Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Κυδώνι στο φούρνο


Υλικά:


4-5 κυδώνια
1 λεμόνι
1/5 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
1-2 ξύλα κανέλας -κανέλα
5-6 γαριφαλάκια
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
Σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι ή τυρί φιλαδέλφεια
Λίγη κανέλα, καρύδια, φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα.
Χρώμα ζαχαροπλαστικής προαιρετικά.


Εκτέλεση : 

Πλένουμε και τρίβουμε καλά τα κυδώνια έως ότου να βγει το εξωτερικό χνούδι τους, τα κόβουμε στη μέση .Καθαρίζουμε τα κουκούτσια τους. Αλείφουμε την εσωτερική τους πλευρά με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Σε ταψάκι, γεμίζουμε μέχρι τη μέση νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ, τα ξύλα κανέλας ,τα γαριφαλάκια, τις βανίλιες (προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ).Βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν να καραμελώσουν και να μείνουν με λίγο από το σιρόπι τους. Όταν κρυώσουν τα σερβίρουμε αφού τα γεμίσουμε με σαντιγί ή παγωτό της αρεσκείας μας ή με μαλακό τυρί αφού πρώτα το χτυπήσουμε καλά με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη και λίγη σαντιγί. Αν θέλουμε τα κυδώνια με πολύ πηχτό σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε άλλο ένα τέταρτο ζάχαρη .Τα πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα η καρύδια ή φιστίκι Αιγίνης.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Χοιρινό με μέλι και πορτοκάλι


Υλικά:
1/5 κιλό χοιρινό (μπούτι)
2 μέτρια κρεμμύδια
15-16  μανιτάρια άσπρα
150 γρ. μέλι
300 γρ. χυμό πορτοκάλι
κάρδαμο
εστραγκόν
γλυκάνισο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση: 

Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντροκομμένα κομμάτια και τα τα μανιτάρια σε ροδέλες.
Σε ένα βαθύ  τηγάνι τσιγαρίζουμε το χοιρινό μέχρι να ροδίσει.
Αφαιρούμε το κρέας και βάζουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και προσθέτουμε πάλι το κρέας. Προσθέτουμε το μέλι  ανακατεμένο με το πορτοκάλι και  προς τέλος τα μπαχαρικά.
Μετά από 10 λεπτά κατεβάζουμε την φωτιά χαμηλά και αφήνουμε μέχρι να δέσουν  και να καραμελώσουν όλα τα υλικά μαζί.

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι (μπασμάτι) ή με τηγανιτές πατάτες και σαλάτα πορτοκάλι.

Καλή σας όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Γλυκό Κουταλιού Νεραντζάκι Ρολό



Υλικά :
1/5 κιλό φλούδες νεράντζι
1/5 κιλό ζάχαρη
3/5 φλιτζάνια νερό
χυμό ενός λεμονιού
2 βανίλιες


Εκτέλεση : 


Πλένουμε καλά εξωτερικά τα νεράντζια τα σκουπίζουμε και τρίβουμε στον ψιλό τριφτή εξωτερικά την φλούδα. Κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες. Αφαιρούμε το εσωτερικό του νεραντζιού. Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολό  και σταθεροποιούμε με οδοντογλυφίδα. Σε μεγάλη βελόνα με σπάγκο ή χοντρή κλωστή περνάμε τα ρολάκια διαδοχικά σε μεγάλα κολιέ.
Σε βαθιά κατσαρόλα γεμίζουμε κρύο νερό και βάζουμε τα ρολάκια νεραντζιού σκεπάζοντας τα με ένα πιάτο για να ξεπικρίσουν . Η διαδικασία κρατά 24 ώρες αλλάζοντας το νερό ανά 2 ώρες.
Την επομένη βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τα ρολάκια να βράσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε τα νεράντζια πετάμε το νερό της κατσαρόλας και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες δύο φορές.
Στη συνέχεια αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα νεράντζια και τα βάζουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν .
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και την ζάχαρη και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού ρίχνουμε τα νεραντζάκια και αφήνουμε να βράσουν περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα. Αποσύρουμε το γλυκό από την φωτιά και αφήνουμε για μια νύχτα να ξεκουραστεί. Την επομένη ξαναβράζουμε το γλυκό για περίπου ένα τέταρτο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δοκιμάζουμε το σιρόπι  να κάνει κόμπους. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι και τις βανίλιες. Όπως είναι ζεστό τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε ερμητικά τα καπάκια και τα γυρίζουμε ανάποδα έως ότου να κρυώσει το γλυκό καλά.


Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα :

Πλένουμε με ζεστό νερό σαπούνι και λεμόνι τα βάζα καλά. Στην σχάρα του φούρνου ή σε ταψί στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια με το στόμιο προς τα κάτω  αφήνουμε στους 110 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Χουνκιάρ μπεγιεντί





Χουνκιάρ μπεγιεντί σημαίνει ο Αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε. Η συνταγή φτιάχνεται με αρνί ή μοσχάρι, αρκετά μπαχαρικά και  μοσχοκάρυδο. Ένα παραδοσιακό πολίτικο πιάτο πεντανόστιμο και απολαυστικό.

Υλικά για το κοκκινιστό  κρέας:

2 κιλά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας κομμένο σε κύβους
5-6 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 ξύλα κανέλας
½ κουταλάκι γλυκού  μπαχαράτ
1 πρέζα μπούκοβο
½  κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι  γλυκού μοσχοκάρφια
2 πρέζες μπαχάρια ολόκληρα
2 πρέζες πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι


Υλικά για τον πουρέ μελιτζάνας :

6 μεγάλες μελιτζάνες
2 ποτήρια γάλα
1 ή ½  κουτάλι σούπας μοσχοκάρυδο ή κατά βούληση
4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
5 κουταλιές σούπας αλεύρι
½ ποτήρι κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα





Εκτέλεση :

Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο για 5’με 10’ λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τα μπαχαρικά και την ζάχαρη. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2/5 ώρες μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει η σάλτσα. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες για τον πουρέ. Πλένουμε τις μελιτζάνες τις τρυπάμε και αφήνουμε σε αλατόνερο μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C για περίπου μία ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο καθαρίζουμε από τις φλούδες, με το εργαλείο για πουρέ τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Σε ένα μπολ ανακατεύαμε με τον αβγοδάρτη το γάλα με το αλεύρι. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε  τις μελιτζάνες στο μείγμα με το γάλα -  αλεύρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρευστο. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, λίγο πιπέρι και αλάτι αν χρειαστεί ανάλογα με το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Σερβίρουμε σε μεγάλο πιάτο στην μέση το κοκκινιστό κρέας και γύρω γύρω τον υπέροχο πουρέ. Στολίζουμε με ψιλοκομμένο μαιδανό ή κόλιαντρο ή δυόσμο και τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Καλή Όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

«Γλυκό με φράουλες και μπισκότα»




ΥΛΙΚΑ:

·        3 Συσκευασίες μπισκότα Μιράντα
·        2 φακελάκια κρέμα σοκολάτας στιγμής
·        1 φάκελο κρέμα φράουλας στιγμής
·        6 κουτ. σούπας κονιάκ
·        3 κουτιά γάλα εβαπορέ
·        1 κεσεδάκι φράουλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζετε τις κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις βάζετε στο ψυγείο για όση ώρα σύμφωνα με τις οδηγίες για να παγώσουν. Στη συνέχεια, σε ένα πιάτο ρίχνετε τις 6 κουταλιές της σούπας κονιάκ και 5 κουταλιές γάλα εβαπορέ ανακατεύετε για λίγο και μέσα στο μείγμα βουτάτε ένα, ένα τα μπισκότα γρήγορα και από τις δύο πλευρές. Σε ένα πυρέξ τοποθετούμε με τη σειρά τα μπισκότα μέχρι να καλυφθεί όλη  η επιφάνεια του. Έπειτα, ρίχνετε από επάνω από τα μπισκότα την μισή δόση από τη κρέμα σοκολάτας και την στρώνετε σε όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένες  φράουλες. Ξανά, βουτάτε τα υπόλοιπα μπισκότα στο κονιάκ και το γάλα και καλύπτεται πάλι με τον ίδιο τρόπο την επιφάνεια και αφού καλυφθεί ρίχνεται τώρα την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και από πάνω την κρέμα φράουλας. Και το γλυκό σας είναι έτοιμο! Μπορεί να μπει για λίγο στο ψυγείο και να το βγάλετε μόλις θέλετε να το σερβίρετε. Μπορείτε τα μπισκότα που σας έχουν μείνει να τα αξιοποιήσετε για ντεκόρ και να τα τρίψετε στο μούλτι και να τα γαρνίρετε από επάνω στο γλυκό σας! Παραλλαγή του γλυκού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα στιγμής βανίλια η μπισκότο και να επιτύχουμε διαφορετική εμφάνιση. Είναι υπέροχο δροσερό και απολαυστικό.


Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Αρνάκι εξοχικό στη λαδόκολλα - Καγκίτ κεμπάμπι





Υλικά συνταγής:

1 μπούτι αρνίσιο (περίπου 2 κιλά) ξεκοκαλισμένο, κομμένο σε μερίδες
μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
3 -4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ή θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο ή δενδρολίβανο
6-7  πατάτες
2 δαφνόφυλλα
6 φέτες κεφαλοτύρι ή γραβγιέρα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 πρέζες μπαχάρι
Προαιρετικά  3-4  ντοματίνια σε κάθε πακέτο
8   λαδόκολλες






Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το κρέας σε μπολ. Το αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το φρέσκο δυόσμο, το μπαχάρι  και τα σκόρδα κομμένα σε φέτες. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη δάφνη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή καλύτερα για μια νύχτα. Ανά αραιά διαστήματα το ανακατεύουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες ή κυδωνάτες .Σ’ ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις πατάτες σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, όσο να πάρουν μια ελαφριά κρούστα . Απλώνουμε μία  λαδόκολλα, βάζουμε 3-4  πατάτες , από πάνω 1 μερίδα αρνί, τα σκεπάζουμε με 1 φέτα κεφαλοτύρι ή γραβιέρα . Περιχύνουμε με 1- 2 κουταλιές της σούπας  μαρινάτα. (προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα μικρά ντοματίνια σε κάθε πακέτο). Τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε πακέτο και με την ένωση προς τα κάτω τοποθετούμε τα πακέτα σε ταψί. Αφού τυλίξουμε όλα τα πακέτα, ψεκάζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 30  λεπτά. Για πιο ωραία εμφάνιση αντί για πακέτα μπορούμε να κάνουμε πουγκιά και να τα τυλίξουμε με σπάγκο μαγειρικής.


Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Καρνί πατάτες με κιμά





Καρνί πατάτες ή αλλιώς γεμιστές πατάτες με κιμά είναι ένα υπέροχο και νόστιμο φαγητό με όμορφη εμφάνιση !

Υλικά :

250 γρ. κιμά
5-6 μεγάλες πατάτες
8 -10 πατάτες μικρές
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
4 πιπεριές πράσινες ή δύο πράσινες 2 κόκκινες
2  ώριμες ντομάτες
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού βούτυρο φρέσκο προαιρετικά
4-5 κλωνάρια μαιδανό
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 πρέζες κύμινο
2 πρέζες μπαχάρι
1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)

Υλικά για την σάλτσα :

2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας αποξηραμένα λαχανικά ή ένα κύβο βοδινό
½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι.

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις μεγάλες πατάτες στα δύο και σκάβουμε το εσωτερικό τους έτσι ώστε να σχηματιστεί μια βαθιά οπή.Τρίβουμε το εσωτερικό της πατάτας στον τρίφτη. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο πολτοποιημένο. Προσθέτουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε για 5-10 λεπτά.Ρίχνουμε στον κιμά  το εσωτερικό της πατάτας, τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τις ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους και τα μπαχαρικά. Βράζουμε τον κιμά έως ότου πιεί όλο του το ζουμί. Σε ταψί ή πυρέξ ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας που έχουμε διαλύσει στο ζεστό νερό μαζί με τον κύβο ή τα αποξηραμένα λαχανικά. Γεμίζουμε με τον κιμά τις μεγάλες πατάτες και στρώνουμε στο ταψί μαζί με τις μικρές στρογγυλές. Προσθέτουμε το βουτυράκι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κόκκινο και λίγο μαύρο πιπέρι. Γαρνίρουμε τις γεμιστές πατάτες με ψιλοκομμένο μαιδανό, ή και με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C έως ότου ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες και μελώσει η σάλτσα.

Για ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά λίγο κουκουνάρι καβουρδισμένο ελαφρά σε βούτυρο φρέσκο

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ