Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Μελομακάρονα με Στέβια και Κουβερτούρα από την Αλίντα Κανάκη !


Υπέροχα παραδοσιακά μελομακάρονα με στέβια, επικάλυψη σοκολάτα υγείας και καρυδόψιχα πεντανόστιμα, υγιεινά και χωρίς περιττές θερμίδες! 

Υλικά:

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ολικής άλεσης

2 κ.σ. baking powder

1 κ.γ μαγειρική σόδα

1 1/2 ποτήρια ελαιόλαδο

3/4 φλιτζανιού στέβια σε αναλογία με τη ζάχαρη 1:1

1/2 φλ χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

1-2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

4 κ.σ κονιάκ

2 κ.σ. ψιλοκομμένα καρύδια

Υλικά για το σιρόπι

600 γρ. νερό

2 φλιτζάνια στέβια σε αναλογία με τη ζάχαρη1:1

120 γρ. μέλι

2 ξυλάκια κανέλας

2 φέτες πορτοκαλιού

3-4 γαρύφαλλα καρφάκια

Μέλι για το σερβίρισμα – χοντροκομμένα  καρύδια

Για την επικάλυψη κουβερτούρα :

400γρ. Κουβερτούρα

5 κ.σ καρύδια χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, και όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά της ζύμης. Προσθέτουμε στο μείγμα το λάδι, ανακατεύουμε τη σόδα με τον χυμό, το κονιάκ και ανακατεύοντας καλά.

Δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, πρέπει η ζύμη να είναι αφράτη απαλή και ελαστική. Πλάθουμε σε μετρίου μήκους οβάλ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε, με ένα τρίφτη τυριού, από πάνω χιαστί έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρούς ρόμβους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 20'-30' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Σιρόπι:

Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 10'. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα από πάνω τον αφρό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, (προαιρετικά και ένα σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ στο σιρόπι.)μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα, αφήνουμε 10 λεπτά με ένα τέταρτο να κρυώσουν  και τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό σιρόπι. Όταν πιούν το σιρόπι τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν, από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσουν καλά ,αν θέλουμε να είναι μαλακά σκεπάζουμε με μία πετσέτα .

Πασπάλισμα:

Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολάκι και όταν κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα τα γυρνάμε από την καλή τους μεριά και τα γαρνίρουμε με την με έξτρα μέλι και καρύδια.

Για να μην ξεραθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη.

Για την επικάλυψη κουβερτούρα : Σε μια κατσαρόλα με νερό (Μπεν Μαρί) τοποθετούμε ένα μεταλλικό μπολ για να λιώσουμε την κουβερτούρα χωρίς να καεί.

Βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα και με ένα πιρούνι τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα.

Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα όσο η σοκολάτα είναι ζεστή.

Καλή απόλαυση!

Αλίντα Κανάκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου