Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Ρολό κοτόπουλο με φρέσκο κόλιαντρο και πιπεριές από την Αλίντα Κανάκη !


Ρολό κοτόπουλο με θαυμάσια γεύση και εμφάνιση για τους πιο απαιτητικούς λάτρεις  των εκλεκτών γεύσεων

Υλικά που θα χρειαστείτε:

κοτόπουλο φιλέτο στήθος (1kgr.)

πιπέρι μαύρο

κόκκινο πιπέρι

σουμάκ

κουρκουμά

κόλιαντρο (φρέσκο ή σκόνη)

πιπεριές

αλάτι,

σκόρδο

ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το κόλιανδρο ψιλοκομμένο , τις πιπεριές ψιλοκομμένες , το αλάτι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά  και το λάδι.

Αλείφουμε το μείγμα πάνω στο κοτόπουλο και το αφήνουμε για 30 λεπτά να μαριναριστεί. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς C.

Τυλίγουμε το στήθος κοτόπουλου σε σφιχτό ρολό η ρολάκια μικρά, τοποθετούμε σε ταψί περιχύνουμε με την μαρινάδα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά στο φούρνο στους 250 βαθμούς C.

Περιμένουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρετε κρύο και είναι ένας υπέροχος και γευστικός μεζές που θα συναρπάσει τους καλεσμένους σας.  

Αλίντα Κανάκη

 


Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Σαλάτα με φρέσκα σύκα και καρύδια

 

Αύγουστος χωρίς σύκα δεν γίνεται και σήμερα θα δοκιμάσεις να φτιάξεις την πιο δροσερή και υγιεινή σαλάτα. 

Συστατικά

400 γρ. πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σου

5 ντοματίνια κομμένα στα 2

4 σύκα κομμένα στα 4

2 κ.σ. καρύδια, χοντροκομμένα

φέτα θρυμματισμένη

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

βαλσάμικο σε κρέμα

Τρόπος Μαγειρέματος

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ρίχνεις την πράσινη σαλάτα, τα ντοματίνια, τα σύκα, τα cranberries και τα καρύδια

Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και την ανακατεύεις με τα χέρια ή δύο ξύλινες κουτάλες

Ρίχνεις από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και τα σύκα

Τέλος προσθέτεις την κρέμα βαλσάμικο και σερβίρεις.

πηγή : www.tlife.gr 


Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Μουχαλεμπί κανταΐφι με κρέμα μαστίχας και φιστίκι Αιγίνης από την Αλίντα Κανάκη !


Υπέροχο κανταΐφι με καταπληκτική κρέμα μαστίχας και άρωμα ανατολής που θα σας ξετρελάνει !

Υλικά :

1 κιλό κανταΐφι

300 γρ βούτυρο φρέσκο κατσικίσιο

300 γρ καρυδόψιχα

½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

½  κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο

Για το σιρόπι

4 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

1 κουταλάκι λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

 


Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 πακέτο έτοιμη σαντιγί σε σκόνη

1 πακέτο κρέμα γάλακτος  200ml

½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα σκόνη

1 βανίλια

 φιστίκι Αιγίνης χοντροαλεσμένο

 


 Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη,την φλούδα λεμονιού, την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Στην συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την κρέμα γάλακτος και τη σαντιγί στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, προσθέτουμε την μαστίχα, την βανίλια, κλείνουμε την εστία και αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο, στην συνέχεια  προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με την σκόνη σαντιγί και χτυπάμε για 2-3 λεπτά στον κάδο του μίξερ  μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να αφρατέψει η κρέμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 40 εκ. ανοίγουμε ( ξάνουμε ) καλά τα κανταΐφι στρώνουμε στον πάτο του ταψιού το μισό κανταΐφι, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, προσθέτουμε την καρυδόψιχα ανακατεμένη με την κανέλα και το γαρίφαλο, απλώνουμε καλά το υπόλοιπο κανταΐφι από πάνω πατάμε καλά με ένα ποτήρι την επιφάνεια του γλυκού, στρώνουμε τα πλαϊνά ραντίζουμε με βούτυρο ,ψήνουμε μέχρι να ροδίσει  και από τις δύο πλευρές στους 185° βγάζουμε από τον φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό γλυκό, απλώνουμε την κρέμα πασπαλίζουμε  με το φιστίκι Αιγίνης, τοποθετούμε το γλυκό 5-6 ώρες στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρουμε.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη



Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Ζεστή σοκολάτα με τζίντζερ από την Αλίντα Κανάκη !


Απολαυστικό ζεστό ρόφημα σοκολάτας σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τζίντζερ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα ! Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η  περιεκτικότητά της σοκολάτας σε μαγνήσιο και φώσφορο, βοηθά στη μείωση της κούρασης και την τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Υλικά :
110 γρ. σοκολάτα γάλακτος 

2 κουταλιές της σούπας κακάο

2 ποτήρια γάλα

2 ποτήρια νερό

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο τζίντζερ 

3 κουταλιές της σούπας μέλι

μια πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Παρασκευή: 

Σε μέτριο κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί τελείως η σοκολάτα και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Σερβίρουμε σε μεγάλα φλιτζάνια και γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα και κακάο.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη


Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Χοιρινές πανσέτες με κονιάκ πορτοκάλι και φρέσκο δεντρολίβανο από την Αλίντα Κανάκη !

Υπέροχη συνταγή με καραμελωμένη σάλτσα πορτοκαλιού και Μεσογειακά αρωματικά βότανα για πεντανόστιμες πανσέτες σβησμένες με κονιάκ. Είναι πραγματικά αξεπέραστη γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε !

Υλικά :

1 κιλό πανσέτες χοιρινές

½ ποτήρι του κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ

2 μεγάλα πορτοκάλια (τον χυμό τους )

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι

1 κ.γ θυμάρι ξερό

1 κλαδάκι δενδρολίβανο  τα φύλλα του.

1 κ.σ. αλεύρι

ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση :

Αλατοπιπερώνουμε τις πανσέτες,πασπαλίζουμε με το κόκκινο πιπέρι, το θυμάρι και το αλεύρι. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πανσέτες μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κονιάκ και  αφού εξατμιστεί το κονιάκ προσθέτουμε τα φύλλα δεντρολίβανου τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και βράζουμε για περίπου 10 -15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξη η σάλτσα, να μαλακώσουν και να καραμελώσουν οι πανσέτες. Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και γαρνίρουμε με φέτες πορτοκάλι, ροδέλες κρεμμύδι  και φρέσκο δεντρολίβανο.

Αλίντα Κανάκη

 

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Σαλιάρια με σιρόπι με την υπογραφή της Αλίντα Κανάκη !


Παραδοσιακά νηστίσιμα σιροπιαστά Σαλιάρια που θα τα λατρέψεις !

Υλικά:

2 ποτήρια ηλιέλαιο

1 ποτήρι νερό (ή μισό νερό και μισό χυμό πορτοκάλι)

1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν

1 ποτήρι αλισίβα. Η αυθεντική συνταγή θέλει αλισίβα (σταχτόνερο)

αλεύρι  για όλες τις χρήσεις όσο πάρει. (ζύμη όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία).

 

Γέμιση: καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα, ζάχαρη, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού 2 κ.σ. φρυγανιά.

Σιρόπι: 

2 ποτήρια ζάχαρη

1,5 ποτήρι νερό

λίγο χυμό λεμονιού

2 βανίλιες ή ένα φύλο αρμπαρόριζας

Σταχτόνερο Παρασκευή:

1 φλιτζάνι σταχτόνερο (σταχτόνερο ) 1 κουτ. σούπας στάχτη από ξύλα, καθαρή και καλά κοσκινισμένη 2 ποτήρια νερό. Βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και καλά κοσκινισμένη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζουμε για 4' με 5'. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κατασταλάξει. Έπειτα την σουρώνουμε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι. Την ξανασουρώνουμε μια - δυο φορές ακόμη και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε, ή τη φυλάμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό. Αν δεν έχουμε αλισίβα  Αντικαθιστούμε με μια κούπα λευκό κρασί και ένα κουταλάκι μπέικιν ή κρεμόριο.

Το κρεμόριο (γνωστό και ως τρυγικό οξύ) χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής οξύτητας και βελτιωτικό γεύσης σε χυμούς, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, μαρμελάδες και προϊόντα σοκολάτας. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, σε μορφή σκόνης, και λειτουργεί ως διογκωτικό για τα κέικ και τις τούρτες. Στα γλυκά του κουταλιού αποτρέπει το ζαχάρωμα του σιροπιού.

 


Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι, ρίχνουμε το νερό (σταχτόνερο), το μπέικιν  πάουντερ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία. Παίρνουμε λίγο-λίγο  από το ζυμάρι και κάνουμε μικρές μπαλίτσες σε μακρόστενο σχήμα, πατάμε με τον δείκτη στη μέση να ανοίξει μια λακουβίτσα. Γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης με τα καρύδια. Κλείνουμε και δίνουμε ομοιόμορφο μακρόστενο σχήμα. Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε τα σαλιάρια. Μετά από 4-5 ώρες τα γυρίζουμε και από την ανάποδη να τραβήξουν καλά το σιρόπι. Το σιρόπι ζεστό όχι καυτό    τα σαλιάρια κρύα .

Σερβίρισμα:

 Όταν είναι να σερβίρουμε τα ανακατεύουμε με ζάχαρη άχνη όπως τους κουραμπιέδες ή με ινδοκάρυδο ή ψιλοκομμένο πράσινο φιστίκι Αιγίνης και σκέτα όμως είναι υπέροχα.

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Τηγανιτά σαφρίδια με καλαμποκάλευρο για ψαρομερακλήδες από την Αλίντα Κανάκη

Το σαφρίδι είναι ένα ψάρι που το βρίσκουμε στη ψαραγορά σχεδόν όλο τον χρόνο, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β1, Β2, Β6, Β9, Α, C, E, PP. Περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το οποίο είναι το θεμέλιο μιας υγιούς καρδιάς. Το σαφρίδιο περιέχει μέχρι 20% πρωτεΐνη, κατά μέσο όρο 2 έως 5% λιπαρά, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χλώριο, θείο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό, μαγγάνιο, χρώμιο, φθόριο, μολυβδαίνιο , κοβάλτιο, νικέλιο. Τα νοστιμότερα σαφρίδια είναι τον Απρίλη και τον Σεπτέμβρη.

Υλικά :

1 κιλό σαφρίδια,

3-4 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο,

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,

Αρκετό φυτικό λάδι (για το τηγάνισμα)

αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σαφρίδια, πλένουμε στραγγίζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε τα αλεύρια σε ένα πιάτο και βουτάμε ένα - ένα τα ψάρια σε αυτό το μείγμα. Ρίχνουμε  λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και απλώνουμε τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο σε πλατύ τηγάνι κυκλικά από το κέντρο προς της άκρες. Όταν τηγανιστούν από την μία πλευρά τα αναποδογυρίζουμε με ένα καπάκι και τα τηγανίζουμε ξανά προσθέτοντας λίγο λάδι. Σερβίρουμε με ρόκα στο πλάι ή μαϊντανό, πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας ή χόρτα και φέτες λεμονιού .

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη