Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Μανιτάρια γεμιστά


 

Φάρσα (γέμιση) 1

Ψήνουμε με λίγο κρασί αλάτι ,πιπέρι και ελαιόλαδο τα μανιτάρια στο φούρνο η τα περνάμε από σχάρα, τα γεμίζουμε με μια φάρσα (γέμιση )με ψιλοκομμένες πιπεριές σοτέ, ντιξέλ μανιταριών, αλάτι, πιπέρι, τριμμένα τυριά, κρέμα γάλακτος, γεμίζουμε τα μανιτάρια  και τέλος πασπαλίζουμε με τυρί και γκρατινάρουμε  κάτω από ζεστό φούρνο ή γκριλ, ώστε να κάνουν κρούστα στην επιφάνεια. 

Για το ντιξέλ μανιταριών: 1 συσκευασία  λευκά μανιτάρια 60 γρ. βούτυρο 60 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης 1 κ.γ. δεντρολίβανο ή θυμάρι.

 

Φάρσα (γέμιση) 2

Ετοιμάζουμε μίγμα τυριών με ψιλοκομμένα αλλαντικά και μυρωδικά δένουμε με κρόκο αυγού γεμίζουμε τα μανιτάρια  και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα τυριά. Σερβίρουμε και ντεκοράρουμε ή με μυρωδικά ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φάρσα (γέμιση) 3

200 γρ. φέτα 6-7 ντομάτες λιαστές  50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, φυλλαράκια θυμάρι, βασιλικό και δυόσμο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, δένουμε με κρόκο αυγού γεμίζουμε τα μανιτάρια  και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα τυριά. Σερβίρουμε και ντεκοράρουμε ή με μυρωδικά ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μαρμελάδα βερίκοκο

 

Η πιο αρωματική και πεντανόστιμη μαρμελάδα με φρέσκα βερίκοκα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ελαφριά γλυκά μικρών και μεγάλων !

Υλικά :

1500 γρ. (χωρίς κουκούτσια) βερίκοκα

800 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού βανίλια ή αρμπαρόριζα

1 λεμόνι

Εκτέλεση :

Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα βερίκοκα, με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσουν για περίπου μία ώρα.

Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα και σπάμε τα βερίκοκα μέχρι να μαλακώσουν να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας να πάρουν την υφή μαρμελάδας και να πυκνώσει το σιρόπι. Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε την βανίλια ή την αρμπαρόριζα και τον χυμό λεμονιού, αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5 λεπτά, αποσύρουμε από την εστία και  γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με την ζεστό μείγμα που τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Λαδολέμονο μουστάρδας για ψάρια

Η πιο νόστιμη αρωματική σάλτσα με βελούδινη υφή για ψητά ψάρια είναι το λαδολέμονο μουστάρδας.

Υλικά :

1 λεμόνι

2 κουταλιές σούπας μουστάρδα

2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

ξύσμα λεμονιού

αλάτι

πιπέρι

ξερό θυμάρι ή ρίγανη  (προαιρετικά )

Εκτέλεση :

Χτυπάμε με μιξεράκι ή σε ένα βάζο όλα τα υλικά για το λαδολέμονο εκτός από τα μυρωδικά τα οποία προσθέτουμε στο τέλος  .

Αλίντα Κανάκη


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ψητό λαβράκι στον φούρνο με σάλτσα μουστάρδας


Υλικά :

2 μεγάλα λαβράκια

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

2 λεμόνια

2 κομμάτια λαδόκολλα

2 κομμάτια αλουμινόχαρτο

 

Λαδολέμονο μουστάρδας :

1 λεμόνι

2 κουταλιές σούπας μουστάρδα

2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

ξύσμα λεμονιού

αλάτι

πιπέρι

ξερό θυμάρι (προαιρετικά )


Εκτέλεση :

Πλένουμε τα λαβράκια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά. Χαράσσουμε μερικές τομές με ένα μαχαίρι, ώστε να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Απλώνουμε σε ταψί 2 λαδόκολλες για να καλύψουν ολόκληρο το ταψί και τοποθετούμε τα ψάρια πάνω του. Βάζουμε  τα κλωνάρια με το  θυμάρι και τις φέτες λεμονιού γύρω από το ψάρι.

Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι ξύσμα λεμονιού. Περιχύνουμε με το μείγμα πάνω από τα ψάρια και εσωτερικά στην κοιλιά τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά και σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας  φέτες λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό και έξτρα λαδολέμονο μουστάρδας με ξερό θυμάρι ή ρίγανη  .

Παραλλαγή : Προσθέτουμε στο ταψί με τα ψάρια 2 σκελίδες σκόρδο και 2 φύλλα δάφνης για έντονη και πιο δυνατή γεύση.

Αλίντα Κανάκη 




 

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Αρωματικό ρυζόγαλο με σταφίδες και ξηρούς καρπούς

Υπέροχο αρωματικό ρυζόγαλο με πλούσια γεύση με την προσθήκη κανέλας, κάρδαμου, σταφίδων και ξηρών καρπών.

Υλικά:

100-120 gr ρύζι μπασμάτι, αρωματικό

1 λίτρο γάλα, πλήρες

4-5 κόκκους κάρδαμο

1 χούφτα ανάλατα αμύγδαλα, καλά καβουρντισμένα

1 χούφτα φιστίκια, ανάλατα, ψημένα

1 χούφτα κάσιους, ανάλατα, ελαφρά καβουρντισμένα

1 χούφτα φιστίκια Aιγίνης, καλά ψημένα

2 κ.σ. σταφίδες

2 βανίλιες ή την ψίχα από ένα ξυλάκι βανίλιας και το ξυλάκι

1 ξυλάκι κανέλας

2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική (εάν δεν το θέλετε πολύ γλυκό)

Εκτέλεση:


Μουσκεύουμε αρχικά το ρύζι μας για 2 με 3 ώρες και καβουρντίζουμε σε φρέσκο βούτυρο τους ξυρούς καρπούς. Εάν θέλουμε τους περνάμε λίγο στο μπλέντερ και τους τεμαχίζουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε.

Αφού έχουμε αφήσει το ρύζι να μουλιάσει, το σουρώνουμε, το απλώνουμε σε μια λαδόκολλα, το καλύπτουμε με άλλη μια λαδόκολλα και το περνάμε μερικές φορές από πάνω με τον πλάστη ή με την κυλινδρική επιφάνεια ενός μπουκαλιού, ώστε να ανοίξει ο καρπός και να πας δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του αλλά και την κόλλα του.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα μας, προσθέτουμε το ρύζι, τους κόκκους κάρδαμου και την κανέλα και το αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά, αναδεύοντας κατά διαστήματα για να μη μας «πιάσει». Καλό θα ήταν να έχουμε βάλει το κάρδαμο και την κανέλα σε ένα τουλπάνι, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα πριν το σερβίρισμα. Όταν δούμε ότι το ρύζι έβρασε και άρχισε να δένει το ρυζόγαλο, προσθέτουμε την ζάχαρη, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και τις βανίλιες. Θα χρειαστούν άλλα 5 περίπου λεπτά βρασίματος. Στο τέλος προσθέτουμε το κόρν φλάουρ, αφού το έχουμε  αραιώσει πρώτα σε λίγο κρύο νερό.

Σερβίρουμε σε μπολάκια, τα οποία μπορούμε να  διακοσμήσουμε με μερικά φιστίκια Αιγίνης και κανέλα ή  εναλλακτικά με τρούφα σοκολάτας ή ινδοκάρυδο ή σταφίδες με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Επίσης, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο γάλα μας και μερικές ίνες κρόκου Κοζάνης, για περισσότερο άρωμα, χρώμα και ενέργεια.

Αλίντα Κανάκη

 

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Κοκκινιστό μοσχάρι με χοντρό μακαρόνι από την Αλίντα Κανάκη !


Ένα παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο με αρώματα, πλούσια σάλτσα και μπόλικο κεφαλοτύρι που κάνουν την συνταγή ανεπανάληπτη !

Υλικά :

½ κιλό μοσχαρίσια σπάλα κομμένη σε κύβους

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

1 κ.σ. πελτέ

3 τομάτες τριμμένες ή 1 συσκευασία τομάτα στον τρίφτη

 ½ ποτήρι κρασί κόκκινο

1 φύλλο δάφνης

2 μπαχάρια

1 ξύλο κανέλας

1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 πρέζα κόκκινο γλυκό πιπέρι

1 φύλλο δάφνης προαιρετικά

αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά (για παστίτσιο) ή Νο 5

100 γρ. κεφαλοτύρι  τριμμένο

2 – 3  κ.σ. ελαιόλαδο

70 γρ. παραδοσιακό φρέσκο βούτυρο για τα μακαρόνια


Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μοσχάρι μας μέχρι να θωρακιστεί καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν ελαφρά. Ρίχνουμε τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε και την τομάτα, την δάφνη, το κόκκινο πιπέρι, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο την κανέλα. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου, μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα και αλατίζουμε στο τέλος. Γίνεται μαλακό σαν λουκούμι! Βράζουμε τα μακαρόνια στον χρόνο που γράφει η συσκευασία, σουρώνουμε, βουτυρώνουμε με παραδοσιακό φρέσκο βούτυρο που έχουμε κάψει καλά και τα ανακατεύουμε με το μισό κεφαλοτύρι. Σερβίρουμε σε πιατέλα  με το κρέας την σάλτσα του και το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

Αλίντα Κανάκη


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Γιουβαρλάκια λεμονάτα γιαουρτλού

Ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό που θα λατρέψετε. Σερβίρεται καυτό με μαϊντανό, ή ξαναζεσταμένο και τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι. 

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια:

300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά χαμηλών λιπαρών

1 ασπράδι αυγού

2 κουταλιές της σούπας ρύζι

1 κουταλιά της σούπας πλιγούρι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1 πρέζα μαύρο πιπέρι

 1 πρέζα μπαχάρι

 1 πρέζα κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4-5 κλωνάρια ψιλοκομμένο δυόσμο

4-5 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι

1-2 κουταλιές αλεύρι για πανάρισμα

Υλικά για την σούπα :

2 μέτριες πατάτες

2 καρότα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

6-7  ποτήρια νερό

αλάτι πιπέρι

1 πρέζα κουρκουμά

1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κρέατος

ψιλοκομμένο μαϊντανό για ντεκόρ

Σάλτσα γιαουρτιού

1 κρόκο αυγού

3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό

Χυμό μισού λεμονιού


Για τα λεμονάτα γιαουρτλού γιουβαρλάκια, πλένουμε πρώτα το ρύζι και το πλιγούρι .Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε βραστό νερό και αφήνουμε να καθίσουν για 20 λεπτά. Στραγγίζουμε πολύ καλά. Σε βαθύ μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι πολύ καλά στραγγισμένο, το ρύζι με το πλιγούρι τα μπαχαρικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια, ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου (το μυστικό είναι να ζυμωθούν πολύ καλά). Πλάθουμε μικρά σφιχτά μπαλάκια και πανάρουμε ελαφρά με το αλεύρι. Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κύβους. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά  τα καρότα με τις πατάτες, προσθέτουμε το νερό ζεστό, τον ζωμό λαχανικών τον κουρκουμά το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε τα λαχανικά για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, προσθέτουμε ένα - ένα τα γιουβαρλάκια με προσοχή να μην διαλυθούν. Χαμηλώνουμε την φωτιά, ανακατεύουμε πολύ απαλά και βράζουμε για περίπου τριάντα λεπτά. Παράλληλα  σε μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού, το χυμό λεμονιού και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε σιγά σιγά δύο κουτάλες από το ζωμό του φαγητού ανακατεύουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγα λεπτά πριν σβήσουμε την φωτιά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φέτες λεμονιού και ζεστό φρέσκο ψωμί.

Αλίντα Κανάκη