Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Μοσχαράκι κατσαρόλας μελωμένο με κόκκινο κρασί ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη

Ένα υπέροχο πιάτο βρασμένο με κόκκινο καλό κρασί ! Συνοδεύεται με πουρέ, ρύζι, ζυμαρικά, τηγανιτές πατάτες, λαχανικά και πραγματικά εντυπωσιάζει με την γεύση του !

Υλικά:

1/2 κιλό μοσχάρι ποντίκι η χτένι

2 κρεμμύδια

4 καρότα

5-6  κόκκους μπαχάρι

1 κουταλάκι θυμάρι

750ml κόκκινο καλό κρασί

2 κουταλιές  φρεσκοκομμένο μαϊντανό  η κόλιαντρο

2 σκελίδες σκόρδο προαιρετικά

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 ξυλάκι κανέλα

5-6 γαριφαλάκια

κόκκινο πιπέρι

κανέλα-ελάχιστη σκόνη

2 δαφνόφυλλα

1 κουταλιά σούπας σος ροδιού

½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση :

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις 2 σκελίδες σκόρδο αν βάλουμε, να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές πολύ καλά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, τα μπαχαρικά, την δάφνη  και το θυμάρι. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να μαλακώσει το κρέας πολύ καλά, για 2 ½ ώρες περίπου, προσθέτουμε το αλάτι και την σος ροδιού και αφήνουμε να χυλώσει η σάλτσα του. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο η μαιδανό.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη

 

 


Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με κονιάκ και καραμελωμένα μήλα !


Ένα πιάτο χειμωνιάτικο, εύκολο μυρωδάτο, γιορτινό και πολύ γευστικό που θα λατρέψετε όλοι 

Θα χρειαστείτε:

1 κιλό χοιρινό μπούτι ζαμπόν

 3 μήλα

 3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κουτάλι σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι γλυκού  πάπρικα

1 κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο σε κόκκους  

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανθό αλατιού

2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

2 φύλα δάφνη.

1-2 κλωνάρια φρεσκοτριμμένο θυμάρι

½ ποτήρι κρασιού καλό κονιάκ

 

Προετοιμασία:

Αλέθουμε το 1 μήλο με μπλέντερ ή τρίβουμε ρεντέ, προσθέτουμε το  δεντρολίβανο, την δάφνη, το θυμάρι, τα μπαχαρικά το κονιάκ και ελαιόλαδο, ανακατεύουμε την μαρινάδα, τρίβουμε το χοιρινό με ανθό αλατιού και τη μαρινάδα. Αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο για 4 ώρες, το βάζουμε σε ταψί ή φόρμα, το καλύπτουμε με φέτες μήλου και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς για μια ώρα σκεπασμένο και 25 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Μπορούμε να προσθέσουμε στο ταψί για γαρνιτούρα 1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες, χοντροκομμένα μήλα 1/2 ποτήρι ζωμό λαχανικών ή βοδινό αλάτι μυρωδικά φρέσκο δενδρολίβανο, θυμάρι, δάφνη και το υπόλοιπο της μαρινάδας. Είναι ένα υπέροχο πιάτο σκέτη απόλαυση που θα λατρέψετε.

Αλίντα Κανάκη

 


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Χριστόψωμο μυρωδάτο για ευτυχία και ευημερία !


Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή για ευτυχία και ευημερία. Είναι το σύμβολο, ο φορέας της ευεργετικής δύναμης που ενσαρκώνεται στο νεογέννητο Χριστό. Παρασκευάζεται όπως το συνηθισμένο ψωμί, από καλύτερο όμως αλεύρι, κοσκινισμένο με τη μπακλαβόσιτα, ψιλή σήτα. Είναι συνήθως στρογγυλό και στην επάνω επιφάνεια του έχει σταυρό από ζυμάρι ή σφραγίδα και είναι πασπαλισμένο με σουσάμι. Σε πολλά μέρη βάζουν επίσης και καρύδια με το τσόφλι, ξερά σύκα, σταφίδες και αμύγδαλα, με τα οποία κάνουν διάφορα σχήματα. Το χριστόψωμο δεν το κόβουν με μαχαίρι, γιατί τη δύναμη του καλού που είναι μέσα στο ψωμί δεν θέλουν να την βιάσουν με σίδερο που συμβολίζει τη δύναμη του κακού.

Υλικά : 

2 φλιτζάνια ζεστό νερό (42- 45 ° C)

1 πακέτο μαγιά

½  φλιτζάνι ζάχαρη

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο κατσικίσιο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 μεγάλα αυγά

1 κιλό αλεύρι μαλακό

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο γλυκάνισο

2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο

½ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο κοπανισμένο

½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

½  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την επικάλυψη

1  κρόκο αυγό ελαφρώς χτυπημένο 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

1 καρύδι ολόκληρο

1  κουταλάκι του γλυκού σουσάμι

φουντούκια, καρυδόψιχα, σταφίδες προαιρετικά

Για το γλάσο

2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

2 κουταλάκια του γλυκού λικέρ μαστίχα

 


Εκτέλεση :

Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε  μισό φλιτζάνι αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη για περίπου 30 λεπτά. Βράζουμε το γλυκάνισο σε 100 γραμμάρια νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, τα αυγό, το γλυκάνισο, το μαχλέπι, το κάρδαμο την μαστίχα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική. ( Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι) από το ζυμάρι κρατάμε λίγο και  φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού, αν θέλουμε πλέκουμε τις λωρίδες σε πλεξούδες, συνεχίζουμε με διάφορα σχέδια που θέλει ο καθένας στα τέσσερα τέταρτα του σταυρού. Λαδώνουμε ένα ταψί 22 εκατοστών και τοποθετούμε το Χριστόψωμο. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη του ψωμιού. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Αλείφουμε με το μέλι και τον κρόκο αυγού, τοποθετούμε το καρύδι στην μέση του σταυρού και ξηρούς καρπούς – σταφίδες σε διάφορα σημεία του Χριστόψωμου, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για  μία ώρα περίπου. Μόλις το Χριστόψωμο πάρει χρώμα (μετά από 30 λεπτά περίπου), σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, για να μην πάρει πολύ καστανό χρώμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο. Βγάζουμε από τον φούρνο ανακατεύουμε καλά το μέλι με το λικέρ μαστίχα  και γλασάρουμε να γυαλίσει η επιφάνεια του.

Καλή επιτυχία

Αλίντα Κανάκη

 

 


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Πολίτικη Βασιλόπιτα κέικ με μαστίχα και μαχλέπι


 

Πολίτικη βασιλόπιτα η αυθεντική ! Με τριφτή ζύμη σαν του κουραμπιέ με αρώματα από μαχλέπι μαστίχα και βούτυρο γάλακτος .

Υλικά: 

 

250 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος

120 γρ. καλαμποκέλαιο

300 γρ. ζάχαρη

¾ ποτηριού σταχτόνερο, η κρεμόριο

κανέλα,γαρίφαλο

μαχλέπι

μαστίχα

1 φακελάκι μπεϊκιν πάουντερ

μισό ½ φλ. του καφέ κονιάκ,

αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να γίνει μία ζύμη μαλακιά και αφράτη σαν του κουραμπιέ.

κρόκος αυγού

αμύγδαλο φιλέ

χρυσό φλουρί η νόμισμα

άχνη ζάχαρη για ντεκόρ

Η δόση είναι για ταψί 30 εκ.

 Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ  καλά το βούτυρο με το καλαμποκέλαιο μέχρι να ασπρίσει  και προσθέτουμε λίγο -  λίγο το σταχτόνερο και τη ζάχαρη εναλλάξ, και τέλος την κανέλα το γαρίφαλο, το μαχλέπι, την μαστίχα .Προσθέτουμε το αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) σιγά σιγά. Ζυμώνουμε απαλά ως που να δέσουν τα υλικά. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μη κολλάει στα χέρια, όπως του κουραμπιέ. Βάζουμε την βασιλόπιτα στο ταψάκι κρύβουμε στη ζύμη το φλουρί αλείφουμε την επιφάνεια της με κρόκο αυγού και στολίζουμε με βουτυρωμένο αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

 

 

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Χοιρινό μπούτι σπιτικό ζαμπόν στο φούρνο με τραγανή κρούστα ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !


Εντυπωσιακή συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό ζαμπόν από χοιρινό μπούτι στο φούρνο με τραγανή και καραμελωμένη κρούστα. Η απόλυτη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο !

Υλικά :

1 χοιρινό μπούτι 3 κιλά

5-6 σκελίδες σκόρδου

2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

50 γρ. καστανή ζάχαρη

50 γρ. μέλι

50 γρ. σιρόπι σφενδάμου

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

αλάτι – πιπέρι

2 φύλα δάφνη

φρεσκοτριμμένο φρέσκο θυμάρι

24 γαρίφαλα ολόκληρα

 

Εκτέλεση :

Ετοιμάζουμε πρώτα την μαρινάδα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά  τη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι και την μουστάρδα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε στο χοιρινό μικρούς ρόμβους 5εκ. παράλληλα δημιουργούμε εγκοπές και σφηνώνουμε το σκόρδο σε φέτες, στο κέντρο κάθε ρόμβου βάζουμε ένα γαρίφαλο. Τρίβουμε το κρέας με χοντρό αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι και περιχύνουμε με την μαρινάδα τα κρεμμύδια, την δάφνη και το φρεσκοτριμμένο θυμάρι. Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί 6 -7 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλες. Λαδώνουμε  καλά την επάνω λαδόκολλα  και τοποθετούμε το χοιρινό μπούτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 - 2 ½  ώρες στους 180 βαθμούς, ανάλογα με το βάρος του κρέατος αλείφοντας άλλες δύο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος με το υπόλοιπο της μαρινάδας. Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει  και σερβίρουμε σε λεπτές φέτες. Ντεκοράρουμε με φέτες πορτοκαλιού και φρεσκοτριμμένο θυμάρι.

Καλή όρεξη

Αλίντα Κανάκη

 

 

 

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης ή Καππαδοκίας η αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !


Η Νέα Καρβάλη φημίζεται για τους νόστιμους κουραμπιέδες, οι οποίοι συνδέονται με ένα παραδοσιακό έθιμο της περιοχής, οι περίφημοι κουραμπιέδες αποτελούν  το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για καλή τύχη. Τα Χριστούγεννα διοργανώνεται από συλλόγους του χωριού μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, μπροστά στην παλιά κοινότητα. Κάθε χρόνο παραμονή των Φώτων αναβιώνει το καππαδοκικό έθιμο Σάγια στην πλατεία της Νέας Καρβάλης. Το έθιμο προέρχεται από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας. (Παλιά Καρβάλη) και έχει ως κύριο σκοπό την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια. Κάθε τέτοια μέρα, οι πιστοί, ανάβουν μία μεγάλη φωτιά στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού, μπροστά από το κτίριο της παλιάς κοινότητας και πιασμένοι χέρι-χέρι, χορεύουν και τραγουδούν γύρω από τη φωτιά, για να διώξουν τα κακά πνεύματα, τους καλικάντζαρους, στα έγκατα της γης. Πριν το άναμμα της φωτιάς, ψάλλουν όλοι μαζί τα κάλαντα του τόπου καταγωγής τους για τα Θεοφάνεια.

Υλικά :

200γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη άχνη

2 κρόκους αυγών

1,5 ποτήρι του νερού αλεύρι γοχ.

1 ποτήρι του νερού αλεύρι καβουρδισμένο

150 γρ. βούτυρο πρόβειο

1 μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. σόδα

1 βανίλια

1 σφηνάκι πικραμύγδαλο  ή κονιάκ

Για την επικάλυψη

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη άχνη

4 κουταλιές ανθόνερο


Σε μεγάλο τηγάνι καβουρδίζουμε το 1 ποτήρι αλεύρι και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Σε δεύτερο τηγάνι καβουρδίζουμε τα χοντροαλεσμένα αμύγδαλα. Αφήνουμε και τα δύο υλικά να κρυώσουν. Ανακατεύουμε τα αυγά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια χτυπάμε στον κάδο του μίξερ για περίπου 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ ανακατεύουμε, ρίχνουμε στο μείγμα τα σπασμένα αμύγδαλα, την σόδα διαλυμένη  στο κονιάκ ή πικραμύγδαλο και το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο, ζυμώνουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε φύλλο 1 εκ. με ένα ποτήρι νερού σχηματίζουμε μισοφέγγαρα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου  20 λεπτά. Βγάζουμε απ’ το φούρνο, αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσουν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη. Γίνονται πεντανόστιμοι  και πολύ αφράτοι!!!

Το μυστικό της γεύσης που κάνει τους βουτυρένιους κουραμπιέδες Καρβάλης να ξεχωρίζουν είναι το καβουρδισμένο αλεύρι, παίρνουν άρωμα φουντουκιού, χωρίς να έχουμε βάλει φουντούκια.

Καλή επιτυχία

Αλίντα Κανάκη

 

 


Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Κρεατόσουπα ή βραστό αυγολέμονο Ι Αλίντα Κανάκη

Απολαύστε ζεστή πεντανόστιμη κρεατόσουπα με λαχανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα με σάλτσα αυγολέμονο που δεν κόβει ποτέ ! Ένα υπέροχο Ελληνικό παραδοσιακό πρώτο πιάτο για το Γιορτινό τραπέζι.

Υλικά :

1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή κότσι )

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 πράσο προαιρετικά

8 μέτριες πατάτες

4 μέτρια καρότα

1 ρίζα σέλινο

4-5 Φύλλα σέλινου

1 κλωνάρι σέλερι (προαιρετικά)

2 κ.σ. πουρέ πατάτας σε νιφάδες

½  ποτήρι  ελαιόλαδο

Ζωμό βοδινό ή λαχανικών

½ ποτήρι λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι ,κουρκουμά

Για το αυγολέμονο:

2  κρόκους αυγών

2 λεμόνια

Ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά ελαιόλαδο

αλάτι - πιπέρι προαιρετικά.

 

 Εκτέλεση :

Σε βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, κόβουμε το κρέας σε κομμάτια αλοτοπιπερώνουμε περνάμε από το αλεύρι και σοτάρουμε  5 -10 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, περιμένουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό  , σκεπάζουμε την κατσαρόλα  με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ½ με 2 ώρες. Κόβουμε τις πατάτες, την σελινόριζα  σε κυβάκια, τα καρότα σε μισοφέγγαρα, το πράσο σε ροδέλες, το σέλερι, το μισό σέλινο σε μικρά κομμάτια και βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι ολόκληρο και τον ζωμό λαχανικών ή βοδινού. Σκεπάζουμε ξανά με το καπάκι και σιγοβράζουμε για επιπλέον 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά το λαχανικά .Μόλις είναι έτοιμη η σούπα προσθέτουμε το υπόλοιπο  σέλινο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα κουρκουμά για χρώμα, 2 κουταλιές νιφάδες πατάτας πουρέ αν θέλουμε να χυλώσει, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αυγολέμονο και αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο σέλινο και φέτες λεμονιού.

Για το αυγολέμονο


Σε ένα βαθύ  μπολ τρίβουμε  το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τους κρόκους των αυγών, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε αργά 2-3 κουτάλες ζωμό από τη σούπα ανακατεύοντας συνέχεια για να ενσωματωθεί το αυγό σιγά σιγά με την θερμοκρασία της σούπας. Μεταφέρουμε το αυγολέμονο από το μπολ στην κατσαρόλα αργά, ανακατεύουμε απαλά συνεχώς, αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και σερβίρουμε.

Απολαύστε την !

Αλίντα Κανάκη