Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Πολίτικο Κιουνεφέ





Ένα υπέροχο γλυκό που αποτελείται από δύο στρώσεις φύλλο καταΐφι, μία στη βάση και μία στην επιφάνεια, ανάμεσα στις οποίες μπαίνει μια τυρένια γέμιση και σιρόπι. Στην Πόλη χρησιμοποιούν ένα λευκό, υφάλμυρο μαστιχωτό τυρί, κάτι σαν το γαΐς των Ποντίων. Σερβίρεται ζεστό με φιστίκι Αιγίνης,παγωτό ή καιμάκι. Είναι σκέτη απόλαυση !!! 



Υλικά:

500 γραμμάρια φύλλο καταΐφι
200 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα η ανάλατο ποντιακό τυρί
200 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
150 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 γραμμάρια γάλα ή κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού σαλέπι
Λίγη βανίλια
1 κούπα φιστίκι Αίγινας ανάλατο ψιλοκομμένο και ψημένο



Για το σιρόπι:


500 γραμμάρια ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
600 γραμμάρια νερό


Εκτέλεση:

Ξαίνουμε το κανταΐφι καλά, λιώνουμε το βούτυρο, βρέχουμε με αυτό το φύλλο κανταΐφι και βάζουμε μια στρώση σε ένα καλά βουτυρωμένο ρηχό ταψί και το πατάμε ελαφρά με το χέρι. Ανακατεύουμε τα τυριά με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνουν κρεμά, προσθέτουμε τη βανίλια και το σαλέπι. Απλώνουμε το μείγμα στη στρώση κανταΐφι και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο, στρώνουμε, πατάμε ελαφρά και βουτυρώνουμε.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το σιρόπι ενώ είναι ακόμα ζεστό προς το χλιαρό.

Παραλλαγή : Το αυθεντικό künefe το ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας και όχι στο φούρνο, βάζουμε το βούτυρο σε ένα ρηχό ταψάκι, τοποθετούμε τις στρώσεις με τα υλικά και ψήνουμε στριφογυρίζοντας στο μάτι με προσοχή να μην καεί, αναποδογυρίζουμε για να ροδοκοκκινίσει σβήνουμε την φωτιά κόβουμε σε μερίδες και ρίχνουμε το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει από πριν το οποίο πρέπει να είναι προς το χλιαρό. Περιχύνουμε με φιστίκι Αιγίνης και το τρώμε ζεστό. Συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι και είναι ένα απολαυστικό γλυκό.
Ποντικό τυρί γαής για το κιουνεφέ 
 
Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου