Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Κοτόπουλο με μελιτζάνες στον φούρνο




Υλικά :

κοτόπουλο (500 g κατά προτίμηση  στήθος),
3 – 4  μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
4 τεμαχισμένες  μελιτζάνες
7- 8 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 κρεμμύδια  μεσαίου μεγέθους τεμαχισμένα
3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
σάλτσα ντομάτας (1 κουτάλι γλυκ.)
½ ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι - κουρκουμά -  μίγμα για κοτόπουλο - μουστάρδα σκόνη-κόκκινο πιπέρι καγιέν - μίγμα λαχανικών αραιωμένο σε ζεστό νερό.





Εκτέλεση :

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε φέτες. Ροδίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες τεμαχισμένες και την πάστα ντομάτας αραιωμένη σε λίγο νεράκι, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Περιμένουμε  να καραμελώσει η σάλτσα ανακατεύοντας συχνά, σβήνουμε την φωτιά. Γυρίζουμε σε πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Μπορούμε να προσθέσουμε φέτα τυρί ή σκληρό τυρί της αρεσκείας μας.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιδανό ή άνηθο προαιρετικά.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Ατζέμ πιλάφι με αρνί στο φούρνο




 Υλικά :



1,5 kg κρέας αρνί
3 κούπες ρύζι
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
2 μεγάλες ντομάτες
5,5 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού πιπέρι (προαιρετικά 1 πρέζα ολόκληρο πιπέρι μαύρο )
½ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι




Εκτέλεση :

Κόβουμε το κρέας, προσθέτουμε 6 φλιτζάνια νερό και βράζουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε στα κρεμμύδια. Πλένουμε το ρύζι, στραγγίζουμε και προσθέτουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς. Σε πυρίμαχο σκεύος μεσαίου μεγέθους τοποθετούμε το μαγειρεμένο κρέας με το ζωμό τα μπαχαρικά ,το αλάτι και το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε το  πιλάφι με το  κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να απορροφηθεί όλο του το νερό και να πιάσει κρούστα. Σερβίρετε ζεστό και είναι απλά υπέροχο!

Καλή Όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Γεμιστοί κουραμπιέδες με καρύδα και σιρόπι



Υλικά :

250 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
3 κρόκους αυγού
3 κουταλιές κακάο
1  βανίλια
1 μπέικιν
4 ποτήρια του νερού αλεύρι

Για την γέμιση

1 ποτήρι του νερού γεμάτο καρύδα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 ασπράδια αυγού


Για το σιρόπι :

3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
λίγη βανίλια
χυμό από 1/2 λεμόνι





Εκτέλεση :

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι ασπρίσει. Ρίχνουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού πλάθουμε μπαλάκια και γεμίζουμε με το υλικό της γέμισης. Τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε  τους κουραμπιέδες σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25'. Τους αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού επί 5' και περιχύνουμε τους κρύους κουραμπιέδες με το καυτό σιρόπι. Στολίζουμε με καρύδα ή ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.


Καλή επιτυχία !


Αλίντα Κανάκη


Δημοφιλή : 

Πολίτικη πουτίγκα

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Καραβίδες με βασιλικό από την Δήμητρα Παπανδρέου !

 


Υλικά:

8 καραβίδες
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
50 gr φρέσκο βούτυρο
50 gr ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 kg χοντρό αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:



Στρώνουμε το αλάτι σε ένα παραλληλόγραμμο κεραμικό σκεύος φούρνου ή σε ένα ταψί φούρνου και το ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.


Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το βούτυρό μας, αφού το λιώσουμε, το λάδι, το σκόρδο και τον ψιλοκομμένο βασιλικό μας μαζί με λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε πάνω στην στρώση από το αλάτι τις καραβίδες μας, στην σειρά και σε κάθετη θέση (προσοχή στο καθάρισμα των καραβίδων, και ειδικά στο εντεράκι!), κάνουμε μια βαθιά τομή με το μαχαίρι στην ράχη τους και τις γεμίζουμε με το μείγμα βασιλικού και σκόρδου που έχουμε ετοιμάσει. Θα χρειαστούν όχι περισσότερα από 6-7 λεπτά ψησίματος στον φούρνο μας.

Είναι μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή παρασκευής καραβίδων, που δοκίμασα στην Νορμανδία, στην βόρεια Γαλλία, η οποία φημίζεται τόσο για τα θαλασσινά της, όσο και για τους τρόπους μαγειρέματος τους. Σας την καταθέτω με αγάπη.



Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Πατατούλες σοτέ από την Δήμητρα Παπανδρέου !




Υλικά:

800 gr πατάτες μικρές
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
φρεσκοκομμένη παρμεζάνα
θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
αλάτι χοντρό
πιπέρι φρεσκοκομμένο


Εκτέλεση:






Πλένουμε τις πατάτες μας πολύ καλά και τις βράζουμε με την φλούδα τους. Στραγγίζουμε, τις σοτάρουμε με το φρέσκο βούτυρο και στο τέλος προσθέτουμε την παρμεζάνα μας, αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τα φρεσκοκομμένα μυρωδικά μας.

Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για κρέατα, τόσο λευκά όσο και κόκκινα.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Κόκκινες φακές σούπα



Η κόκκινη φακή θεωρείται η βασίλισσα της σούπας στην πολίτικη κουζίνα. Αναγνωρίζονται ως ιδιαιτέρως θρεπτικές, είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, σιδήρου και καλίου. Οι φακές, μπορεί να περιέχουν λαχανικά, όπως καρότα, πατάτες, σέλινο, μαϊντανό, τομάτα, άνηθο, κολοκύθι και κρεμμύδι. Κοινά αρτύματα είναι το σκόρδο, φύλλο δάφνης, κύμινο, ελαιόλαδο και ξίδι. Μερικές φορές γαρνίρεται με κρουτόν (croutons) ή ψιλοκομμένα βότανα ή βούτυρο, ελαιόλαδο, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Η προσθήκη χυμού λεμονιού, δίνει μια ισχυρή όξινη γεύση και κόβει το αίσθημα βάρους του πιάτου.


Υλικά :

1½ φλιτζάνι κόκκινες φακές, ξεπλένονται και στραγγίζονται καλά
1 ποτήρι ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  κουταλιές αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκόρδα προαιρετικά
2 καρότα κομμένα σε κύβους
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κουρκούμη
μία πρέζα κύμινο
αλάτι
πιπέρι.

Σάλτσα :

2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια πάπρικα ή κόκκινο πιπέρι
αποξηραμένο δυόσμο




Παρασκευή :

Καθαρίζουμε, πλένουμε και σουρώνουμε τις φακές. Σε βαθιά κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος αραιωμένο σε χλιαρό νερό ανακατεύουμε, ρίχνουμε τις φακές, τις πατάτες, τα καρότα, τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Βράζουμε έως ότου χυλώσουν. Σε τηγανάκι καβουρδίζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε την σούπα σε βαθύ πιάτο  γαρνίρουμε με την σάλτσα φρυγανισμένο ψωμί και μερικές σταγόνες φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού προαιρετικά.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Σεκέρ παρέ με ροδόνερο





Υλικά :

2 φλυτζάνια αλεύρι
1 αυγό
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
100 g βούτυρο φρέσκο
Μία πρέζα σαφράν διαλυμένο σε λίγο νερό

Για τη επικάλυψη:  Ένα κρόκο αυγού - αμύγδαλα ασπρισμένα ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης

Για το σιρόπι: Βράζουμε για 10' σε 2 φλιτζάνια νερό, 3 φλιτζάνια  ζάχαρη 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού και 10 κουταλιές ροδόνερο.

Εκτέλεση :

Βράζουμε πρώτα το σιρόπι για  10 λεπτά προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ροδόνερο, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, το σαφράν διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό και το αυγό.
Προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε τη ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακή.
Πλάθουμε σε σβόλους (σχήμα κουραμπιέ) βάζουμε στο κέντρο το αμύγδαλο και στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε κρύο το σιρόπι, αφήνουμε να κρυώσουν και να πιούν όλο το σιρόπι, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης .

Είναι υπέροχο αγαπημένο γλυκό !!!


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ