποτηράκια του λικέρ κονιάκ
-ξύσμα πορτοκαλιού
-1 κουταλιά κανέλλα
-1/2 κουταλιά γαρύφαλλο
-100γρ.καρύδια τριμμένα


Εκτέλεση:


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Κοσκινίζουμε  το αλεύρι, προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.Βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε περίπου μισή ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Κροκέτες ψαριού από την Αλίντα Κανάκη !


 

Υλικά

450 γρ. φιλέτο μπακαλιάρο

200 γρ.τριμμένη φρυγανιά

1 κουτ.γλ. αλάτι

200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Φρεσκοκομμένο  πιπέρι, μπαχάρι

3 αυγά

1 κουταλιά σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 





Εκτέλεση

Κόβουμε τα φιλέτα ψαριού σε ροδέλες και τα τυλίγουμε σε αλεύρι. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα πιπέρια και το αλάτι. Ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με την παρμεζάνα. Βουτάμε τα κομμάτια ψαριού στο αυγό και τα πανάρουμε στην τριμμένη φρυγανιά. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 ° C  για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, μαγιονέζα και ντεκοράρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αλίντα Κανάκη


Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Κέικ καρύδας μαλακό σαν βαμβάκι !


Ένα πολύ εύκολο πρωτότυπο και αφράτο υγρό κέικ με ινδοκάρυδο που θα λατρέψετε !

Υλικά

3 αυγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι λάδι φυτικό

1 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι καρύδα

1  βανίλια

2 φλιτζάνια αλεύρι

1 μπέικιν πάουντερ

 

Για το σιρόπι

1 ποτήρι νερό

3 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη

 

Για την επικάλυψη

1,5 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι καρύδα

 


Παρασκευή :

Σε μικρό σκεύος ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Αναμιγνύουμε το νερό με την ζάχαρη βράζουμε 10 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη έως ότου το μείγμα  να γίνει κρεμώδης. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα .Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, την καρύδα και τέλος την βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Στρώνουμε το μείγμα λαδωμένο ταψί, και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 15 λεπτά, τρυπάμε με οδοντογλυφίδα καλά όλο το κέικ, ρίχνουμε το σιρόπι και στην συνέχεια το κρύο γάλα. Περιμένουμε να απορροφήσει καλά το γάλα, πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

 

 


Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Πως θα χάσει κιλά το κάθε ζώδιο; Από την Αλίντα Κανάκη !


 

Εφάρμοσε τις συμβουλές για δίαιτα και άσκηση που δίνονται παρακάτω σύμφωνα με το ζώδιό σου και χάσε γρήγορα και εύκολά κιλά !

 

Κριός:

Είσαι από τα ζώδια που τους αρέσει πολύ το φαγητό! Για να χάσεις κιλά πρέπει να προτιμήσεις τα λευκά κρέατα, όπως τα πουλερικά, συνοδευμένα από λαχανικά. Αύξησε την κατανάλωση λαχανικών όπως το μαρούλι, το σπανάκι, τα καρότα, τα μήλα και το λεμόνι. Αυτό θα ενισχύσει τη ζωτικότητά σου και θα μειώσει τις ημερήσιες θερμίδες.

 

Ταύρος:

Απολαμβάνεις το φαγητό με όλες τις αισθήσεις σου. Δεν μπορείς να πεις όχι σε οποιοδήποτε πιάτο βρεθεί μπροστά σου! Για να χάσεις κιλά πρέπει να περιορίσεις τα γλυκά. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με βραστά παντζάρια, τα αγγούρια, το σπανάκι, την κολοκύθα και το κουνουπίδι. Επίσης αύξησε την κατανάλωση τροφών με ιώδιο, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά. Με αυτό τον τρόπο θα δεις αισθητά αποτελέσματα.

 

Δίδυμοι:

Δεν μπορείς να τρως φαγητά που έχεις ξανά φάει! Θέλεις ποικιλία στις γεύσεις και στα αρώματα των πιάτων! Για να χάσεις τα περιττά κιλά δεν χρειάζεσαι εξαντλητικές και ακραίες δίαιτες. Μία ισορροπημένη διατροφή θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα γυμναστικής!

 

Καρκίνος:

Δεν είχες ποτέ ιδιαίτερα κακή σχέση με τα κιλά σου. Πάντα προσέχεις και διατηρείς την διατροφή σου. Για να προσέξεις ακόμα περισσότερο μπορείς να προσθέσεις περισσότερα ψάρια, που δίνουν τον οργανισμό σου το απαραίτητο ιώδιο. Επίσης εμπλούτισε τη διατροφή σου με λαχανικά και φρούτα, που συχνά τα… παραγκωνίζεις για χάρη μιας μακαρονάδας. Για τα κόκαλα και τα δόντια σου, θα σε βοηθήσει το φθοριούχο ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά, τον κρόκο αυγού και τα όσπρια.

 

Λέων:

Σου αρέσει το καλό φαγητό! Και γι’ αυτό το ρίχνεις πολλές φορές έξω! Για να διώξεις τα περιττά κιλά πρέπει να περιορίσεις τα πολλά λιπαρά και τα γλυκά. Άρχισε να τρως πιο απλά φαγητά. Αύξησε τη βιταμίνη C, που μπορείς να την παίρνεις από τα εσπεριδοειδή, τις τομάτες, τα μπρόκολα, τις πιπεριές, τις φράουλες. Επίσης μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου αμύγδαλα, σύκα, μύρτιλλα, μαρούλι, μήλα.

 

Παρθένος:

Σου αρέσει να μαγειρεύεις εσύ καθημερινά φαγητά! Μερικές φορές το παρακάνεις με τις λιπαρές τροφές! Για να χάσεις μερικά κιλά πρέπει να μαγειρεύεις πιο υγιεινά! Πρόσθεσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου. Απέφυγε τα βαριά γεύματα, ιδίως το βράδυ, και μάσα καλά, τρώγοντας σε ήρεμο κλίμα.

Ζυγός:

Σου αρέσει πολύ το γρήγορο φαγητό! Για να αποφύγεις τις πολύωρες ασκήσεις στο γυμναστήριο προσπάθησε να αποφύγεις τα γλυκά και τη ζάχαρη! Να τρως περισσότερα λαχανικά, μαρούλι, καρότα, αγγούρια!

Σκορπιός:

Δεν σταματάς να τσιμπάς από δεξιά και αριστερά! Για να χάσεις τα κιλά από τα τσιμπολογήματα πρέπει να βάλεις ένα πρόγραμμα στη διατροφή σου! Απέφυγε τα φαγητά με πολλά λίπη και τα τηγανιτά! 

Τοξότης :

Δεν σου αρέσουν οι περιορισμοί στη διατροφή σου γι’ αυτό πολλές φορές έχεις παραπανίσια κιλά! Σταμάτα το γρήγορο φαγητό και ετοίμασε κάτι από το σπίτι σου. Πρόσθεσε πολλές σαλάτες στη διατροφή σου και περιόρισε τη ζάχαρη και τα γλυκά!

Αιγόκερως:

Γενικότερα δεν έχεις πρόβλημα με τα κιλά σου! Σε περίπτωση που έχεις πάρει μερικά κιλάκια περιόρισε το βραδινό σου γεύμα. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με γιαούρτι ή τοστ από ψωμί ολικής. Μαζί με τη γυμναστική θα δεις σύντομα τα αποτελέσματα που επιθυμείς!

Υδροχόος:

Σου αρέσουν πολύ τα γλυκά! Σε τακτά χρονικά διαστήματα έχεις παραπάνω κιλά! Για να τα χάσεις αντικατέστησε τα γλυκά με φρούτα! Να τρως πολλές σαλάτες και να πίνεις άφθονο νερό!

Ιχθύες:

Είσαι από τους λάτρεις του φαγητού και έχεις τάσεις να παίρνεις πολύ συχνά πολλά κιλά. Για να τα χάσεις τήρησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής! Πολλές σαλάτες, σούπες, λαχανικά, και χυμοί θα σε βοηθήσουν!

Αλίντα Κανάκη