Το φαγητό στην Προύσα, Κωνσταντινούπολη,Σμύρνη και του υπόλοιπου Αιγαίου περιέχει πολλά στοιχεία από την οθωμανική κουζίνα όπου χρησιμοποιούνται λιγότερα μπαχαρικά,προτιμούν επίσης το ρύζι και το πλιγούρι μαγειρεμένα με ένα σωρό θαλασσινά.
Στη Μαύρη Θάλασσα η τοπική κουζίνα είναι βαριά με πολλά θαλασσινά και τα μεγάλο της φαβορί που είναι η hamsi (γαύρος) με πολλές επιρροές από τη Βαλκανική και Σλαβική κουζίνα, ενώ θα βρείτε επίσης αρκετά πιάτα αραβοσίτου.
Το φαγητό της νοτιοανατολικής Ασίας ( Άδανα, Γκαζιαντέπ και Ουρφά) έχει πολλούς μεζέδες, σουβλάκια και την περίφημη ζύμη φύλλου που χρησιμοποιείτε ως βάση για τα περιβόητα γλυκά, όπως μπακλαβά, καταύφι και kanafeh .
Στα δυτικά υπάρχουν πολλά ελαιόδεντρα και για το λόγο αυτό, τα φαγητά είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και στολισμένα με τον περίφημο καρπό της ελιάς
Το φαγητό του Αιγαίου, του Μαρμαρά και της Μεσογείου κάνει χρήση βοτάνων λαχανικών και ψάρια.
Στην Κεντρική Ανατολή η σπεσιαλιτέ της είναι το kashkak, μαντί gözleme κλπ και επίσης έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν μικρές διαφορές για το ίδιο πράγμα από περιοχή σε περιοχή - όπως η χρήση των μπαχαρικών,κρεάτων και λαχανικών.