Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Παστίτσιο






Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Βασικό συστατικό του είναι τα μακαρόνια και ο κιμάς. Ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως πιάτο.

Το παστίτσιο αποτελείται από διαφορετικές στρώσεις υλικών. Ως προς την παρασκευή του υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αλλά η βασική συνταγή χρησιμοποιεί μακαρόνια χοντρά, κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή χοιρινό με ντομάτα και τη λευκή σάλτσα ή αλλιώς μπεσαμέλ.Στο τέλος συνηθίζεται να προστίθεται τυρί τριμμένο.


Υλικά :

1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (Νο. 5)
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο.

Για τη σάλτσα κιμά

800 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5 - 6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια φρέσκο Θυμάρι ή βασιλικό
1 φύλο δάφνης
1 κύβο βοδινό
500 γραμ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
1  πρέζα ζάχαρη
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουτ. γλυκού κουρκουμά
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι νερό

Για την μπεσαμέλ

1½ λίτρο φρέσκο γάλα
12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
5 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
5 αυγά φρέσκα (τους κρόκους)
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα
1/2 φλυτζάνι παξιμάδι τριμμένο 

Εκτέλεση :

Για τα μακαρόνια:

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε 4 με 5 λεπτά  αλ τέντε. Σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε ξανά τα μακαρόνια μέσα, ανακατεύοντας να πάει παντού το βούτυρο.

Για τον κιμά:

Σε πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄- 10´λεπτά.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5´περίπου λεπτά ,ανακατεύοντας να καβουρδιστεί καλά ο κιμάς, σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το δενδρολίβανο, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, τον κουρκουμά την δάφνη το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Προσθέτουμε το νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα μέχρι να πιεί τα υγρά του και να καραμελώσει καλά και να μείνει με το λάδι του.
 
Για την μπεσαμέλ:

Σε βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να καβουρδιστεί καλά το αλεύρι και να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη. Προσέχουμε να μην σβολιάσει και να μήν αρπάξει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σιγά σιγά η μπεσαμέλ μας θα πήξει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών αλάτι μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.
Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας και προσέχοντας να έχουν την ίδια φορά .
Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού. Από πάνω ρίχνουμε την επόμενη στρώση, με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Στρώνουμε καλά την επιφάνεια του παστίτσιου ρίχνουμε την παρμεζάνα και το παξιμάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C,για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.


Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.



Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Πολίτικη πουτίγκα








Υλικά:

Για την πουτίγκα


3 αυγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1σφυνάκι κονιάκ

6 ξηρά σύκα (ψιλοκομμένα μικρά γλασέ ,για 15-20 λεπτά μουλιάζουμε από πριν σε νερό)



Για το σιρόπι


1,5 φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά Nescafe

μισό φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1 βανίλια
2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο προαιρετικά.


Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

2 κουταλιές της σούπας άμυλο

2 κουταλιές της σούπα αλεύρι

5 κουταλιές της σούπα ζάχαρη

50 γρ. μαργαρίνη

1 πακέτο σαντιγί


Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και με προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με την αντίστοιχη σειρά . Στο τέλος προσθέτουμε τα σύκα και αναμιγνύεται με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 160 C.

Για το σιρόπι

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, βράζουμε για 5-10 λεπτά και περιχύνουμε την πουτίγκα αφοί κρυώσει με ζεστό σιρόπι.

Για την κρέμα


Αναμειγνύουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με τα άλλα συστατικά, εκτός από τη σαντιγί .Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε την κρέμα έως ότου να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει αρκετά προσθέτουμε τη σαντιγί και χτυπάμε στο μίξερ για και 10 λεπτά να Στη συνέχεια περιχύνουμε την πουτίγκα διακοσμούμε με καρύδια και κανέλα,παγώνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρουμε.



Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Τips για ένα ρομαντικό πρωινό την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου !!!
















Το κεϊκ των ερωτευμένων - Αγ. Βαλεντίνου



Γιορτάστε τον Άγιο Βαλεντίνο φτιάχνοντας ένα κέικ με κρυμμένες στο εσωτερικό του καρδιές. Κάθε κομμάτι του θα είναι και μία απόδειξη αγάπης!

Υλικά 
400 γρ. βουτυρο
400 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200ml γάλα
4 κ.σ. μπείκιν πάουντερ
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
λίγο αλάτι
200 γρ. σοκολάτα για γαρνίρισμα
Τα υλικά της συνταγής αφορούν τα δυο κέικ που θα ενωθούν σε ένα. Το κέικ με το κόκκινο χρώμα για τις καρδούλες και το υπόλοιπο κέικ που θα ενωθεί με αυτές.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείφετε με βούτυρο και αλευρώνετε μια μακριά ορθογώνια φόρμα (30εκ περίπου). Αναμιγνύετε 200γρ. βούτυρο και 200γρ. ζάχαρη. Προσθέτετε τα 4 αυγά στο μείγμα ένα-ένα και τα χτυπάτε όλα μαζί. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε μαζί 300γρ. αλεύρι, 2 κ.γ. μπείκιν πάουντερ και μία πρέζα αλάτι και ανακατεύετε προσθέτοντας σταδιακά 100ml γάλα. Χρωματίζετε το μείγμα ανοιχτό κόκκινο με το βρώσιμο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ξεκινάτε ρίχνοντας μία μικρή ποσότητα και συνεχίζετε να προσθέτετε μέχρι να πετύχετε το χρώμα που επιθυμείτε). Αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 55 λεπτά περίπου. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο, με ένα ξύλινο καλαμάκι (οδοντογλυφίδα), τρυπώντας το κέικ. Αν βγει καθαρό χωρίς να υπάρχει υγρασία σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και αφαιρείτε τη φόρμα. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα. Όταν κρυώσει πλήρως το κόβετε σε δύο φέτες. Κόβετε τις φέτες του κέικ σε σχήμα καρδιάς. Ετοιμάζετε ξανά το μείγμα του κέικ όπως ήδη έχετε κάνει για το κόκκινο κέικ. Ρίχνετε μικρή ποσότητα στη βάση της προετοιμασμένης φόρμας ψησίματος. Τοποθετείτε τις καρδιές στη σειρά μέσα στο μείγμα. Γεμίζετε τη φόρμα με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνετε για περίπου 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ,όπως και προηγουμένως. Στη συνέχεια ετοιμάζετε το σοκολατένιο γλάσο. Λιώνετε 200γρ. σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπέν μαρί. Ρίχνετε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στο κρύο κέικ. Κόβετε το κέικ σε φέτες και σερβίρετε, απολαμβάνοντας τις καρδούλες του σε κάθε μπουκιά!

 

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Πικάντικο φρέσκο τυρί Ricotta ή σπιτικό ανθότυρο





Υλικά

2 λίτρα φρέσκο γάλα ημέρας
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 λεμόνι ή μηλόξιδο
φρέσκο θυμάρι (σε μικρές ποσότητες)
φρέσκο δενδρολίβανο (σε μικρές ποσότητες)
φρέσκο δυόσμο (σε μικρές ποσότητες)



Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα καλά. Εάν έχουμε θερμόμετρο φαγητού, θα πρέπει αν βράσει στους 80 βαθμούς. Μόλις το γάλα φουσκώσει, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για δύο ώρες σκεπασμένο να κρυώσει και να πήξει. Μετά το μεταγγίζουμε σε τουλπάνι ή σε μια καθαρή λευκή γάζα, το πασπαλίζουμε με το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το δυόσμο ή άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας μας, κλείνουμε το τουλπάνι ή την γάζα και το κρεμάμε για τέσσερις ώρες να στραγγίσει.  Σερβίρεται με ελαιόλαδο. Είναι μοναδικό γευστικά!



Εναλλακτικά μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου βότανα ή μπαχαρικά, οπότε θα μας δώσει το κλασικό ανθότυρο που όλοι γνωρίζουμε.



Καλή επιτυχία!!!
Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Καλκάνι κρασάτο





Το καλκάνι είναι το ψάρι που φημίζεται για το μέγεθός του και το νόστιμο κρέας του. Έχει ευρεία κατανομή και αποτελεί έδεσμα πολλών λαών.


Υλικά:

​2 κιλά καλκάνι
2 ποτηράκια λευκό κρασί
1 λεμόνι (το χυμό)
2 κουταλιές μουστάρδα
Μία πρέζα κύμινο, μπαχάρι, κανέλλα, πιπέρι, κουρκουμά, δάφνη, αλάτι, μπούκοβο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση :







Πλένουμε καλά το ψάρι και το κόβουμε σε μερίδες. Σε πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα κομμάτια του ψαριού, προσθέτουμε το κρασί, τα μπαχαρικά  και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Aφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιει τα υγρά του. Σερβίρουμε σε πιατέλα, χτυπάμε το λάδι, την μουστάρδα  με το λεμόνι και το περιχύνουμε. Στολίζουμε με χόρτα, μαιδανό, κόλιαντρο και καυτερό κόκκινο πιπέρι ή ρίγανη.


 Καλή σας όρεξη!

 Αλίντα Κανάκη



Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Πολίτικο Κιουνεφέ





Ένα υπέροχο γλυκό που αποτελείται από δύο στρώσεις φύλλο καταΐφι, μία στη βάση και μία στην επιφάνεια, ανάμεσα στις οποίες μπαίνει μια τυρένια γέμιση και σιρόπι. Στην Πόλη χρησιμοποιούν ένα λευκό, υφάλμυρο μαστιχωτό τυρί, κάτι σαν το γαΐς των Ποντίων. Σερβίρεται ζεστό με φιστίκι Αιγίνης,παγωτό ή καιμάκι. Είναι σκέτη απόλαυση !!! 



Υλικά:

500 γραμμάρια φύλλο καταΐφι
200 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα η ανάλατο ποντιακό τυρί
200 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
150 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 γραμμάρια γάλα ή κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού σαλέπι
Λίγη βανίλια
1 κούπα φιστίκι Αίγινας ανάλατο ψιλοκομμένο και ψημένο



Για το σιρόπι:


500 γραμμάρια ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
600 γραμμάρια νερό


Εκτέλεση:

Ξαίνουμε το κανταΐφι καλά, λιώνουμε το βούτυρο, βρέχουμε με αυτό το φύλλο κανταΐφι και βάζουμε μια στρώση σε ένα καλά βουτυρωμένο ρηχό ταψί και το πατάμε ελαφρά με το χέρι. Ανακατεύουμε τα τυριά με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνουν κρεμά, προσθέτουμε τη βανίλια και το σαλέπι. Απλώνουμε το μείγμα στη στρώση κανταΐφι και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο, στρώνουμε, πατάμε ελαφρά και βουτυρώνουμε.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το σιρόπι ενώ είναι ακόμα ζεστό προς το χλιαρό.

Παραλλαγή : Το αυθεντικό künefe το ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας και όχι στο φούρνο, βάζουμε το βούτυρο σε ένα ρηχό ταψάκι, τοποθετούμε τις στρώσεις με τα υλικά και ψήνουμε στριφογυρίζοντας στο μάτι με προσοχή να μην καεί, αναποδογυρίζουμε για να ροδοκοκκινίσει σβήνουμε την φωτιά κόβουμε σε μερίδες και ρίχνουμε το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει από πριν το οποίο πρέπει να είναι προς το χλιαρό. Περιχύνουμε με φιστίκι Αιγίνης και το τρώμε ζεστό. Συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι και είναι ένα απολαυστικό γλυκό.
Ποντικό τυρί γαής για το κιουνεφέ 
 
Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ