Υλικά για την ζύμη
125 γραμμάρια βούτυρο κατσικίσιο ή μαργαρίνη για γλυκά (σε θερμοκρασία
δωματίου)
1 ποτήρι τσαγιού σησαμέλαιο
1 αυγό
μισό ποτήρι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 ποτήρι τσαγιού ψιλοαλεσμένα καρύδια
1 ποτήρι τσαγιού καρύδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
2,5 ποτήρια νερό
1 ποτήρι τσαγιού μελάσα
3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
2 κάψουλες βανίλια
Παρασκευή :
Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι για το
γλυκό μας. Προσθέτουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε. Όταν
αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το βράζουμε για περίπου 5
λεπτά ακόμα. Μετά το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τις βανίλιες, τη
μελάσα ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. (Το γλυκό ζεστό, το σιρόπι
κρύο).
Για τη ζύμη, βάζουμε όλα τα υλικά,
εκτός από το αλεύρι, στο μπολ του ζυμώματος και τα ανακατεύουμε. Προσθέτοντας
το αλεύρι ελεγχόμενα, έως ότου πετύχουμε ζύμη που έχει απαλή υφή και δεν
κολλάει στο χέρι.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και
τα πλάθουμε κατά μήκος σε κορδόνια.
Κόβουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια μήκος
περίπου τρία δάχτυλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί η πυρέξ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Αφού βγουν από τον φούρνο,
περιμένουμε 10 λεπτά να πέσει η δυνατή θερμοκρασία και τα περιχύνουμε με το
κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι γαρνίρουμε με καρύδια ή ινδική καρύδα, κεράσι γλασέ ή φιστίκι Αιγίνης και έξτρα μελάσα.
Απολαύστε το !
Αλίντα Κανάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου