Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης ή Καππαδοκίας η αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !


Η Νέα Καρβάλη φημίζεται για τους νόστιμους κουραμπιέδες, οι οποίοι συνδέονται με ένα παραδοσιακό έθιμο της περιοχής, οι περίφημοι κουραμπιέδες αποτελούν  το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για καλή τύχη. Τα Χριστούγεννα διοργανώνεται από συλλόγους του χωριού μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, μπροστά στην παλιά κοινότητα. Κάθε χρόνο παραμονή των Φώτων αναβιώνει το καππαδοκικό έθιμο Σάγια στην πλατεία της Νέας Καρβάλης. Το έθιμο προέρχεται από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας. (Παλιά Καρβάλη) και έχει ως κύριο σκοπό την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια. Κάθε τέτοια μέρα, οι πιστοί, ανάβουν μία μεγάλη φωτιά στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού, μπροστά από το κτίριο της παλιάς κοινότητας και πιασμένοι χέρι-χέρι, χορεύουν και τραγουδούν γύρω από τη φωτιά, για να διώξουν τα κακά πνεύματα, τους καλικάντζαρους, στα έγκατα της γης. Πριν το άναμμα της φωτιάς, ψάλλουν όλοι μαζί τα κάλαντα του τόπου καταγωγής τους για τα Θεοφάνεια.

Υλικά :

200γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη άχνη

2 κρόκους αυγών

1,5 ποτήρι του νερού αλεύρι γοχ.

1 ποτήρι του νερού αλεύρι καβουρδισμένο

150 γρ. βούτυρο πρόβειο

1 μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. σόδα

1 βανίλια

1 σφηνάκι πικραμύγδαλο  ή κονιάκ

Για την επικάλυψη

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη άχνη

4 κουταλιές ανθόνερο


Σε μεγάλο τηγάνι καβουρδίζουμε το 1 ποτήρι αλεύρι και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Σε δεύτερο τηγάνι καβουρδίζουμε τα χοντροαλεσμένα αμύγδαλα. Αφήνουμε και τα δύο υλικά να κρυώσουν. Ανακατεύουμε τα αυγά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια χτυπάμε στον κάδο του μίξερ για περίπου 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ ανακατεύουμε, ρίχνουμε στο μείγμα τα σπασμένα αμύγδαλα, την σόδα διαλυμένη  στο κονιάκ ή πικραμύγδαλο και το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο, ζυμώνουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε φύλλο 1 εκ. με ένα ποτήρι νερού σχηματίζουμε μισοφέγγαρα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου  20 λεπτά. Βγάζουμε απ’ το φούρνο, αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσουν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη. Γίνονται πεντανόστιμοι  και πολύ αφράτοι!!!

Το μυστικό της γεύσης που κάνει τους βουτυρένιους κουραμπιέδες Καρβάλης να ξεχωρίζουν είναι το καβουρδισμένο αλεύρι, παίρνουν άρωμα φουντουκιού, χωρίς να έχουμε βάλει φουντούκια.

Καλή επιτυχία

Αλίντα Κανάκη

 

 


Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Κρεατόσουπα ή βραστό αυγολέμονο Ι Αλίντα Κανάκη

Απολαύστε ζεστή πεντανόστιμη κρεατόσουπα με λαχανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα με σάλτσα αυγολέμονο που δεν κόβει ποτέ ! Ένα υπέροχο Ελληνικό παραδοσιακό πρώτο πιάτο για το Γιορτινό τραπέζι.

Υλικά :

1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή κότσι )

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 πράσο προαιρετικά

8 μέτριες πατάτες

4 μέτρια καρότα

1 ρίζα σέλινο

4-5 Φύλλα σέλινου

1 κλωνάρι σέλερι (προαιρετικά)

2 κ.σ. πουρέ πατάτας σε νιφάδες

½  ποτήρι  ελαιόλαδο

Ζωμό βοδινό ή λαχανικών

½ ποτήρι λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι ,κουρκουμά

Για το αυγολέμονο:

2  κρόκους αυγών

2 λεμόνια

Ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά ελαιόλαδο

αλάτι - πιπέρι προαιρετικά.

 

 Εκτέλεση :

Σε βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, κόβουμε το κρέας σε κομμάτια αλοτοπιπερώνουμε περνάμε από το αλεύρι και σοτάρουμε  5 -10 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, περιμένουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό  , σκεπάζουμε την κατσαρόλα  με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ½ με 2 ώρες. Κόβουμε τις πατάτες, την σελινόριζα  σε κυβάκια, τα καρότα σε μισοφέγγαρα, το πράσο σε ροδέλες, το σέλερι, το μισό σέλινο σε μικρά κομμάτια και βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι ολόκληρο και τον ζωμό λαχανικών ή βοδινού. Σκεπάζουμε ξανά με το καπάκι και σιγοβράζουμε για επιπλέον 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά το λαχανικά .Μόλις είναι έτοιμη η σούπα προσθέτουμε το υπόλοιπο  σέλινο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα κουρκουμά για χρώμα, 2 κουταλιές νιφάδες πατάτας πουρέ αν θέλουμε να χυλώσει, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αυγολέμονο και αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο σέλινο και φέτες λεμονιού.

Για το αυγολέμονο


Σε ένα βαθύ  μπολ τρίβουμε  το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τους κρόκους των αυγών, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε αργά 2-3 κουτάλες ζωμό από τη σούπα ανακατεύοντας συνέχεια για να ενσωματωθεί το αυγό σιγά σιγά με την θερμοκρασία της σούπας. Μεταφέρουμε το αυγολέμονο από το μπολ στην κατσαρόλα αργά, ανακατεύουμε απαλά συνεχώς, αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και σερβίρουμε.

Απολαύστε την !

Αλίντα Κανάκη

 

 

 

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Χοιρινό (ή και μοσχάρι) με κυδώνια από την Δήμητρα Παπανδρέου


 

Ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό ιδανικό και για το γιορτινό τραπέζι από την Δήμητρα Παπανδρέου !

Υλικά:

1,5 kg χοιρινό μπούτι

3 κυδώνια

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

χυμό από 2 λεμόνια

1 ποτήρι του κρασιού, κρασί καλής ποιότητας

4 κόκκους μπαχάρι

3 κόκκους κέδρου

100 gr βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

1 φύλλο δάφνης

1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:


 

Καθαρίζουμε τα κυδώνια μας, τα κόβουμε σε φέτες και τα περιχύνουμε με το λεμόνι μας για να μην μαυρίζουν. Σε μία κατσαρόλα που έχουμε προσθέσει λίγο από το βούτυρο της συνταγής μας, σοτάρουμε τα κυδώνια μας. Τις φλούδες και τα κουκούτσια των κυδωνιών δεν τα πετάμε! Τα δένουμε σε ένα καθαρό τουλπάνι, γιατί θα μας χρειαστούν στην συνέχεια της συνταγής μας.

 

Σε μια άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το υπόλοιπο βούτυρο και το λάδι μας και τσιγαρίζουμε το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμύδια μας να σοταριστούν και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε νερό και χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά μας. Σε μια άκρη της κατσαρόλας έχουμε τοποθετήσει το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια των κυδωνιών, και προσθέτουμε τους κέδρους, το μπαχάρι, την δάφνη και αλατοπιπερώνουμε. Αφού σιγοβράσει για αρκετή ώρα προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και συμπληρώνουμε νερό, αν χρειαστεί.  Συνολικά αφήνουμε το κρέας μας να βράσει για 1,5 ώρα, και αφού αφαιρέσουμε το τουλπάνι, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κυδώνια μας. Θα χρειαστούν άλλα 45 περίπου λεπτά για να ετοιμαστεί το φαγητό μας. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ένα υπέροχο πουρέ πατάτας.

Στην πατρίδα μου την Μακεδονία, το χοιρινό με κυδώνια είναι ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με φανατικούς λάτρεις.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

 

 

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Σαλάτα του Καίσαρα σε σουβλάκι - Caesar salad από την Αλίντα Κανάκη


Με την απόλυτη σαλάτα του καίσαρα ή αλλιώς Caesar salad, σε σουβλάκι θα καταπλήξετε και θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας !

Υλικά :

100 γρ. ψωμί του τοστ σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κλωναράκια άνηθο

200 γρ φιλέτο στήθος κοτόπουλου βραστό

30 γρ τυρί παρμεζάνα

150 γρ μαρούλι ρομά

100 γρ ντοματίνια

αλάτι πιπέρι

Για  το ντρέσινγκ.


 

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

70 γρ μαγιονέζα

70 γρ γιαούρτι στραγγιστό

5 - 7 κόκκους κάπαρη

10 γρ μουστάρδα

10 γρ παρμεζάνα

20 γρ αντζούγιες

Εκτέλεση :

Τρίβουμε με το σκόρδο το ψωμί, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε στεγνό προθερμασμένο τηγάνι για ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο. Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλου σε κύβους 1,5x1,5 εκ. τα φύλλα μαρουλιού σε μακριές λωρίδες, τρίβουμε την παρμεζάνα. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά για το ντρέσινγκ. Περνάμε σε ξυλάκια για σουβλάκια, εναλλάξ, ντοματίνια, μαρούλι, κύβους κοτόπουλου και το φρυγανισμένο ψωμί. Απλώνουμε τα σουβλάκια σε πιατέλα προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και εξτρά τριμμένη παρμεζάνα .

Αλίντα Κανάκη

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Ντρέσινγκ για σαλάτα του Καίσαρα από την Αλίντα Κανάκη !


Εκπληκτικό ντρέσινγκ που θα απογειώσει την γεύση της Σαλάτας του καίσαρα.

Υλικά : Για  το ντρέσινγκ.

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

70 γρ. μαγιονέζα

70 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

5 - 7 κόκκους κάπαρη

10 γρ. μουστάρδα

10 γρ. παρμεζάνα

20 γρ. αντζούγιες

Εκτέλεση :

Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε την σαλάτα.

Αλίντα Κανάκη

 

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικο κέικ Stollen



Ένα υπέροχο παραδοσιακό γερμανικό ψωμί με καρύδια, γλασαρισμένα ή αποξηραμένα φρούτα και καρυκεύματα που τρώγεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.


Υλικά :


350 γρ.βούτυρο γάλακτος η μαργαρίνη


350.γρ καστανή ζάχαρη


300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις


5 αυγά


100γρ. φουντούκια


200 γρ. δαμάσκηνα


αποξηραμένα βερίκοκα


200 γρ. σταφίδες


200γρ. αποξηραμένα cranberries


200γρ. αποξηραμένα σύκα


μπέικιν πάουντερ1 κουταλάκι του γλυκού


κονιάκ μισό ποτηράκι


ζάχαρη άχνη για επικάλυψη








Eκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα μουλιάζουμε σε λίγο ζεστό νερό με κονιάκ. Χτυπάμε την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί η μια φόρμα και ρίχνουμε την ζύμη. Ψήνουμε στους 180 C μισή ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 C καλύπτουμε την επιφάνεια με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου άλλη μισή ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο βρέχουμε με το κονιάκ που μαρινάραμε τα φρούτα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη









Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Γεμιστές πατάτες με κιμά και κίτρινα τυριά


Γεμιστές πατάτες με κιμά τυρί τσένταρ, μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Είναι ένα υπέροχο και νόστιμο φαγητό με όμορφη εμφάνιση και απίστευτη γεύση  !

Υλικά :

250 γρ. κιμά

5-6 μεγάλες πατάτες

8 -10 πατάτες μικρές πατάτες

2 κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

4 πιπεριές πράσινες ή δύο πράσινες 2 κόκκινες

2  ώριμες ντομάτες

½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

2 κουταλιές του γλυκού βούτυρο φρέσκο προαιρετικά

4-5 κλωνάρια μαϊντανό

½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

2 πρέζες κύμινο

2 πρέζες μπαχάρι

1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)

100γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

100γρ. μοτσαρέλα  τριμμένη

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 

Υλικά για την σάλτσα :

2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας αποξηραμένα λαχανικά ή ένα κύβο βοδινό

½ φλιτζάνι ζεστό νερό.

1 πρέζα κόκκινο πιπέρι.

 

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις μεγάλες πατάτες στα δύο και σκάβουμε το εσωτερικό τους έτσι ώστε να σχηματιστεί μια βαθιά οπή. Τρίβουμε το εσωτερικό της πατάτας στον τρίφτη. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο πολτοποιημένο. Προσθέτουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε για 5-10 λεπτά. Ρίχνουμε στον κιμά  το εσωτερικό της πατάτας, τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τις ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους και τα μπαχαρικά. Βράζουμε τον κιμά έως ότου πιεί όλο του το ζουμί. Σε ταψί ή πυρέξ ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας που έχουμε διαλύσει στο ζεστό νερό μαζί με τον κύβο ή τα αποξηραμένα λαχανικά. Γεμίζουμε με τον κιμά τις μεγάλες πατάτες και στρώνουμε στο ταψί μαζί με τις μικρές στρογγυλές. Προσθέτουμε το βουτυράκι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κόκκινο και λίγο μαύρο πιπέρι. Γαρνίρουμε τις γεμιστές πατάτες με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ή με τα τριμμένα τυριά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C έως ότου ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες και μελώσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με φύλλα μαϊντανό σάλτσα έξτρα πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα

Για ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά λίγο κουκουνάρι καβουρδισμένο ελαφρά σε βούτυρο φρέσκο

 Απολαύστε το !!!

Αλίντα Κανάκη