Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Λαχανοντολμάδες με ρύζι γιαλαντζί



Υλικά: 

1 λάχανο μεσαίο (γλυκό)
1,5 φλιτζάνι ρύζι
5 κρεμμύδια  μεσαίου μεγέθους
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές σταφίδα
1 κομμάτι ζάχαρη σε κύβο
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο δυόσμο
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ντομάτα ή κόκκινη σάλτσα πελτέ
1 / 2 ματσάκι φρέσκο άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού  μπαχάρι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του  γλυκού κουρκουμά
1/2 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι 
1 /2 φλιτζάνι νερό (ζεστό) 



Eκτέλεση:


Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, χαράζουμε το κοτσάνι του περιμετρικά και τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το λάχανο για 5΄ περίπου από τη μία πλευρά  και για άλλα 5΄ από την άλλη και βγάζουμε από το νερό. Τοποθετούμε τα κοτσάνια μαζί με δυόσμο και μαϊντανό στη βάση της κατσαρόλας, ως πάτο για να μην καούν οι λαχανοντολμάδες. Κόβουμε τα μεγάλα φύλλα στη μέση και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό φλιτζάνι λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί καλά. Ρίχνουμε την ντομάτα, το άνηθο, το μαϊντανό το δυόσμο, τη ζάχαρη ,την κανέλα το αλάτι, το κύμινο, το μπαχάρι, τον κουρκουμά  και το πιπέρι Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι (αφού το έχουμε ξεπλύνει πρώτα) το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με μία κουταλιά γέμιση αφού πρώτα αφαιρέσουμε με ένα μαχαιράκι το σκληρό κοτσάνι που έχει το λάχανο, τυλίγουμε σε μακρόστενους κυλίνδρους και στρώνουμε τους γιαλαντζί ντολμάδες σε κατσαρόλα, τους περιχύνουμε με το ζουμί τους, ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, σκεπάζουμε αναποδογυρίζοντας στην επιφάνειά τους ένα πιάτο, γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό, έτσι ώστε σχεδόν να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες και ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό  φλιτζάνι λάδι. Βάζουμε στην κατσαρόλα το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε περίπου 3 τέταρτα. Προσέχουμε να μην αρπάξουν. Είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό και τρώγονται ζεστοί άλλα και κρύοι.


Καλή όρεξη !!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Γεμιστές πιπεριές με φέτα και κουκουνάρι





Υλικά :
8 πιπεριές (κέρατα)
250 γρ.φέτα
1 κόκκινη πιπεριά
¼ ματσάκι μαϊντανό
50 γρ. κουκουνάρι
ξύσμα από ½ λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα θυμάρι ή ρίγανη
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Σπάμε τη φέτα σε χοντροκομμένα κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε κύβους και την προσθέτουμε στο μπολ. Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι μέχρι να ροδίσει και να βγάλει τα αρώματα τα του. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ. Ανακατεύουμε ελαφρά το μείγμα, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το πιπέρι και την ρίγανη. Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τα κοτσάνια, αφαιρούμε με προσοχή τα σπόρια και τις γεμίζουμε με το μείγμα. Σε ένα ταψάκι στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, το λαδώνουμε και τοποθετούμε τις πιπεριές, προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και προαιρετικά πιπέρι. Ψήνουμε στον φούρνο σε ψηλή σχάρα για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να λιώσει το τυρί.


Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη




Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές κρέμα και ζελέ





Υλικά

3 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια
2 κουτιά ζελέ (κεράσι ή φράουλα ή ανανά  κλπ.)
1 πακέτο φρυγανιές
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
σαντιγί
σιρόπι κεράσι ή φράουλα








Εκτέλεση

Στρώνουμε τις φρυγανιές σε ένα μέτριο πυρέξ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει  λίγο και περιχύνουμε τις φρυγανιές.
Ετοιμάζουμε την κρέμα στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου. Τη ρίχνουμε πάνω από τις φρυγανιές.
Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε τον ζελέ σύμφωνα με της οδηγίες και όταν κρυώσει (αλλά πριν πήξει) το ρίχνουμε πάνω από την κρέμα. Μπορούμε να προσθέσουμε φρούτα, φράουλες ή κεράσια
Από πάνω αν θέλουμε γαρνίρουμε με σαντιγί, σιρόπι κεράσι ή φράουλα, ανάλογα τη γεύση του ζελέ.. που επιλέξαμε.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Λουκάνικα κρασάτα σαγανάκι




Υλικά :

3-4 λουκάνικα χωριάτικα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ ποτήρι λευκό κρασί
2 μέτρια κρεμμύδια
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο ή κόκκινο
Θυμάρι ή ρίγανη
½ λεμόνι






Εκτέλεση :

Κόβουμε τα λουκάνικα σε μεγάλα κομμάτια, προσθέτουμε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε κύβους μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τα λουκάνικα και τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες, ανακατεύουμε καλά. Περιμένουμε να ροδίσουν και να μαλακώσουν οι πιπεριές, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνουμε την εστία σβήνουμε με το λεμόνι και γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο θυμάρι ή ρίγανη. Υπέροχος μεζές !
Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Κοτόπουλο με μελιτζάνες στον φούρνο




Υλικά :

κοτόπουλο (500 g κατά προτίμηση  στήθος),
3 – 4  μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
4 τεμαχισμένες  μελιτζάνες
7- 8 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 κρεμμύδια  μεσαίου μεγέθους τεμαχισμένα
3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
σάλτσα ντομάτας (1 κουτάλι γλυκ.)
½ ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι - κουρκουμά -  μίγμα για κοτόπουλο - μουστάρδα σκόνη-κόκκινο πιπέρι καγιέν - μίγμα λαχανικών αραιωμένο σε ζεστό νερό.





Εκτέλεση :

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε φέτες. Ροδίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες τεμαχισμένες και την πάστα ντομάτας αραιωμένη σε λίγο νεράκι, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Περιμένουμε  να καραμελώσει η σάλτσα ανακατεύοντας συχνά, σβήνουμε την φωτιά. Γυρίζουμε σε πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Μπορούμε να προσθέσουμε φέτα τυρί ή σκληρό τυρί της αρεσκείας μας.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιδανό ή άνηθο προαιρετικά.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Ατζέμ πιλάφι με αρνί στο φούρνο




 Υλικά :



1,5 kg κρέας αρνί
3 κούπες ρύζι
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
2 μεγάλες ντομάτες
5,5 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού πιπέρι (προαιρετικά 1 πρέζα ολόκληρο πιπέρι μαύρο )
½ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι




Εκτέλεση :

Κόβουμε το κρέας, προσθέτουμε 6 φλιτζάνια νερό και βράζουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε στα κρεμμύδια. Πλένουμε το ρύζι, στραγγίζουμε και προσθέτουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς. Σε πυρίμαχο σκεύος μεσαίου μεγέθους τοποθετούμε το μαγειρεμένο κρέας με το ζωμό τα μπαχαρικά ,το αλάτι και το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε το  πιλάφι με το  κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να απορροφηθεί όλο του το νερό και να πιάσει κρούστα. Σερβίρετε ζεστό και είναι απλά υπέροχο!

Καλή Όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Γεμιστοί κουραμπιέδες με καρύδα και σιρόπι



Υλικά :

250 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
3 κρόκους αυγού
3 κουταλιές κακάο
1  βανίλια
1 μπέικιν
4 ποτήρια του νερού αλεύρι

Για την γέμιση

1 ποτήρι του νερού γεμάτο καρύδα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 ασπράδια αυγού


Για το σιρόπι :

3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
λίγη βανίλια
χυμό από 1/2 λεμόνι





Εκτέλεση :

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι ασπρίσει. Ρίχνουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού πλάθουμε μπαλάκια και γεμίζουμε με το υλικό της γέμισης. Τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε  τους κουραμπιέδες σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25'. Τους αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού επί 5' και περιχύνουμε τους κρύους κουραμπιέδες με το καυτό σιρόπι. Στολίζουμε με καρύδα ή ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.


Καλή επιτυχία !


Αλίντα Κανάκη


Δημοφιλή : 

Πολίτικη πουτίγκα

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ