Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Λιγκουίνι με μύδια, μια καλοκαιρινή συνταγή από την Δήμητρα Παπανδρέου !



Υλικά (για 4 άτομα):

2-2,5 κιλά μύδια με το κέλυφος,καλά πλυμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κομματάκι φρέσκου  τζίντζερ τριμμένο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
κόλιαντρο ή μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού sherry
χυμό από 1 lime (γλυκολέμονο)
1 κουταλιά σόγια σος
4-5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο






Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας και τα κρατάμε ζεστά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 με 5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πριν κάψει ρίχνουμε το τριμμένο τζίντζερ και το λιωμένο σκόρδο. Γυρνάμε ελαφρά να ροδίσουν, προσθέτουμε τα μύδια και σκεπάζουμε με το καπάκι, ώστε να ανοίξουν τα κελύφη με τον ατμό. Μετά από 3 με 4 λεπτά ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει τα κελύφη τους τα αφαιρούμε. Προσθέτουμε το sherry, την μουστάρδα, τον κόλιανδρο, αφού έχουμε κρατήσει λίγο για την τελική γαρνιτούρα, τον χυμό από το λάιμ και την σόγια σος. Δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 5 λεπτά βρασίματος και είναι έτοιμα. Τα περιχύνουμε στα λιγκουίνι και σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλισμένα με λίγο φρέσκο κόλιαντρο ή εναλλακτικά μαϊντανό. Συνοδεύεται τέλεια με ένα παγωμένο λευκό κρασί. Μια γευστική πανδαισία για τον ουρανίσκο σας αλλά και μια οπτασία για τα μάτια!

Καλή σας όρεξη !

Δήμητρα Παπανδρέου


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Φακόσουπα η ανατρεπτική της Δήμητρας Παπανδρέου !




Υλικά για 4-5 άτομα

500gr φακές μικρές
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 πορτοκαλί ψιλοκομμένη πιπεριά
1/2 κίτρινη ψιλοκομμένη πιπεριά
1 κουταλάκι τού γλυκού κύμινο
2-3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά τού γλυκού γεμάτη πελτέ ντομάτας, λιωμένη σε μια κούπα χλιαρό νερό.
1 ποτήρι κόκκινο κρασί καλής ποιότητας
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 μικρά κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
λίγα κομμάτια Λούντζα Μανιάτικη προαιρετικά η λίγα κομμάτια λουκάνικο
ξύδι μπαλσάμικο
ελαιόλαδο όσο τραβήξει
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Βράζουμε για λίγα λεπτά τις φακές, πετάμε το πρώτο νερό και σουρώνουμε σε μια κατσαρόλα με βαθύ πάτο. Καίμε 1/2 φλιτζάνι τού τσαγιού ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα τα καρότα την λούντζα, προσθέτουμε την φρέσκια ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, το φύλλο δάφνης, τις φακές, γυρνάμε με προσοχή πολλές φορές και σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά, αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε πάντα με ξύλινη κουτάλα( τα όσπρια δεν αγαπούν τα μεταλλικά αντικείμενα). Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες τον αραιωμένο πελτέ με μια κουταλιά τού γλυκού ζάχαρη. Το υπόλοιπο ελαιόλαδο περίπου 1/2 φλιτζάνι, μπορεί να χρειαστεί και άλλο,3-4 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο, τον κόλιανδρο και αφήνουμε άλλη μισή ώρα να βράσει, εξαρτάτε πάντα από την φρεσκάδα των οσπρίων και την ποιότητά τους. Παρατηρώντας το νεράκι τους το λαδάκι τους αν είναι αρκετό ξύδι αν σάς αρκεί.Η γεύση τού φαγητού πάντως είναι μοναδική και ευχαριστεί τα μέγιστα τον ουρανίσκο των απαιτητικών.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Λαχανοντολμάδες με ρύζι γιαλαντζί



Υλικά: 

1 λάχανο μεσαίο (γλυκό)
1,5 φλιτζάνι ρύζι
5 κρεμμύδια  μεσαίου μεγέθους
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές σταφίδα
1 κομμάτι ζάχαρη σε κύβο
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο δυόσμο
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ντομάτα ή κόκκινη σάλτσα πελτέ
1 / 2 ματσάκι φρέσκο άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού  μπαχάρι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του  γλυκού κουρκουμά
1/2 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι 
1 /2 φλιτζάνι νερό (ζεστό) 



Eκτέλεση:


Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, χαράζουμε το κοτσάνι του περιμετρικά και τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το λάχανο για 5΄ περίπου από τη μία πλευρά  και για άλλα 5΄ από την άλλη και βγάζουμε από το νερό. Τοποθετούμε τα κοτσάνια μαζί με δυόσμο και μαϊντανό στη βάση της κατσαρόλας, ως πάτο για να μην καούν οι λαχανοντολμάδες. Κόβουμε τα μεγάλα φύλλα στη μέση και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό φλιτζάνι λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί καλά. Ρίχνουμε την ντομάτα, το άνηθο, το μαϊντανό το δυόσμο, τη ζάχαρη ,την κανέλα το αλάτι, το κύμινο, το μπαχάρι, τον κουρκουμά  και το πιπέρι Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι (αφού το έχουμε ξεπλύνει πρώτα) το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με μία κουταλιά γέμιση αφού πρώτα αφαιρέσουμε με ένα μαχαιράκι το σκληρό κοτσάνι που έχει το λάχανο, τυλίγουμε σε μακρόστενους κυλίνδρους και στρώνουμε τους γιαλαντζί ντολμάδες σε κατσαρόλα, τους περιχύνουμε με το ζουμί τους, ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, σκεπάζουμε αναποδογυρίζοντας στην επιφάνειά τους ένα πιάτο, γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό, έτσι ώστε σχεδόν να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες και ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό  φλιτζάνι λάδι. Βάζουμε στην κατσαρόλα το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε περίπου 3 τέταρτα. Προσέχουμε να μην αρπάξουν. Είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό και τρώγονται ζεστοί άλλα και κρύοι.


Καλή όρεξη !!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Γεμιστές πιπεριές με φέτα και κουκουνάρι





Υλικά :
8 πιπεριές (κέρατα)
250 γρ.φέτα
1 κόκκινη πιπεριά
¼ ματσάκι μαϊντανό
50 γρ. κουκουνάρι
ξύσμα από ½ λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα θυμάρι ή ρίγανη
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Σπάμε τη φέτα σε χοντροκομμένα κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε κύβους και την προσθέτουμε στο μπολ. Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι μέχρι να ροδίσει και να βγάλει τα αρώματα τα του. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ. Ανακατεύουμε ελαφρά το μείγμα, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το πιπέρι και την ρίγανη. Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τα κοτσάνια, αφαιρούμε με προσοχή τα σπόρια και τις γεμίζουμε με το μείγμα. Σε ένα ταψάκι στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, το λαδώνουμε και τοποθετούμε τις πιπεριές, προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και προαιρετικά πιπέρι. Ψήνουμε στον φούρνο σε ψηλή σχάρα για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να λιώσει το τυρί.


Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη




Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές κρέμα και ζελέ





Υλικά

3 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια
2 κουτιά ζελέ (κεράσι ή φράουλα ή ανανά  κλπ.)
1 πακέτο φρυγανιές
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
σαντιγί
σιρόπι κεράσι ή φράουλα








Εκτέλεση

Στρώνουμε τις φρυγανιές σε ένα μέτριο πυρέξ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει  λίγο και περιχύνουμε τις φρυγανιές.
Ετοιμάζουμε την κρέμα στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου. Τη ρίχνουμε πάνω από τις φρυγανιές.
Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε τον ζελέ σύμφωνα με της οδηγίες και όταν κρυώσει (αλλά πριν πήξει) το ρίχνουμε πάνω από την κρέμα. Μπορούμε να προσθέσουμε φρούτα, φράουλες ή κεράσια
Από πάνω αν θέλουμε γαρνίρουμε με σαντιγί, σιρόπι κεράσι ή φράουλα, ανάλογα τη γεύση του ζελέ.. που επιλέξαμε.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Λουκάνικα κρασάτα σαγανάκι




Υλικά :

3-4 λουκάνικα χωριάτικα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ ποτήρι λευκό κρασί
2 μέτρια κρεμμύδια
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο ή κόκκινο
Θυμάρι ή ρίγανη
½ λεμόνι






Εκτέλεση :

Κόβουμε τα λουκάνικα σε μεγάλα κομμάτια, προσθέτουμε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε κύβους μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τα λουκάνικα και τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες, ανακατεύουμε καλά. Περιμένουμε να ροδίσουν και να μαλακώσουν οι πιπεριές, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνουμε την εστία σβήνουμε με το λεμόνι και γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο θυμάρι ή ρίγανη. Υπέροχος μεζές !
Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Κοτόπουλο με μελιτζάνες στον φούρνο




Υλικά :

κοτόπουλο (500 g κατά προτίμηση  στήθος),
3 – 4  μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
4 τεμαχισμένες  μελιτζάνες
7- 8 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 κρεμμύδια  μεσαίου μεγέθους τεμαχισμένα
3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
σάλτσα ντομάτας (1 κουτάλι γλυκ.)
½ ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι - κουρκουμά -  μίγμα για κοτόπουλο - μουστάρδα σκόνη-κόκκινο πιπέρι καγιέν - μίγμα λαχανικών αραιωμένο σε ζεστό νερό.





Εκτέλεση :

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε φέτες. Ροδίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες τεμαχισμένες και την πάστα ντομάτας αραιωμένη σε λίγο νεράκι, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Περιμένουμε  να καραμελώσει η σάλτσα ανακατεύοντας συχνά, σβήνουμε την φωτιά. Γυρίζουμε σε πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Μπορούμε να προσθέσουμε φέτα τυρί ή σκληρό τυρί της αρεσκείας μας.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιδανό ή άνηθο προαιρετικά.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ