Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Μουχαλεμπί κανταΐφι με κρέμα μαστίχας και φιστίκι Αιγίνης από την Αλίντα Κανάκη !


Υπέροχο κανταΐφι με καταπληκτική κρέμα μαστίχας και άρωμα ανατολής που θα σας ξετρελάνει !

Υλικά :

1 κιλό κανταΐφι

300 γρ βούτυρο φρέσκο κατσικίσιο

300 γρ καρυδόψιχα

½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

½  κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο

Για το σιρόπι

4 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

1 κουταλάκι λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

 


Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 πακέτο έτοιμη σαντιγί σε σκόνη

1 πακέτο κρέμα γάλακτος  200ml

½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα σκόνη

1 βανίλια

 φιστίκι Αιγίνης χοντροαλεσμένο

 


 Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη,την φλούδα λεμονιού, την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Στην συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την κρέμα γάλακτος και τη σαντιγί στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, προσθέτουμε την μαστίχα, την βανίλια, κλείνουμε την εστία και αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο, στην συνέχεια  προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με την σκόνη σαντιγί και χτυπάμε για 2-3 λεπτά στον κάδο του μίξερ  μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να αφρατέψει η κρέμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 40 εκ. ανοίγουμε ( ξάνουμε ) καλά τα κανταΐφι στρώνουμε στον πάτο του ταψιού το μισό κανταΐφι, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, προσθέτουμε την καρυδόψιχα ανακατεμένη με την κανέλα και το γαρίφαλο, απλώνουμε καλά το υπόλοιπο κανταΐφι από πάνω πατάμε καλά με ένα ποτήρι την επιφάνεια του γλυκού, στρώνουμε τα πλαϊνά ραντίζουμε με βούτυρο ,ψήνουμε μέχρι να ροδίσει  και από τις δύο πλευρές στους 185° βγάζουμε από τον φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό γλυκό, απλώνουμε την κρέμα πασπαλίζουμε  με το φιστίκι Αιγίνης, τοποθετούμε το γλυκό 5-6 ώρες στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρουμε.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη



Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Τηγανιτά σαφρίδια με καλαμποκάλευρο για ψαρομερακλήδες από την Αλίντα Κανάκη

Το σαφρίδι είναι ένα ψάρι που το βρίσκουμε στη ψαραγορά σχεδόν όλο τον χρόνο, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β1, Β2, Β6, Β9, Α, C, E, PP. Περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το οποίο είναι το θεμέλιο μιας υγιούς καρδιάς. Το σαφρίδιο περιέχει μέχρι 20% πρωτεΐνη, κατά μέσο όρο 2 έως 5% λιπαρά, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χλώριο, θείο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό, μαγγάνιο, χρώμιο, φθόριο, μολυβδαίνιο , κοβάλτιο, νικέλιο. Τα νοστιμότερα σαφρίδια είναι τον Απρίλη και τον Σεπτέμβρη.

Υλικά :

1 κιλό σαφρίδια,

3-4 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο,

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,

Αρκετό φυτικό λάδι (για το τηγάνισμα)

αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σαφρίδια, πλένουμε στραγγίζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε τα αλεύρια σε ένα πιάτο και βουτάμε ένα - ένα τα ψάρια σε αυτό το μείγμα. Ρίχνουμε  λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και απλώνουμε τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο σε πλατύ τηγάνι κυκλικά από το κέντρο προς της άκρες. Όταν τηγανιστούν από την μία πλευρά τα αναποδογυρίζουμε με ένα καπάκι και τα τηγανίζουμε ξανά προσθέτοντας λίγο λάδι. Σερβίρουμε με ρόκα στο πλάι ή μαϊντανό, πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας ή χόρτα και φέτες λεμονιού .

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη 

 

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Τα πιο αφράτα στριφτάρια με μαστιχωτή ζύμη σαν τσουρέκι από την Αλίντα Κανάκη !


Αφράτα στριφτάρια με ζύμη σαν τσουρέκι γεμάτα κλωστές και ίνες με την πιο εύκολη ζύμη που θα λατρέψετε !

Υλικά :

1 ποτήρι νερού γάλα

½ ποτήρι νερού ηλιέλαιο

1 ποτήρι νερό

1 ασπράδι αυγού

10 γρ μαγιά ξερή

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

6 φλιτζάνια αλεύρι πολυτελείας για τσουρέκια


Για επικάλυψη

1 κρόκος αυγού

Για επάλειψη εσωτερικά

50 γρ βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση :

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά. Στην συνέχεια πλάθουμε μικρά μακρόστενα φιλαράκια όπως στην φωτογραφία, χαράσσουμε με κόφτη την επιφάνεια των φύλλων και αλείφουμε με βούτυρο, τυλίγουμε σε ρολάκια γυρίζουμε τη ζύμη προς τα μέσα (πλάθουμε στριφτάρια ).Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν, αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν .

Μπορούμε να τα απολαύσουμε ως κολατσιό, απογευματινό, βραδινό και να τα γεμίσουμε με ότι θέλουμε, με τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, με ελιές, ακόμη και με πραλίνα.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

 

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Πεπόνι γεμιστό με κιμά αμύγδαλα και σταφίδες : Αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη

Υπέροχο παλατιανό μερακλίδικο φαγητό με κιμά σταφίδες αμύγδαλα καβουρδισμένο κουκουνάρι και αρώματα ! Ένας εξαίσιος συνδυασμός αξεπέραστης γεύσης και νοστιμιάς.

 Υλικά :
 1 πεπόνι 2 περίπου kg

 600 γραμμάρια κιμά

 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά

 1/2 ματσάκι μαϊντανό

 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο

 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

 3/4  ποτήρι νερό  - 200 γραμμάρια  σταφίδες

 100 γραμμάρια αμύγδαλα αποφλοιωμένα – φιστίκια Αιγίνης

 ανάλατα

 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι

 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι

 πιπέρι- μπαχάρι-κουρκουμά -1πρέζα κανέλα

 αλάτι 

Εκτέλεση 

Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τις σταφίδες. Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι (ολόκληρο) και καβουρδίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά, το νερό ζεστό κλείνουμε το καπάκι και ανακατεύουμε κατά διαστήματα έως ότου μαγειρευτεί καλά. Προσθέτουμε στο μίγμα το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, την σταφίδα, τους καβουρδισμένους ξυρούς καρπούς, το ρύζι, προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε αφήνουμε να βράσει για περίπου έξι λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και καθαρίζουμε  το πεπόνι από το τμήμα της ρίζας και ανοίγουμε στο πάνω μέρος του μια θύρα σαν καπάκι. Αδειάζουμε τα σπόρια του και γεμίζουμε το εσωτερικό του πεπονιού  με το μίγμα του κιμά, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 35 – 40 λεπτά.

Kαλή όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Γαλατόπιτα με φύλλο ανοιχτή και καραμελωμένη κρούστα : Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη


Λαχταριστή γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας και πλούσια αφράτη κρέμα σιμιγδαλιού

Yλικά:

½ φλιτζάνι βούτυρο μαργαρίνη

 2 λίτρα φρέσκο γάλα

2 φλιτζάνια ζάχαρη

6 αυγά

2 βανίλιες, ξύσµα λεμονιού

2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος

2/3 φλιτζανιού αλεύρι

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1/4 κουταλάκι αλάτι

½ πακέτο φύλλο κρούστας

2 κουταλιές σούπας κανέλα τριµµένη για πασπάλισμα

½ φλιτζάνια ζάχαρη για πασπάλισμα

6 ασπράδια αυγών


 Εκτέλεση :

Σε  βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σ’ ένα µπολ ρίχνουμε τα αυγά μόνο τους κρόκους, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάμε πολύ καλά µε το µμίξερ για 5-7 λεπτά έως ότου αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το βούτυρο το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά προσέχοντας να μην κάνει σβόλους το μίγμα μας. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια µέχρι να πήξει. Στη συνέχεια σε ένα µπολ ανακατεύουμε µισό φλιτζάνι ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα µμεγάλο ταψί, στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα βουτυρωμένα και πασπαλισμένα  το καθένα με ζάχαρη - κανέλα( αυτό κάνει τα φύλλα μας πολύ τραγανά ). Όταν στρώσουµε  όλα τα φύλλα, αδειάζουμε την κρέμα  αλείφουμε με 6 ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα, βουτυρώνουμε  και πασπαλίζουμε µε κανέλα και ζάχαρη. 


Ψήνουμε στους 170°-180°C σε προθερμασμένου φούρνο για 45-50 λεπτά µέχρι να ροδοψηθεί και να πιάσει μια υπέροχη κρούστα.

Αλίντα Κανάκη





Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά σε ροδέλες - Από την Αλίντα Κανάκη !


Νόστιμο εύκολο, εμφανίσιμο και θρεπτικό φαγητό για το καθημερινό τραπέζι !

Υλικά :

2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες

1/2 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε μικρά κυβάκια

1/2 κ. γλυκού κύμινο

1/2 κ. γλυκού κουρκουμά

1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά) ή μια καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

1 πρέζα κανέλα ή ένα ξυλάκι κανέλα

1 πρέζα πάπρικα γλυκιά

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι ή μέλι

1 κουταλάκι γλυκού μπαλσάμικο ξύδι με ρόδι ή πορτοκάλι

4-5  κλωνάρια ψιλοκομμένο δυόσμο

4-5  κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι κατά βούληση

1 ντομάτα σε ροδέλες για επικάλυψη

Για την σάλτσα :

1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ποτήρι (200ml) ζεστό νερό

1 κ. σούπας πετιμέζι ή μέλι

1 κ. σούπας κρέμα βαλσάμικο με ρόδι ή πορτοκάλι

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση :

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες. Σκουπίζουμε καλά με πετσέτα, λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200°C. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά της σάλτσας με το ζεστό νερό. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε 2-3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά τις ντομάτες, την πιπεριά τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, το πετιμέζι, το μπαλσάμικο και μαγειρεύουμε με σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 30 λεπτά μέχρι να μελώσει ή σάλτσα και να τραβήξει ο κιμάς τα υγρά του. Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί, πατάμε με ένα πιρούνι, γεμίζουμε και στρώνουμε τον κιμά, καλύπτουμε με ροδέλες ντομάτας  τις περιχύνουμε με τη σάλτσα, και τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να μαραθούν οι ντομάτες. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές με φρέσκο ψωμί και φέτα τυρί, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή για έξτρα γεύση και τριμμένη παρμεζάνα

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

.

 

 


Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Πεϊνιρλί με σιρόπι II Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !


Το περίφημο Ανατολίτικο γλυκό φτιαγμένο από σιμιγδάλι  ζύμη τυριού αρωματικό σιρόπι και απίθανη γεύση !

Υλικά:

250 γρ. τυρί κότατζ  ή ανθότυρο (ανάλατο)

3 αυγά

3 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι χοντρό

1-2 κουταλιές αλεύρι καρύδας

1,5 κουταλιά βούτυρο γάλακτος η βουβαλινό

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κρόκος αυγού

 


Υλικά για το σιρόπι:

4 ποτήρια ζάχαρη

6 ποτήρια νερό

μισό λεμόνι

2 βανίλιες

 


Εκτέλεση:

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε το σιρόπι για περίπου 15 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και στο τέλος τις βανίλιες. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το τυρί, τα αυγά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικν πάουντερ. Δεν ζυμώνουμε ανακατεύουμε απαλά, η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια προς σφιχτή. Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε με κρόκο αυγού, ψήνουμε περίπου 15΄΄- 20΄΄λεπτά στους 180 βαθμούς C, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να χλιαρίνουν αρκετά. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, πριν σερβίρουμε ντεκοράρουμε στο κέντρο με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης, η ινδική καρύδα, καρύδια, καϊμάκι, παγωτό ή ταχίνι με μέλι.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη