Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Πολίτικα μελομακάρονα

Το μελομακάρονο ή φοινίκι στην Πολίτική κουζίνα ) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, ζάχαρη, κονιάκ, ζάχαρη μέλι, πορτοκάλι και άλλα αρωματικά. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Ζύμη:
1 κιλό αλεύρι (για αφράτη ζύμη 500 γρ, μαλακό αλεύρι και 500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 & 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
3-4 κ.σ. κονιάκ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα

Σιρόπι:
2 φλ.τσ. ζάχαρη
2/5 φλ.τσ. μέλι
3  φλ.τσ. νερό

Πασπάλισμα:
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 & 1/2 κ.γ. κανέλα
1 φλ.τσ. καρύδια ψιλοκομμένα σε κομμάτια


Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κονιάκ, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ρίχνουμε τα χτυπημένα υλικά  και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, πρέπει η ζύμη να είναι αφράτη απαλή και ελαστική. Πλάθουμε σε μετρίου μήκους οβάλ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε, με ένα τρίφτη τυριού, από πάνω χιαστί έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρούς ρόμβους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25'-30' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Σιρόπι:
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 10'. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα από πάνω τον αφρό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα, αφήνουμε 10 λεπτά με ένα τέταρτο να κρυώσουν  και τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό σιρόπι. Όταν πιουν το σιρόπι τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν, από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσουν καλά ,αν θέλουμε να είναι μαλακά σκεπάζουμε με μία πετσέτα  . (για πιο υπέροχη γεύση προσθέτουμε  μία φλούδα από λεμόνι, λίγη κανέλα και ένα σφηνάκι ρούμι στο σιρόπι.)

Πασπάλισμα:
Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολάκι και όταν κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα τα γυρνάμε από την καλή τους μεριά και τα γαρνίρουμε με την κανέλα,το γαρίφαλο και  την καρυδόψιχα .

Για να μην ξεραθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη


Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ντολμαδάκια : Γιαλαντζί νηστίσιμα Καππαδοκίας ΙΙ Αλίντα Κανάκη


Τα ντολμαδάκια τα συναντάμε τόσο στην Ελληνική όσο και στην Πολίτικη Κουζίνα. Η γέμιση περιλαμβάνει κρεμμύδι, μαϊντανό, βότανα και μπαχαρικά. Τα νηστίσιμα γεμιστά ντολμαδάκια, είναι μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και περιλαμβάνουν σταφίδες, κρεμμύδι, ξηρούς καρπούς ή πλιγούρι. Σοτάρουμε κρεμμύδι ξερό και φρέσκο, ρίχνουμε ρύζι γλασέ, κουκουνάρι, σταφίδες, σβήνουμε με λεμόνι και λίγο ζωμό λαχανικών ή  (κότας αν δεν τα θέλουμε νηστίσιμα) , προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αρωματίζουμε με άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο. Τυλίγουμε σε ντολμαδάκια. Απλώνουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας αμπελόφυλλα και βάζουμε ομοιόμορφες στρώσεις από ντολμαδάκια. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο χυμό λεμόνι πάνω στα ντολμαδάκια, τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω και συμπληρώνουμε με ζωμό μέχρι να σκεπαστούνε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου. 

Υλικά (2-4 μερίδες) :

1/5  ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1/5 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1/5 φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι
3 -4 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι  δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊδανό
3 κ.σ. πελτέ τομάτας
μπούκοβο  (προαιρετικά)
πάπρικα
πιπέρι
αλάτι
αμπελόφυλλα
1-2 λεμόνια

Εκτέλεση:




Ζεματάμε τα φρέσκα  αμπελόφυλλα σε αλμυρό νερό, η (τα  πλένουμε πολύ καλά αν είναι κονσέρβα). Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε  να κρυώσουν. Καθαρίζουμε  και ψιλοκόβουμε  τα κρεμμύδια  τον άνηθο,το μαϊδανό και τον δυόσμο. Σε βαθύ σκεύος προσθέτουμε το ρύζι το πλιγούρι το ,το λάδι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο ,τον δυόσμο,το μαϊδανό, τον  πελτέ το αλάτι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά ,παίρνουμε  ένα ένα τα αμπελόφυλλα , βάζουμε λίγη από την γέμιση και τυλίγουμε  σε μακρόστενο  και λεπτό σχήμα .Σε βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε στον πυθμένα της, αμπελόφυλλα και τοποθετούμε  τα ντολμαδάκια περιμετρικά ,προσθέτουμε το νερό έως την μέση της κατσαρόλας ,ρίχνουμε τα λεμόνια  και λίγο ελαιόλαδο σκεπάζουμε  με ένα πιάτο και τα αφήνουμε  να βράζουν σε χαμηλή φωτιά περίπου μία ώρα.



Σερβίρονται  με γιαούρτι ή με φέτες λεμονιού αν τα θέλουμε νηστίσιμα.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού προσθέτουμε σε μπολάκι δυο κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και μέσα στο γιαούρτι τρίβουμε μία σκελίδα σκόρδο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε την σάλτσα γιαουρτιού  με λίγη πάπρικα η άνηθο.

Καλή όρεξη !!!

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 






Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Πολίτικα σιμίτια κουλούρια συνταγή της Αλίντα Κανάκη


Αφράτα τραγανά κουλούρια με σουσάμι. Από τις κατεξοχήν πολίτικες συνταγές που συναντούσαμε στα πολίτικα σπίτια. Σερβίρονται σκέτα ή για πρωινό με τσάι γεμιστά με τυρί τσένταρ, αλλαντικά ή σοκολάτα.

Υλικά :

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

1 φλιτζάνι ζεστό γάλα

½ κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 αυγό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½  κουταλιά της σούπας ξύδι

3  κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (1 κουταλιά της σούπας-10γρ)

5-6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό ή γοχ  

μισό κουταλάκι μαστίχα ή μαχλέπι προαιρετικά 

Επάλειψη :

200γρ. νερό

1 κ.σ μέλι η μελάσα ή πετιμέζι

250γρ. σουσάμι




Παρασκευή :

Σε βαθύ μπόλ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι όσο πάρει λίγο-λίγο. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια ή να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ ( ζημιώνουμε στην μεσαία ταχύτητα για περίπου 10´).Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μια 1 ώρα. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας και πλάθουμε μπαλάκια, ανοίγουμε ένα – ένα τα μπαλάκια σε μπαστουνάκια περίπου 70εκ. τα διπλώνουμε στα δύο στρίβουμε αντίθετα πλέκουμε κορδόνι ενώνουμε τις δύο άκρες και κάνουμε το κουλούρι. Το βουτάμε στο μέλι με το νερό ή την μελάσα ή το πετιμέζι  και μετά στο σουσάμι. Απλώνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστούν. Ψήνουμε 15´- 20´ λεπτά σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 - 220 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο στις αντιστάσεις.

Μυστικά για τα πολίτικα κουλούρια : Για ιδιαίτερο άρωμα και γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στην ζύμη μαστίχα ή μαχλέπι.

Απολαύστε τα !

Αλίντα Κανάκη


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Συνταγή - Αλίντα Κανάκη

Το κυδώνι είναι ένα υπέροχο φθινοπωρινό γλυκό του κουταλιού με πλούσιο άρωμα και υπέροχο κόκκινο ή κίτρινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία κι τον  χρόνο βρασμού.

Υλικά :

1 κιλό κυδώνια

800 γραμ. ζάχαρη

2 κλωνάρια αρμπαρόριζα ή δύο βανίλιες ή ξύλο κανέλας

1½ ποτήρι νερό

½  φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα (προαιρετικά)

1½ χυμό λεμονιού




Καθαρίζουμε τα κυδώνια από την εξωτερική φλούδα, αφαιρούμε το κεντρικό κουκούτσι με την καρδιά, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια, ή τα τρίβουμε ρεντέ με ειδικό χοντρό τρίφτη για κυδώνια. Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε νερό, με το χυμό τού ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα βγάλουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι, για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει και να «δέσει» το σιρόπι. Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή την βανίλια, ή το ξύλο κανέλας, τα αμύγδαλα και το χυμό μισού λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

Μυστικά για το γλυκό κυδώνι : Για να πετύχουμε κόκκινο χρώμα βράζουμε λίγο περισσότερο προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό.

Αποστείρωση βάζων : Βάζουμε τα βάζα στον φούρνο για δεκαπέντε λεπτά στους 120 με 130 βαθμούς και τα καπάκια σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν.

Αλίντα Κανάκη


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Λάχανο κοκκινιστό γιαχνί


Το κοκκινιστό λάχανο γιαχνί είναι ένα χειμωνιάτικο παραδοσιακό νηστίσιμο,vegan πιάτο που ταιριάζει σαν συνοδευτικό σε κρύο χοιρινό και ψητά κρέατα αλλά τρώγεται πολύ καλά και σκέτο με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί ή με λευκό ρύζι.

Υλικά :

1 μέτριο κρεμμύδι σωτέ 1 μικρό λάχανο κομμένο σε κύβους 1- 2εκ. ή ζουλιέν, πιπεριές κόκκινες και πράσινες κομμένες ζουλιέν, καρότο ρεντέ ( μπορούμε να βάλουμε και  καυτερή πιπεριά η τσίλι). 400 γρ. φρέσκια τομάτα κονκασέ  φον (κύβος) βοδινό ή λαχανικών  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο,1 πρέζα αλάτι, πιπέρι, πιπέρι γλυκό, κανέλα 3 - 4 κόκκους μπαχάρι ( δάφνη προαιρετικά)   και στο τέλος Tabasco ή λεμόνι.

Παρασκευή :

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι για 3'- 4'. Προσθέτουμε το καρότο τις πιπεριές και συνεχίζουμε 4' ακόμη. Ρίχνουμε το λάχανο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί περίπου 15'- 20΄, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Σε δεύτερο κατσαρολάκι, βάζουμε την ντομάτα να βράσει με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μπαχάρι, το αλάτι το πιπέρι, το μπαχάρι την κανέλα και το φόν βοδινού ή λαχανικών για 10' σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο λάχανο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30'  μέχρι να μαλακώσει τελείως το λάχανο. Σερβίρουμε πασπαλισμένο με πάπρικα ή ξύσμα λεμονιού με στυμμένο λεμόνι.

Μυστικά για το κοκκινιστό λάχανο : Το λάχανο λατρεύει διάφορα πολίτικα  μπαχαρικά μυρωδικά και βότανα, οπότε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε : Μαντζουράνα, φύλλα δάφνης, γαρύφαλλο, κόλιανδρο και διάφορα είδη πιπεριάς.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Κοτόπουλο με ξινόμηλα και Calvados από την Δήμητρα Παπανδρέου


Ένα υπέροχο πιάτο με ξινόμηλα, δενδρολίβανο, μέλι, πορτοκάλι και μπράντι Calvados για καραμελωμένο κοτόπουλο από την Δήμητρα Παπανδρέου !

 

Υλικά (για 4 άτομα):

 

1 μεγάλο κοτόπουλο

2-3 ξινόμηλα

3 κρεμμύδια

1 κουτάλι της σούπας μέλι

1 ποτηράκι του κρασιού Calvados

1 μεσαίο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)

3 φέτες πορτοκαλιού (με την φλούδα)

λίγη πορτοκαλόφλουδα

χυμό ενός λεμονιού

Βιτάμ σε υγρή μορφή

λίγο ελαιόλαδο

1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο

μπαχαρικό για κοτόπουλο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

 

 

Αλείβουμε το κοτόπουλο μέσα-έξω με λίγο λάδι και το υγρό Βιτάμ, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το ειδικό μπαχαρικό για πουλερικά (μέσα-έξω). Χαράζουμε ένα μικρό κρεμμύδι λίγο στην επιφάνεια του (έναν σταυρό π.χ. στην κορυφή) ίσα για να μας δώσει τα αρώματα του και το βάζουμε στην κοιλιά του πουλερικού μαζί με ένα κομμάτι από ξινόμηλο με την φλούδα του, την πορτοκαλόφλουδα, λίγο δενδρολίβανο και το ράβουμε.

 

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το αλείφουμε καλά με το μέλι ώστε να πάει παντού. Κόβουμε σε φέτες τα ξινόμηλα, δίχως να τα ξεφλουδίσουμε, και τα τοποθετούμε γύρω από το κοτόπουλο. Ενδιάμεσα ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δενδρολίβανο. Το περιχύνουμε με τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε λίγο λάδι και λίγο λιωμένο Βιτάμ, το σκεπάζουμε και το φουρνίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα. 

 

Στην ώρα επάνω το ξεσκεπάζουμε, το περιχύνουμε με το λεμόνι και το Calvados και σκεπάζουμε την ράχη του κοτόπουλου με τις φέτες πορτοκαλιού για να μην μας αρπάξει. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και, αν κρίνουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου, ή όσο χρειαστεί ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού, έχουμε το νου μας όμως να βρέχουμε την επιφάνεια του σε τακτά χρονικά διαστήματα με το υπέροχο ζουμί του. Το αφήνουμε να ροδίσει καλά και όταν είναι σχεδόν έτοιμο αφαιρούμε τις φέτες πορτοκαλιού για να πάρει λίγο χρώμα και στην επιφάνεια εκείνη. Εάν σας ξεφύγει στο ψήσιμο και αρπάξει λίγο παραπάνω, απλά αναποδογυρίστε το και προσθέστε σαν ντεκόρ τις φέτες πορτοκαλιού.

Το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών αλλά και μια γευστική πανδαισία.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

 

 

 

 

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Μοσχάρι κατσαρόλας από την Αλίντα Κανάκη !


Υλικά

1 ½ κιλό μοσχάρι νουά σε δίχτυ ή καλά δεμένο με σπάγκο

4 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί

2 ποτήρια ζεστό νερό

2 φύλλα δάφνης

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μπαχάρι σε κόκκους

 

Εκτέλεση

Τρυπάμε το κρέας σε διάφορά σημεία, σφηνώνουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές το κρέας. Αφού σοταριστεί, σβήνουμε με το με το κρασί, περιμένουμε να εξατμισθεί, προσθέτουμε το νερό, την δάφνη, το μπαχάρι, λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην ξεμείνει από νερό και γυρίζοντάς το μια- δυο φορές. Όταν τελειώσει το βράσιμο, βγάζουμε το κρέας, προσθέτουμε στο ζουμί μία κουταλιά νισεστέ ή κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και δένουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα σε πιατέλα με πουρέ πατάτας, βραστά λαχανικά, αρακά, καρότα, πατάτες τηγανητές ή ψητές, ρύζι.

Αλίντα Κανάκη