Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Κρεατόσουπα ή βραστό αυγολέμονο Ι Αλίντα Κανάκη

Απολαύστε ζεστή πεντανόστιμη κρεατόσουπα με λαχανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα με σάλτσα αυγολέμονο που δεν κόβει ποτέ ! Ένα υπέροχο Ελληνικό παραδοσιακό πρώτο πιάτο για το Γιορτινό τραπέζι.

Υλικά :

1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή κότσι )

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 πράσο προαιρετικά

8 μέτριες πατάτες

4 μέτρια καρότα

1 ρίζα σέλινο

4-5 Φύλλα σέλινου

1 κλωνάρι σέλερι (προαιρετικά)

2 κ.σ. πουρέ πατάτας σε νιφάδες

½  ποτήρι  ελαιόλαδο

Ζωμό βοδινό ή λαχανικών

½ ποτήρι λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι ,κουρκουμά

Για το αυγολέμονο:

2  κρόκους αυγών

2 λεμόνια

Ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά ελαιόλαδο

αλάτι - πιπέρι προαιρετικά.

 

 Εκτέλεση :

Σε βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, κόβουμε το κρέας σε κομμάτια αλοτοπιπερώνουμε περνάμε από το αλεύρι και σοτάρουμε  5 -10 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, περιμένουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό  , σκεπάζουμε την κατσαρόλα  με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ½ με 2 ώρες. Κόβουμε τις πατάτες, την σελινόριζα  σε κυβάκια, τα καρότα σε μισοφέγγαρα, το πράσο σε ροδέλες, το σέλερι, το μισό σέλινο σε μικρά κομμάτια και βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι ολόκληρο και τον ζωμό λαχανικών ή βοδινού. Σκεπάζουμε ξανά με το καπάκι και σιγοβράζουμε για επιπλέον 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά το λαχανικά .Μόλις είναι έτοιμη η σούπα προσθέτουμε το υπόλοιπο  σέλινο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα κουρκουμά για χρώμα, 2 κουταλιές νιφάδες πατάτας πουρέ αν θέλουμε να χυλώσει, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αυγολέμονο και αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο σέλινο και φέτες λεμονιού.

Για το αυγολέμονο


Σε ένα βαθύ  μπολ τρίβουμε  το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τους κρόκους των αυγών, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε αργά 2-3 κουτάλες ζωμό από τη σούπα ανακατεύοντας συνέχεια για να ενσωματωθεί το αυγό σιγά σιγά με την θερμοκρασία της σούπας. Μεταφέρουμε το αυγολέμονο από το μπολ στην κατσαρόλα αργά, ανακατεύουμε απαλά συνεχώς, αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και σερβίρουμε.

Απολαύστε την !

Αλίντα Κανάκη

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου