Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Σμυρναίικα σουτζουκάκια στο φούρνο



Τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια ή πολίτικα σουτζουκάκια στην Ελλάδα έγιναν γνωστά και πέρασαν από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης. Τα σουτζουκάκια μαγειρεύονται στη κατσαρόλα, ενώ μπορούν πριν να έχουν τσιγαριστεί ελαφρά, και σερβίρονται με σάλτσα, μέσα στην οποία έχουν μαγειρευτεί ή αφεθεί να μαλακώσουν. Συνοδεύονται συνήθως με πιλάφι, αλλά και με πουρέ, πατάτες ή χωρίς συνοδευτικό. Απαντώνται πολλές παραλλαγές στην συνταγή, αλλά εν γένει τα σταθερά υλικά της παραδοσιακής συνταγής περιέχουν: μοσχαρίσιο κιμά, μαζί με χοιρινό κιμά, ψωμί, αβγά, κρεμμύδι, σκόρδο, και ντομάτα για τη σάλτσα, ενώ στα μπαχαρικά η παραδοσιακή συνταγή περιέχει σίγουρα κύμινο και κανέλα και από κει και πέρα αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, ενώ μπορεί να περιέχει και λίγο κόκκινο κρασί, ξύδι και ζάχαρη.


Υλικά:

250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
1 μέτριο κρεμμύδι
1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια μαιδανό
1 κλωνάρι δυόσμο
1 πρέζα ρίγανη ή θυμάρι
Ελάχιστο ξύδι
4-5 πατάτες μεγάλες
2-3 ώριμες μέτριες ντομάτες
2 πιπεριές πράσινες
1 κόκκινη
Ένα κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Μια πρέζα μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι, κουρκουμά
Κανέλα για την σάλτσα
Ελαιόλαδο




Εκτέλεση:

Βάζουμε τον κιμά σε μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια μέσα στον κιμά για να μείνουν όλα τα υγρά και να είναι μαλακά, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Μουλιάζουμε το ψωμί με λίγο νεράκι, στραγγίζουμε καλά και το τρίβουμε σε ψίχουλα μέσα στον κιμά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαιδανό, το δυόσμο τα μπαχαρικά το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα καλά. Πλάθουμε σε μακρόστενα κομμάτια και τα αραδιάζουμε αραιά σε ένα ταψί. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες ελαφρά τηγανισμένες  και στρώνουμε ανάμεσα στα κεφτεδάκια. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας, προσθέτουμε λίγο μείγμα λαχανικών και λίγη κανέλα. Περιχύνουμε το φαγητό και στρώνουμε από πάνω λεπτές φέτες ντομάτας και χρωματιστές πιπεριές η πράσινες πιπεριές. (προαιρετικά μπορούμε να τηγανίσουμε και τις πιπεριές ελαφρά) προσθέτουμε λίγο αλατάκι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200°C για 1,5 ώρα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το φαγητό μας να πάρει χρώμα.

Τα μυστικά της πολίτικης κουζίνας μου: Για να απογειώσουμε τη γεύση  μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά, κουκουνάρι, αποξηραμένα κεράσια και σταφίδες σε μικρή ποσότητα.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου