Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Πεπόνι γεμιστό με κιμά αμύγδαλα και σταφίδες : Αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη

Υπέροχο παλατιανό μερακλίδικο φαγητό με κιμά σταφίδες αμύγδαλα καβουρδισμένο κουκουνάρι και αρώματα ! Ένας εξαίσιος συνδυασμός αξεπέραστης γεύσης και νοστιμιάς.

 Υλικά :
 1 πεπόνι 2 περίπου kg

 600 γραμμάρια κιμά

 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά

 1/2 ματσάκι μαϊντανό

 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο

 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

 3/4  ποτήρι νερό  - 200 γραμμάρια  σταφίδες

 100 γραμμάρια αμύγδαλα αποφλοιωμένα – φιστίκια Αιγίνης

 ανάλατα

 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι

 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι

 πιπέρι- μπαχάρι-κουρκουμά -1πρέζα κανέλα

 αλάτι 

Εκτέλεση 

Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τις σταφίδες. Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι (ολόκληρο) και καβουρδίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά, το νερό ζεστό κλείνουμε το καπάκι και ανακατεύουμε κατά διαστήματα έως ότου μαγειρευτεί καλά. Προσθέτουμε στο μίγμα το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, την σταφίδα, τους καβουρδισμένους ξυρούς καρπούς, το ρύζι, προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε αφήνουμε να βράσει για περίπου έξι λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και καθαρίζουμε  το πεπόνι από το τμήμα της ρίζας και ανοίγουμε στο πάνω μέρος του μια θύρα σαν καπάκι. Αδειάζουμε τα σπόρια του και γεμίζουμε το εσωτερικό του πεπονιού  με το μίγμα του κιμά, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 35 – 40 λεπτά.

Kαλή όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Γαλατόπιτα με φύλλο ανοιχτή και καραμελωμένη κρούστα : Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη


Λαχταριστή γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας και πλούσια αφράτη κρέμα σιμιγδαλιού

Yλικά:

½ φλιτζάνι βούτυρο μαργαρίνη

 2 λίτρα φρέσκο γάλα

2 φλιτζάνια ζάχαρη

6 αυγά

2 βανίλιες, ξύσµα λεμονιού

2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος

2/3 φλιτζανιού αλεύρι

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1/4 κουταλάκι αλάτι

½ πακέτο φύλλο κρούστας

2 κουταλιές σούπας κανέλα τριµµένη για πασπάλισμα

½ φλιτζάνια ζάχαρη για πασπάλισμα

6 ασπράδια αυγών


 Εκτέλεση :

Σε  βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σ’ ένα µπολ ρίχνουμε τα αυγά μόνο τους κρόκους, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάμε πολύ καλά µε το µμίξερ για 5-7 λεπτά έως ότου αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το βούτυρο το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά προσέχοντας να μην κάνει σβόλους το μίγμα μας. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια µέχρι να πήξει. Στη συνέχεια σε ένα µπολ ανακατεύουμε µισό φλιτζάνι ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα µμεγάλο ταψί, στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα βουτυρωμένα και πασπαλισμένα  το καθένα με ζάχαρη - κανέλα( αυτό κάνει τα φύλλα μας πολύ τραγανά ). Όταν στρώσουµε  όλα τα φύλλα, αδειάζουμε την κρέμα  αλείφουμε με 6 ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα, βουτυρώνουμε  και πασπαλίζουμε µε κανέλα και ζάχαρη. 


Ψήνουμε στους 170°-180°C σε προθερμασμένου φούρνο για 45-50 λεπτά µέχρι να ροδοψηθεί και να πιάσει μια υπέροχη κρούστα.

Αλίντα Κανάκη





Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά σε ροδέλες - Από την Αλίντα Κανάκη !


Νόστιμο εύκολο, εμφανίσιμο και θρεπτικό φαγητό για το καθημερινό τραπέζι !

Υλικά :

2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες

1/2 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε μικρά κυβάκια

1/2 κ. γλυκού κύμινο

1/2 κ. γλυκού κουρκουμά

1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά) ή μια καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

1 πρέζα κανέλα ή ένα ξυλάκι κανέλα

1 πρέζα πάπρικα γλυκιά

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι ή μέλι

1 κουταλάκι γλυκού μπαλσάμικο ξύδι με ρόδι ή πορτοκάλι

4-5  κλωνάρια ψιλοκομμένο δυόσμο

4-5  κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι κατά βούληση

1 ντομάτα σε ροδέλες για επικάλυψη

Για την σάλτσα :

1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ποτήρι (200ml) ζεστό νερό

1 κ. σούπας πετιμέζι ή μέλι

1 κ. σούπας κρέμα βαλσάμικο με ρόδι ή πορτοκάλι

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση :

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες. Σκουπίζουμε καλά με πετσέτα, λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200°C. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά της σάλτσας με το ζεστό νερό. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε 2-3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά τις ντομάτες, την πιπεριά τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, το πετιμέζι, το μπαλσάμικο και μαγειρεύουμε με σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 30 λεπτά μέχρι να μελώσει ή σάλτσα και να τραβήξει ο κιμάς τα υγρά του. Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί, πατάμε με ένα πιρούνι, γεμίζουμε και στρώνουμε τον κιμά, καλύπτουμε με ροδέλες ντομάτας  τις περιχύνουμε με τη σάλτσα, και τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να μαραθούν οι ντομάτες. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές με φρέσκο ψωμί και φέτα τυρί, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή για έξτρα γεύση και τριμμένη παρμεζάνα

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

.

 

 


Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Πεϊνιρλί με σιρόπι II Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !


Το περίφημο Ανατολίτικο γλυκό φτιαγμένο από σιμιγδάλι  ζύμη τυριού αρωματικό σιρόπι και απίθανη γεύση !

Υλικά:

250 γρ. τυρί κότατζ  ή ανθότυρο (ανάλατο)

3 αυγά

3 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι χοντρό

1-2 κουταλιές αλεύρι καρύδας

1,5 κουταλιά βούτυρο γάλακτος η βουβαλινό

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κρόκος αυγού

 


Υλικά για το σιρόπι:

4 ποτήρια ζάχαρη

6 ποτήρια νερό

μισό λεμόνι

2 βανίλιες

 


Εκτέλεση:

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε το σιρόπι για περίπου 15 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και στο τέλος τις βανίλιες. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το τυρί, τα αυγά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικν πάουντερ. Δεν ζυμώνουμε ανακατεύουμε απαλά, η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια προς σφιχτή. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε με κρόκο αυγού, ψήνουμε περίπου 15΄΄- 20΄΄λεπτά στους 180 βαθμούς C, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να χλιαρίνουν αρκετά. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, πριν σερβίρουμε ντεκοράρουμε στο κέντρο με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης, η ινδική καρύδα, καρύδια, καϊμάκι, παγωτό ή ταχίνι με μέλι.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη



Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Κέικ καρότο με σάλτσα μελάσας II Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη

 

Λατρεμένο και ιδιαίτερο γλυκό με σιρόπι μελάσας και αρωματικά μπαχαρικά Ανατολής που θα σας ξετρελάνει !

Υλικά

3 αυγά

1 ποτήρι τσαγιού ζάχαρη

1 ποτήρι λάδι φυτικό

 1 ποτήρι γάλα

 ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη ρεντέ

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

2 πρέζες γαρίφαλο τριμμένο

1 πρέζα κάρδαμο τριμμένο

1 πρέζα τζίντζερ τριμμένο

1 ποτήρι τσαγιού σταφίδες

1 φλιτζάνι χοντροαλεσμένα καρύδια

1 κάψουλα βανίλια

1 πρέζα αλάτι

3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ.


Για την σάλτσα μελάσας

 2 ποτήρια μελάσα

½ ποτήρι νερό

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το νερό με την μελάσα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πέντε λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185°C και λαδώνουμε καλά ένα παραλληλόγραμμο ταψί 25 x 40 εκ. ή μια αντιπολιτική φόρμα για κέικ. Ζεσταίνουμε το γάλα και μουλιάζουμε τις σταφίδες. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το αλάτι, τα μπαχαρικά το μπέικιν πάουντερ την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το καρότο, τα καρύδια, το γάλα με τις σταφίδες, το λάδι και όλα τα στερεά υλικά από το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα . Προσθέτουμε  το μείγμα σε καλά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί, στολίζουμε την επιφάνεια του κέικ με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, το κέικ βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε. Όσο το κέικ ψήνεται, αραιώνουμε την μελάσα. Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και το  περιχύνουμε με την σάλτσα μελάσα. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει την μελάσα, προτού σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία !

Αλίντα Κανάκη

 

 


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Φιλέτο κοτόπουλο με κρέμα λεμονιού και θυμάρι II Συνταγή Αλίντα Κανάκη !

Μια απλή συνταγή με κοτόπουλο και επικάλυψη εκλεπτυσμένης κρέμας λεμονιού και φρέσκα μυρωδικά !

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 φλιτζάνι  ζωμό κότας

1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι

100 γρ τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά

½  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½  κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

½ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά για χρώμα (προαιρετικά)

4-5  κλωνάρια κομμένο μαϊντανό για ντεκόρ

λίγες φέτες λεμονιού με τη φλούδα για ντεκόρ

φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι για ντεκόρ

 

Εκτέλεση :

Βάζουμε το τηγάνι φούρνου σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του στήθους κοτόπουλου και σοτάρουμε από τις δύο πλευρές για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια κλείνουμε με καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για  περίπου 25 λεπτά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το κρατάμε σκεπασμένο για να μην κρυώσει. Αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, το ζωμό κότας, το ξύσμα από το λεμόνι, το χυμό λεμονιού 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι το αλάτι, τον κουρκουμά το πιπέρι και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα μια σχετικά παχύρρευστη υφή. Προσθέτουμε τα κομματάκια κοτόπουλου και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Σερβίρουμε με ταλιατέλες ή ριζότο και πράσινη σαλάτα. Ντεκοράρουμε με φρεσκοκομμένα μυρωδικά, μαϊντανό, θυμάρι ή βασιλικό και φέτες λεμονιού.

Καλή όρεξη

Αλίντα Κανάκη 


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Πολίτικο γλυκό με σιρόπι κρέμα μαστίχα και μαχλέπι II Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !


Υπέροχο σιροπιαστό γλυκό με πλούσια βελούδινη κρέμα και αρώματα Ανατολής !

Υλικά

Για την βάση :

μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

2 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη

500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό

1 κουταλάκι  του γλυκού μαχλέπι

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

2 κούπες ζάχαρη

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1,5 φλιτζάνι  γάλα


Για το σιρόπι:

2 κούπες ζάχαρη

3 ποτήρια  νερό

1  ξυλάκι κανέλα

2  γαρύφαλλα

 

Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα

3/4 φλιτζανιού ζάχαρη

3 κουταλιές  της σούπας αλεύρι

3 κουταλιές  της σούπας άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ)

1 κάψουλα βανίλια

3 κουταλιές  της σούπας φρέσκο βούτυρο (κρύο)

Για επικάλυψη:

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη κανέλα

 

Εκτέλεση

Αλέθουμε σε σκόνη την μαστίχα με δύο κουταλιές ζάχαρη στο μούλτι. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά της βάσης εκτός από τη μαγειρική σόδα σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα στο γάλα και ανακατεύουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το ανθρακούχο γάλα στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα στερεά υλικά. Λαδώνουμε ελαφρά ένα παραλληλόγραμμο ταψί 29×20 μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το αφήνουμε στον πάγκο για 10 λεπτά να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Ψήνουμε την  βάση σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Όσο ψήνεται η βάση, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά της κρέμας εκτός από τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει μια κρεμώδη υφή. Μεταφέρουμε την κρέμα σε άλλο μπολ, προσθέτουμε λίγο - λίγο τη βανίλια και το κρύο βούτυρο και χτυπάτε με το μίξερ. Σκεπάζουμε την κρέμα με διαφάνεια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε την βάση από το φούρνο και την  αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει η βάση και η κρέμα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας, αφού αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά της εστίας και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι από τη φωτιά στην κρύα βάση με τη βοήθεια μιας κουτάλας λίγο-λίγο. Αφήνουμε την βάση να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στην σιροπιασμένη βάση και λειαίνουμε την επιφάνεια του με μαρίζ. ( Αν η κρέμα έχει σφίξει, μπορούμε να την χτυπήσουμε ξανά με το μίξερ για να γίνει απαλή). Σκεπάζουμε το γλυκό με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ακόμα. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλα.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη