Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Δροσερή σαλάτα με μωβ λάχανο και γιαούρτι





Η μωβ σαλάτα με γιαούρτι είναι εύκολη στην παρασκευή δροσερή και πολύ νόστιμη.

Υλικά

1 μικρό μωβ λάχανο
1 μπολ με στραγγιστό γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι


Διακόσμηση

μαϊντανός ψιλοκομμένος
καρύδια ψιλοκομμένα


Εκτέλεση




Ψιλοκόβουμε το μωβ λάχανο, σοτάρουμε για 5 λεπτά με το ελαιόλαδο και  αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το κρύο λάχανο σε μπολ ανάμειξης, προσθέτουμε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, το σκόρδο το αλάτι και ανακατεύουμε. ( προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τουρσί πίκλες ψιλοκομμένες, καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβα, και το απόλυτο μυστικό τα καρύδια, απογειώνουν την γεύση.) 
Τοποθετούμε την σαλάτα σε πιατέλα  και διακοσμούμε με καρύδια και μαϊντανό

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Σμυρναίικα σουτζουκάκια στο φούρνο



Τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια ή πολίτικα σουτζουκάκια στην Ελλάδα έγιναν γνωστά και πέρασαν από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης. Τα σουτζουκάκια μαγειρεύονται στη κατσαρόλα, ενώ μπορούν πριν να έχουν τσιγαριστεί ελαφρά, και σερβίρονται με σάλτσα, μέσα στην οποία έχουν μαγειρευτεί ή αφεθεί να μαλακώσουν. Συνοδεύονται συνήθως με πιλάφι, αλλά και με πουρέ, πατάτες ή χωρίς συνοδευτικό. Απαντώνται πολλές παραλλαγές στην συνταγή, αλλά εν γένει τα σταθερά υλικά της παραδοσιακής συνταγής περιέχουν: μοσχαρίσιο κιμά, μαζί με χοιρινό κιμά, ψωμί, αβγά, κρεμμύδι, σκόρδο, και ντομάτα για τη σάλτσα, ενώ στα μπαχαρικά η παραδοσιακή συνταγή περιέχει σίγουρα κύμινο και κανέλα και από κει και πέρα αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, ενώ μπορεί να περιέχει και λίγο κόκκινο κρασί, ξύδι και ζάχαρη.


Υλικά:

250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
1 μέτριο κρεμμύδι
1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια μαιδανό
1 κλωνάρι δυόσμο
1 πρέζα ρίγανη ή θυμάρι
Ελάχιστο ξύδι
4-5 πατάτες μεγάλες
2-3 ώριμες μέτριες ντομάτες
2 πιπεριές πράσινες
1 κόκκινη
Ένα κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Μια πρέζα μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι, κουρκουμά
Κανέλα για την σάλτσα
Ελαιόλαδο




Εκτέλεση:

Βάζουμε τον κιμά σε μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια μέσα στον κιμά για να μείνουν όλα τα υγρά και να είναι μαλακά, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Μουλιάζουμε το ψωμί με λίγο νεράκι, στραγγίζουμε καλά και το τρίβουμε σε ψίχουλα μέσα στον κιμά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαιδανό, το δυόσμο τα μπαχαρικά το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα καλά. Πλάθουμε σε μακρόστενα κομμάτια και τα αραδιάζουμε αραιά σε ένα ταψί. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες ελαφρά τηγανισμένες  και στρώνουμε ανάμεσα στα κεφτεδάκια. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας, προσθέτουμε λίγο μείγμα λαχανικών και λίγη κανέλα. Περιχύνουμε το φαγητό και στρώνουμε από πάνω λεπτές φέτες ντομάτας και χρωματιστές πιπεριές η πράσινες πιπεριές. (προαιρετικά μπορούμε να τηγανίσουμε και τις πιπεριές ελαφρά) προσθέτουμε λίγο αλατάκι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200°C για 1,5 ώρα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το φαγητό μας να πάρει χρώμα.

Τα μυστικά της πολίτικης κουζίνας μου: Για να απογειώσουμε τη γεύση  μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά, κουκουνάρι, αποξηραμένα κεράσια και σταφίδες σε μικρή ποσότητα.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Κοτόπουλο πανέ με παρμεζάνα




Υλικά

6 φιλετάκια κοτόπουλο (600γρ)
3/4 φλ.αλεύρι
3 μεγάλα αβγά
1,5 φλ. γαλέτα ή (τριμμένη φρυγανιά)
1/4 φλ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
1 κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη
μισό κουταλάκι κουρκουμά
αλάτι πιπέρι
1/2 κουταλάκι ρίγανη
8 -10 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση:




Χτυπάτε τα φιλέτα για να μαλακώσουν και αλατοπιπερώνετε ελαφρά. Βάζετε το αλεύρι σε ένα πιάτο, χτυπάτε τα αβγά σε ένα βαθύ πιάτο και αναμιγνύετε τη γαλέτα με την παρμεζάνα, τη μουστάρδα, τον κουρκουμά, τη ρίγανη και λίγο αλατοπίπερο. Αλευρώνετε τα φιλέτα τινάζοντας τα καλά για να φύγει το περισσό αλεύρι, τα βουτάτε στα αβγά φροντίζοντας να πιάσουν καλά παντού, τα τυλίγετε στο μίγμα της γαλέτας, πιέζοντας τα για να κολλήσει καλά πάνω στα φιλέτα και να καλυφθούν παντού. Σε πλατύ και μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Βάζετε μέσα τα φιλέτα και τα ροδίζετε καλά, για 4-5 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά. Τα βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν, συμπληρώνετε με άλλες δύο τρεις κουταλιές λάδι στο τηγάνι και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φιλέτα. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο σε αντικολλητικό ταψί  που το έχετε αλείψει με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Σερβίρονται ζεστά με τηγανιτές η ψητές λεμονάτες πατάτες συνοδεύοντας τα με λεμόνι.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Αστακομακαρονάδα






Υλικά :

2 αστακοί  1- 1/2 κιλό
1 πακέτο ζυμαρικά λιγκουίνι
3-4  ντομάτες φρέσκιες ώριμες
λίγο πελτέ ντομάτα
1 κρεμμύδι ξερό
1-2  σκελίδες  σκόρδο
μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
κόκκινο πιπέρι 
κουρκουμά
τριμμένη παρμεζάνα
φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο (προαιρετικά)



Για την σάλτσα: 

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες τις περνάμε από τον τρίφτη και αφήνουμε στην άκρη. Σε πλατιά κατσαρόλα  τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένα. Όταν ξανθύνουν ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μια με δύο  κ. σ. πελτέ ντομάτα, αλάτι, πιπέρι μαύρο, πιπέρι κόκκινο ,πάπρικα, κουρκουμά λίγη ρίγανη η βασιλικό προαιρετικά  και εάν μας αρέσει το πικάντικο και λίγο τσίλι . Προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα, να γλυκάνει και να καραμελώσει καλά. 

Για τους αστακούς: 

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τους αστακούς με καλά αλατισμένο νερό λίγο πάπρικα και κουρκουμά  για μισή ώρα. Όταν γίνουν βγάζουμε τους αστακούς και στο ίδιο νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε για 6-7 λεπτά και αφού τα σουρώσουμε τα βάζουμε κάτω από το κρύο νερό. Καθαρίζουμε τους αστακούς προσθέτουμε στη σάλτσα ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε στην άκρη . Μετά τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και με ελαφριά φωτιά προσθέτουμε τα μακαρόνια με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα την σάλτσα  και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό  η βασιλικό ή για πολύ ιδιαίτερη γεύση τριμμένο φιστίκι Αιγίνης με παρμεζάνα. Ο συνδυασμός απογειώνει το πιάτο με πολύ ιδιαίτερη γεύση!

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Αρνάκι στον φούρνο με ρύζι σταφίδες και κουκουνάρι



Υλικά

1 κιλό αρνί
2 φλιτζάνια ρύζι
2 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια
1-2 καρότα
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας  σταφίδα μαύρη
μισό μάτσο άνηθο ή μαιδανό
1 κύβο ζάχαρη
μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι,μπαχάρι
2 φλιτζάνια ζωμό
1 φλιτζάνι ζεστό νερό

 Εκτέλεση :



Σε βαθιά κατσαρόλα καβουρδίζουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο ,προσθέτουμε νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το βούτυρο. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες τα καρότα κομμένα σε κύβους και το ρύζι. Καβουρδίζουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, 2 φλιτζάνια ζωμό και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε για 5-10 λεπτά. Σβήνουμε την εστία. Ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο ή το μαιδανό, γυρίζουμε σε πυρέξ, βάζουμε από πάνω το κρέας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει .

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ρεβυθοκεφτέδες



Υλικά

1 κιλό ρεβίθια
1-2 ψιλοκομμένα μέτρια κρεμμύδια καβουρδισμένα
1 αυγό
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
μια χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο
μια χούφτα ψιλοκομμένο μαιδανό
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι ,κύμινο, ρίγανη

για το πανάρισμα:

1 αυγό
150 γραμ. αλεύρι
Φρυγανιά






Εκτέλεση:

Βράζουμε καλά τα ρεβίθια (τα έχουμε αφήσει σε νερό με αλάτι από το προηγούμενο βράδυ να μαλακώσουν) και τα σουρώνουμε. Καβουρδίζουμε το κρεμμύδι, λιώνουμε τα ρεβύθια με ένα πιρούνι μαζί με το κρεμμύδι και τα κάνουμε πουρέ.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και τα ζυμώνουμε σε μπάλες σαν κεφτεδάκια. Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι, χτυπάμε το αυγό, αλευρώνουμε τους ρεβυθοκεφτέδες βουτάμε στο αυγό, περνάμε από την φρυγανιά και τους τηγανίζουμε.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Λιγκουίνι με μύδια, μια καλοκαιρινή συνταγή από την Δήμητρα Παπανδρέου !



Υλικά (για 4 άτομα):

2-2,5 κιλά μύδια με το κέλυφος,καλά πλυμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κομματάκι φρέσκου  τζίντζερ τριμμένο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
κόλιαντρο ή μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού sherry
χυμό από 1 lime (γλυκολέμονο)
1 κουταλιά σόγια σος
4-5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο






Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας και τα κρατάμε ζεστά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 με 5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πριν κάψει ρίχνουμε το τριμμένο τζίντζερ και το λιωμένο σκόρδο. Γυρνάμε ελαφρά να ροδίσουν, προσθέτουμε τα μύδια και σκεπάζουμε με το καπάκι, ώστε να ανοίξουν τα κελύφη με τον ατμό. Μετά από 3 με 4 λεπτά ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει τα κελύφη τους τα αφαιρούμε. Προσθέτουμε το sherry, την μουστάρδα, τον κόλιανδρο, αφού έχουμε κρατήσει λίγο για την τελική γαρνιτούρα, τον χυμό από το λάιμ και την σόγια σος. Δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 5 λεπτά βρασίματος και είναι έτοιμα. Τα περιχύνουμε στα λιγκουίνι και σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλισμένα με λίγο φρέσκο κόλιαντρο ή εναλλακτικά μαϊντανό. Συνοδεύεται τέλεια με ένα παγωμένο λευκό κρασί. Μια γευστική πανδαισία για τον ουρανίσκο σας αλλά και μια οπτασία για τα μάτια!

Καλή σας όρεξη !

Δήμητρα Παπανδρέου


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ