Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Χοιρινό (ή και μοσχάρι) με κυδώνια από την Δήμητρα Παπανδρέου


 

Ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό ιδανικό και για το γιορτινό τραπέζι από την Δήμητρα Παπανδρέου !

Υλικά:

1,5 kg χοιρινό μπούτι

3 κυδώνια

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

χυμό από 2 λεμόνια

1 ποτήρι του κρασιού, κρασί καλής ποιότητας

4 κόκκους μπαχάρι

3 κόκκους κέδρου

100 gr βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

1 φύλλο δάφνης

1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:


 

Καθαρίζουμε τα κυδώνια μας, τα κόβουμε σε φέτες και τα περιχύνουμε με το λεμόνι μας για να μην μαυρίζουν. Σε μία κατσαρόλα που έχουμε προσθέσει λίγο από το βούτυρο της συνταγής μας, σοτάρουμε τα κυδώνια μας. Τις φλούδες και τα κουκούτσια των κυδωνιών δεν τα πετάμε! Τα δένουμε σε ένα καθαρό τουλπάνι, γιατί θα μας χρειαστούν στην συνέχεια της συνταγής μας.

 

Σε μια άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το υπόλοιπο βούτυρο και το λάδι μας και τσιγαρίζουμε το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμύδια μας να σοταριστούν και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε νερό και χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά μας. Σε μια άκρη της κατσαρόλας έχουμε τοποθετήσει το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια των κυδωνιών, και προσθέτουμε τους κέδρους, το μπαχάρι, την δάφνη και αλατοπιπερώνουμε. Αφού σιγοβράσει για αρκετή ώρα προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και συμπληρώνουμε νερό, αν χρειαστεί.  Συνολικά αφήνουμε το κρέας μας να βράσει για 1,5 ώρα, και αφού αφαιρέσουμε το τουλπάνι, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κυδώνια μας. Θα χρειαστούν άλλα 45 περίπου λεπτά για να ετοιμαστεί το φαγητό μας. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ένα υπέροχο πουρέ πατάτας.

Στην πατρίδα μου την Μακεδονία, το χοιρινό με κυδώνια είναι ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με φανατικούς λάτρεις.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου