Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Γιορτινό κέικ με σιρόπι και γεύση μελομακάρονο


Το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο κέικ με σιρόπι για να μοσχομυρίσει το σπίτι  αρώματα φρεσκοκοπανισμένης κανέλας, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, πορτοκάλι, θυμαρίσιο μέλι, καβουρδισμένα καρύδια και γεύση μελομακάρονου, να το απολαύσετε μαζί με τον καφέ ή το τσάι σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!

Υπέροχη συνταγή και για βασιλόπιττα με γεύση μελομακάρονο


Υλικά

Για το κέικ

120 γραμμάρια ελαιόλαδο

 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

170 γραμμάρια φυσικό χυμό πορτοκάλι

220 γραμμάρια καρύδια αλεσμένα καβουρδισμένα

400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

200 γραμμάρια μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

1 σφηνάκι καλό κονιάκ ή ρούμι

Για το σιρόπι (προαιρετικά)

3 φλιτζάνια μέλι

4 φλιτζάνια νερό

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

1 ξυλάκι κανέλα

4 γαρύφαλλα

1 κάψουλα βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό από φρέσκο λεμόνι

Για το γαρνίρισμα

Σιρόπι σφενδάμου ή μελάσα

3 - 4 κουταλιές της σούπας  Θυμαρίσιο μέλι

2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια

Κουβερτούρα ή λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός του χυμού λεμονιού, και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Πριν σβήσουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και την βανίλια. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά. Σιροπιάζουμε ζεστό το κέικ κρύο το σιρόπι.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το κέικ, το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι, αλλά δεν ζυμώνουμε έντονα την ζύμη Θα πρέπει να είναι ελαφρώς σφιχτή. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψάκι 25 x 30 εκατοστών περίπου ή σε φόρμα και ψήνουμε στους 160° στον αέρα ή 175° στις αντιστάσεις για περίπου 45 με 50 λεπτά. Ανάλογα με τον φούρνο μας, ελέγχουμε μην μας αρπάξει. Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε την θερμοκρασία τα τελευταία 10 λεπτά, ώστε να ψηθεί καλά μέσα. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το σιροπιάζουμε αργά αργά με μια κουτάλα, να πάει το σιρόπι παντού. Αφήνουμε το κέικ να τραβήξει το σιρόπι για 2- 3  ώρες πριν σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με έξτρα μέλι, χονδροσπασμένα καρύδια και κανέλα ή μελάσσα ή λιωμένη κουβερτούρα ή λευκή σοκολάτα, ανάλογα με την γεύση που προτιμάμε.

Καλή απόλαυση!

Αλίντα Κανάκη 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου