Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Σαλιάρια με σιρόπι με την υπογραφή της Αλίντα Κανάκη !


Παραδοσιακά νηστίσιμα σιροπιαστά Σαλιάρια που θα τα λατρέψεις !

Υλικά:

2 ποτήρια ηλιέλαιο

1 ποτήρι νερό (ή μισό νερό και μισό χυμό πορτοκάλι)

1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν

1 ποτήρι αλισίβα. Η αυθεντική συνταγή θέλει αλισίβα (σταχτόνερο)

αλεύρι  για όλες τις χρήσεις όσο πάρει. (ζύμη όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία).

 

Γέμιση: καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα, ζάχαρη, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού 2 κ.σ. φρυγανιά.

Σιρόπι: 

2 ποτήρια ζάχαρη

1,5 ποτήρι νερό

λίγο χυμό λεμονιού

2 βανίλιες ή ένα φύλο αρμπαρόριζας

Σταχτόνερο Παρασκευή:

1 φλιτζάνι σταχτόνερο (σταχτόνερο ) 1 κουτ. σούπας στάχτη από ξύλα, καθαρή και καλά κοσκινισμένη 2 ποτήρια νερό. Βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και καλά κοσκινισμένη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζουμε για 4' με 5'. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κατασταλάξει. Έπειτα την σουρώνουμε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι. Την ξανασουρώνουμε μια - δυο φορές ακόμη και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε, ή τη φυλάμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό. Αν δεν έχουμε αλισίβα  Αντικαθιστούμε με μια κούπα λευκό κρασί και ένα κουταλάκι μπέικιν ή κρεμόριο.

Το κρεμόριο (γνωστό και ως τρυγικό οξύ) χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής οξύτητας και βελτιωτικό γεύσης σε χυμούς, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, μαρμελάδες και προϊόντα σοκολάτας. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, σε μορφή σκόνης, και λειτουργεί ως διογκωτικό για τα κέικ και τις τούρτες. Στα γλυκά του κουταλιού αποτρέπει το ζαχάρωμα του σιροπιού.

 


Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι, ρίχνουμε το νερό (σταχτόνερο), το μπέικιν  πάουντερ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία. Παίρνουμε λίγο-λίγο  από το ζυμάρι και κάνουμε μικρές μπαλίτσες σε μακρόστενο σχήμα, πατάμε με τον δείκτη στη μέση να ανοίξει μια λακουβίτσα. Γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης με τα καρύδια. Κλείνουμε και δίνουμε ομοιόμορφο μακρόστενο σχήμα. Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε τα σαλιάρια. Μετά από 4-5 ώρες τα γυρίζουμε και από την ανάποδη να τραβήξουν καλά το σιρόπι. Το σιρόπι ζεστό όχι καυτό    τα σαλιάρια κρύα .

Σερβίρισμα:

 Όταν είναι να σερβίρουμε τα ανακατεύουμε με ζάχαρη άχνη όπως τους κουραμπιέδες ή με ινδοκάρυδο ή ψιλοκομμένο πράσινο φιστίκι Αιγίνης και σκέτα όμως είναι υπέροχα.

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Τηγανιτά σαφρίδια με καλαμποκάλευρο για ψαρομερακλήδες από την Αλίντα Κανάκη

Το σαφρίδι είναι ένα ψάρι που το βρίσκουμε στη ψαραγορά σχεδόν όλο τον χρόνο, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β1, Β2, Β6, Β9, Α, C, E, PP. Περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το οποίο είναι το θεμέλιο μιας υγιούς καρδιάς. Το σαφρίδιο περιέχει μέχρι 20% πρωτεΐνη, κατά μέσο όρο 2 έως 5% λιπαρά, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χλώριο, θείο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό, μαγγάνιο, χρώμιο, φθόριο, μολυβδαίνιο , κοβάλτιο, νικέλιο. Τα νοστιμότερα σαφρίδια είναι τον Απρίλη και τον Σεπτέμβρη.

Υλικά :

1 κιλό σαφρίδια,

3-4 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο,

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,

Αρκετό φυτικό λάδι (για το τηγάνισμα)

αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σαφρίδια, πλένουμε στραγγίζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε τα αλεύρια σε ένα πιάτο και βουτάμε ένα - ένα τα ψάρια σε αυτό το μείγμα. Ρίχνουμε  λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και απλώνουμε τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο σε πλατύ τηγάνι κυκλικά από το κέντρο προς της άκρες. Όταν τηγανιστούν από την μία πλευρά τα αναποδογυρίζουμε με ένα καπάκι και τα τηγανίζουμε ξανά προσθέτοντας λίγο λάδι. Σερβίρουμε με ρόκα στο πλάι ή μαϊντανό, πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας ή χόρτα και φέτες λεμονιού .

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη 

 

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Τα πιο αφράτα στριφτάρια με μαστιχωτή ζύμη σαν τσουρέκι από την Αλίντα Κανάκη !


Αφράτα στριφτάρια με ζύμη σαν τσουρέκι γεμάτα κλωστές και ίνες με την πιο εύκολη ζύμη που θα λατρέψετε !

Υλικά :

1 ποτήρι νερού γάλα

½ ποτήρι νερού ηλιέλαιο

1 ποτήρι νερό

1 ασπράδι αυγού

10 γρ μαγιά ξερή

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

6 φλιτζάνια αλεύρι πολυτελείας για τσουρέκια


Για επικάλυψη

1 κρόκος αυγού

Για επάλειψη εσωτερικά

50 γρ βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση :

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά. Στην συνέχεια πλάθουμε μικρά μακρόστενα φιλαράκια όπως στην φωτογραφία, χαράσσουμε με κόφτη την επιφάνεια των φύλλων και αλείφουμε με βούτυρο, τυλίγουμε σε ρολάκια γυρίζουμε τη ζύμη προς τα μέσα (πλάθουμε στριφτάρια ).Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν, αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν .

Μπορούμε να τα απολαύσουμε ως κολατσιό, απογευματινό, βραδινό και να τα γεμίσουμε με ότι θέλουμε, με τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, με ελιές, ακόμη και με πραλίνα.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

 

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Σάμαλι πολίτικο με γιαούρτι : Αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !


Το Σάμαλι είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το Σάμαλι έχει ιδιαίτερη φήμη στην Πολίτικη Κουζίνα. Είναι  σαν το ραβανί μόνο που περιέχει και μαστίχα και συνήθως λιγότερα ή καθόλου αυγά. Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι. Κόβεται σε σχήμα ρόμβου ή στο σχήμα που επιθυμούμε και τοποθετείται αμύγδαλο στο κέντρο της επάνω επιφάνειας. 

Υλικά
 1 ½   φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

 1 φλιτζάνι γιαούρτι

 1  κ. γλ. σόδα

 χυμό από ½ λεμόνι

 1  φακελάκι μπέικιν πάουντερ

 4  κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού

 4  κ. σ. Βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη, λιωμένο

 1  βανίλια

 1 κ.γλ. μαστίχα

 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση - φιστίκι Αιγίνης  τριμμένο για  ντεκόρ.


 Για το σιρόπι

 3 κούπες ζάχαρη
 3 κούπες νερό
 φλούδα από 1 λεμόνι
 χυμό από ½ λεμόνι
 2 βανίλιες
 1 ξύλο κανέλλας προαιρετικά

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, την μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού .Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύουμε, και το προσθέτουμε στο γιαούρτι, ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια. Με το μίξερ, δουλεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά.( Το μείγμα πρέπει να είναι προς το σφιχτό). Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να φουσκώσουν καλά τα σιμιγδάλια. Σε βουτυρωμένο ταψάκι αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε καλά με βρεγμένη σπάτουλα, χαράζουμε το σχήμα που θέλουμε και στολίζουμε με μισά αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Βγάζουμε από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια του με φρέσκο βούτυρο η μαργαρίνη. Αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε σιγά σιγά το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!!

Αλίντα Κανάκη

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Μοσχαρίσιες μπριζόλες με πικάντικη σάλτσα στο φούρνο : Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !

Υπέροχο νόστιμο και εύκολο φαγητό με πικάντικη σάλτσα που θα ξετρελάνει τους λάτρεις του καυτερού και της πιπεριάς !

Υλικά για τις μπριζόλες με πικάντικη σάλτσα στο φούρνο :

1  κιλό φιλέτο μπριζόλα μοσχαρίσια

3 ντομάτες ώριμες

4 πράσινες πιπεριές

2 καρότα

1 κουταλιά πάστα πιπεριάς

1 κουταλιά καυτερή σάλτσα τσίλι (προαιρετικά)

αλάτι

μαύρο πιπέρι-μπαχάρι –κόκκινο πιπέρι

1,5 κουταλιά βούτυρο φρέσκο

2 σκελίδες σκόρδο



Εκτέλεση :

Αρχικά αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες. Στη συνέχεια σοτάρουμε σε ζεστό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές. Τρίβουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε με τον πελτέ ντομάτας, προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, το αλάτι, τα μπαχαρικά, την καυτερή σάλτσα τις πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες και τα καρότα σε χοντρά κομμάτια. Βουτάμε τις μπριζόλες στην σάλτσα, τις τοποθετούμε σε ταψί, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα  και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν, αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή λαζάνια και πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη


Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Πεπόνι γεμιστό με κιμά αμύγδαλα και σταφίδες : Αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη

Υπέροχο παλατιανό μερακλίδικο φαγητό με κιμά σταφίδες αμύγδαλα καβουρδισμένο κουκουνάρι και αρώματα ! Ένας εξαίσιος συνδυασμός αξεπέραστης γεύσης και νοστιμιάς.

 Υλικά :
 1 πεπόνι 2 περίπου kg

 600 γραμμάρια κιμά

 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά

 1/2 ματσάκι μαϊντανό

 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο

 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

 3/4  ποτήρι νερό  - 200 γραμμάρια  σταφίδες

 100 γραμμάρια αμύγδαλα αποφλοιωμένα – φιστίκια Αιγίνης

 ανάλατα

 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι

 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι

 πιπέρι- μπαχάρι-κουρκουμά -1πρέζα κανέλα

 αλάτι 

Εκτέλεση 

Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τις σταφίδες. Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι (ολόκληρο) και καβουρδίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά, το νερό ζεστό κλείνουμε το καπάκι και ανακατεύουμε κατά διαστήματα έως ότου μαγειρευτεί καλά. Προσθέτουμε στο μίγμα το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, την σταφίδα, τους καβουρδισμένους ξυρούς καρπούς, το ρύζι, προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε αφήνουμε να βράσει για περίπου έξι λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και καθαρίζουμε  το πεπόνι από το τμήμα της ρίζας και ανοίγουμε στο πάνω μέρος του μια θύρα σαν καπάκι. Αδειάζουμε τα σπόρια του και γεμίζουμε το εσωτερικό του πεπονιού  με το μίγμα του κιμά, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 35 – 40 λεπτά.

Kαλή όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Γαλατόπιτα με φύλλο ανοιχτή και καραμελωμένη κρούστα : Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη


Λαχταριστή γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας και πλούσια αφράτη κρέμα σιμιγδαλιού

Yλικά:

½ φλιτζάνι βούτυρο μαργαρίνη

 2 λίτρα φρέσκο γάλα

2 φλιτζάνια ζάχαρη

6 αυγά

2 βανίλιες, ξύσµα λεμονιού

2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος

2/3 φλιτζανιού αλεύρι

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1/4 κουταλάκι αλάτι

½ πακέτο φύλλο κρούστας

2 κουταλιές σούπας κανέλα τριµµένη για πασπάλισμα

½ φλιτζάνια ζάχαρη για πασπάλισμα

6 ασπράδια αυγών


 Εκτέλεση :

Σε  βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σ’ ένα µπολ ρίχνουμε τα αυγά μόνο τους κρόκους, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάμε πολύ καλά µε το µμίξερ για 5-7 λεπτά έως ότου αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το βούτυρο το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά προσέχοντας να μην κάνει σβόλους το μίγμα μας. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια µέχρι να πήξει. Στη συνέχεια σε ένα µπολ ανακατεύουμε µισό φλιτζάνι ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα µμεγάλο ταψί, στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα βουτυρωμένα και πασπαλισμένα  το καθένα με ζάχαρη - κανέλα( αυτό κάνει τα φύλλα μας πολύ τραγανά ). Όταν στρώσουµε  όλα τα φύλλα, αδειάζουμε την κρέμα  αλείφουμε με 6 ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα, βουτυρώνουμε  και πασπαλίζουμε µε κανέλα και ζάχαρη. 


Ψήνουμε στους 170°-180°C σε προθερμασμένου φούρνο για 45-50 λεπτά µέχρι να ροδοψηθεί και να πιάσει μια υπέροχη κρούστα.

Αλίντα Κανάκη