Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Κέικ καρότο με σάλτσα μελάσας II Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη

 

Λατρεμένο και ιδιαίτερο γλυκό με σιρόπι μελάσας και αρωματικά μπαχαρικά Ανατολής που θα σας ξετρελάνει !

Υλικά

3 αυγά

1 ποτήρι τσαγιού ζάχαρη

1 ποτήρι λάδι φυτικό

 1 ποτήρι γάλα

 ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη ρεντέ

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

2 πρέζες γαρίφαλο τριμμένο

1 πρέζα κάρδαμο τριμμένο

1 πρέζα τζίντζερ τριμμένο

1 ποτήρι τσαγιού σταφίδες

1 φλιτζάνι χοντροαλεσμένα καρύδια

1 κάψουλα βανίλια

1 πρέζα αλάτι

3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ.


Για την σάλτσα μελάσας

 2 ποτήρια μελάσα

½ ποτήρι νερό

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το νερό με την μελάσα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πέντε λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185°C και λαδώνουμε καλά ένα παραλληλόγραμμο ταψί 25 x 40 εκ. ή μια αντιπολιτική φόρμα για κέικ. Ζεσταίνουμε το γάλα και μουλιάζουμε τις σταφίδες. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το αλάτι, τα μπαχαρικά το μπέικιν πάουντερ την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το καρότο, τα καρύδια, το γάλα με τις σταφίδες, το λάδι και όλα τα στερεά υλικά από το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα . Προσθέτουμε  το μείγμα σε καλά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί, στολίζουμε την επιφάνεια του κέικ με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, το κέικ βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε. Όσο το κέικ ψήνεται, αραιώνουμε την μελάσα. Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και το  περιχύνουμε με την σάλτσα μελάσα. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει την μελάσα, προτού σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία !

Αλίντα Κανάκη

 

 


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Φιλέτο κοτόπουλο με κρέμα λεμονιού και θυμάρι II Συνταγή Αλίντα Κανάκη !

Μια απλή συνταγή με κοτόπουλο και επικάλυψη εκλεπτυσμένης κρέμας λεμονιού και φρέσκα μυρωδικά !

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 φλιτζάνι  ζωμό κότας

1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι

100 γρ τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά

½  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½  κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

½ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά για χρώμα (προαιρετικά)

4-5  κλωνάρια κομμένο μαϊντανό για ντεκόρ

λίγες φέτες λεμονιού με τη φλούδα για ντεκόρ

φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι για ντεκόρ

 

Εκτέλεση :

Βάζουμε το τηγάνι φούρνου σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του στήθους κοτόπουλου και σοτάρουμε από τις δύο πλευρές για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια κλείνουμε με καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για  περίπου 25 λεπτά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το κρατάμε σκεπασμένο για να μην κρυώσει. Αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, το ζωμό κότας, το ξύσμα από το λεμόνι, το χυμό λεμονιού 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι το αλάτι, τον κουρκουμά το πιπέρι και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα μια σχετικά παχύρρευστη υφή. Προσθέτουμε τα κομματάκια κοτόπουλου και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Σερβίρουμε με ταλιατέλες ή ριζότο και πράσινη σαλάτα. Ντεκοράρουμε με φρεσκοκομμένα μυρωδικά, μαϊντανό, θυμάρι ή βασιλικό και φέτες λεμονιού.

Καλή όρεξη

Αλίντα Κανάκη 


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Πολίτικο γλυκό με σιρόπι κρέμα μαστίχα και μαχλέπι II Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !


Υπέροχο σιροπιαστό γλυκό με πλούσια βελούδινη κρέμα και αρώματα Ανατολής !

Υλικά

Για την βάση :

μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

2 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη

500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό

1 κουταλάκι  του γλυκού μαχλέπι

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

2 κούπες ζάχαρη

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1,5 φλιτζάνι  γάλα


Για το σιρόπι:

2 κούπες ζάχαρη

3 ποτήρια  νερό

1  ξυλάκι κανέλα

2  γαρύφαλλα

 

Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα

3/4 φλιτζανιού ζάχαρη

3 κουταλιές  της σούπας αλεύρι

3 κουταλιές  της σούπας άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ)

1 κάψουλα βανίλια

3 κουταλιές  της σούπας φρέσκο βούτυρο (κρύο)

Για επικάλυψη:

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη κανέλα

 

Εκτέλεση

Αλέθουμε σε σκόνη την μαστίχα με δύο κουταλιές ζάχαρη στο μούλτι. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά της βάσης εκτός από τη μαγειρική σόδα σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα στο γάλα και ανακατεύουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το ανθρακούχο γάλα στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα στερεά υλικά. Λαδώνουμε ελαφρά ένα παραλληλόγραμμο ταψί 29×20 μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το αφήνουμε στον πάγκο για 10 λεπτά να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Ψήνουμε την  βάση σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Όσο ψήνεται η βάση, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά της κρέμας εκτός από τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει μια κρεμώδη υφή. Μεταφέρουμε την κρέμα σε άλλο μπολ, προσθέτουμε λίγο - λίγο τη βανίλια και το κρύο βούτυρο και χτυπάτε με το μίξερ. Σκεπάζουμε την κρέμα με διαφάνεια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε την βάση από το φούρνο και την  αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει η βάση και η κρέμα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας, αφού αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά της εστίας και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι από τη φωτιά στην κρύα βάση με τη βοήθεια μιας κουτάλας λίγο-λίγο. Αφήνουμε την βάση να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στην σιροπιασμένη βάση και λειαίνουμε την επιφάνεια του με μαρίζ. ( Αν η κρέμα έχει σφίξει, μπορούμε να την χτυπήσουμε ξανά με το μίξερ για να γίνει απαλή). Σκεπάζουμε το γλυκό με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ακόμα. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλα.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Αρνάκι ή κατσικάκι φρικασέ αυγολέμονο ΙΙ Συνταγή Αλίντα Κανάκη


Το αρνάκι ή κατσικάκι φρικασέ είναι ένα νόστιμο Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό και συνήθως περιέχει πράσινα μυρωδικά αγριόχορτα μαρούλι ή σπανάκι ή και τα δυο. Το φαγητό δένεται με αυγολέμονο (αβγά χτυπημένα με λεμόνι και ζωμό από το κρέας) λίγο πριν το σερβίρισμα. Ιδανική συνταγή για Κυριακάτικο ή οικογενειακό γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

1 ½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος

1 ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 μεγάλο μαρούλι χοντροκομμένο

1 κλωνάρι μάραθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά )

αλάτι

πιπέρι

μπαχάρι

½ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά (για ωραίο χρώμα)

½ ζωμό λαχανικών

½ ποτήρι λευκό κρασί

½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Για το αυγολέμονο

2 αυγά ξεχωριστά κρόκοι από ασπράδια

1 ½ λεμόνι το χυμό

1.κ.γ. κορν φλάουρ

αλάτι, πιπέρι

ξύσμα λεμονιού


Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πιπέρι, το μπαχάρι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε νερό να σκεπάσει καλά το κρέας και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το μαρούλι χοντροκομμένο στην κατσαρόλα με το κρέας, βράζουμε με ανοιχτό καπάκι μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Προς το τέλος ρίχνουμε τον άνηθο, τον μάραθο, αλάτι, τον ζωμό λαχανικών και τον κουρκουμά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά άλλα δέκα λεπτά και κλείνουμε την εστία. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, χτυπάμε τους κρόκους, ανακατεύουμε το λεμόνι με το κορν φλάουρ, προσθέτουμε κρόκους, ξύσμα και λεμόνι στην μαρέγκα, ανακατεύουμε απαλά και σταδιακά ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό ζωμό από το φαγητό. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

 

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Κοτόπουλο με πατάτες στην κατσαρόλα γιαχνί ΙΙ Συνταγή την Αλίντα Κανάκη


Πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή κατσαρόλας με λαχταριστό κοτόπουλο, μπαχαρικά, αρωματικά βότανα και καραμελωμένες πατάτες που λιώνουν στο στόμα και κάνουν το πιάτο απολαυστικό !

Υλικά :

1 κιλό κοτόπουλο σε κομμάτια (με ή χωρίς κόκκαλο)

4 μικρά κρεμμύδια ξερά

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

½ φλιτζάνι ντομάτες κονκασέ

½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½  κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

½  κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

½ κουταλάκι γλυκού σπετσερικό (Το σπετσερικό, περιέχει πάπρικα γλυκιά, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο, γαρύφαλλο, κανέλλα, μαϊντανό, αλάτι.)

2 κουταλάκια του γλυκού δυόσμο ξερό ή ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ κουταλάκι γλυκού θυμάρι

1 κουταλιά της σούπας  μηλόξυδο

1φύλλο δάφνης

1 πρέζα έξτρα κανέλα (προαιρετικά )

4  μεγάλες πατάτες

2 ποτήρια ζεστό νερό και αλάτι

 


Εκτέλεση :

Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχαρικά, την δάφνη  το ξύδι, το αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κοτόπουλο να απορροφήσει το ζουμί του. Όταν μαλακώσει, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε τις πατάτες χοντροκομμένες στην κατσαρόλα. Βράζουμε τις πατάτες προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσει σάλτσα. Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε το θυμάρι και δυόσμο. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή θυμάρι και φέτα τυρί.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

 

 


Lemon cake ... 12 cm II Despina Kemmi

 

Υπέροχο κέικ Λεμονιού που θα λατρέψετε από την Despina Kemmi και τις Λαχταριστές Δημιουργίες !

Υλικά:


5 - 6 αυγά (αναλόγως το μέγεθος)

2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική

1 κούπα ηλιέλαιο

1 κούπα γάλα

Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι

1 βανίλια

1 μπέικιν αλεύρι γοχ (δεν το μετράω ... βάζω μέχρι να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα περίπου 500 γρ. ... μείγμα όχι πολύ σφιχτό) 180° - 1 ώρα αντιστάσεις και αέρα.




 Despina Kemmi 


Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Η πιο γευστική Σως τσένταρ για τηγανητές πατάτες ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη

Συνοδεύει τέλεια τηγανητές πατάτες κριτσίνια, chips, hot dog λαχανικά, burger ακόμα και μακαρονάδες.

Υλικά

3 πατάτες

φυτικό λάδι για τηγάνι

100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

200 γραμμάρια τυρί τσένταρ

Εκτέλεση :




Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτά μπαστουνάκια ξεπλένουμε καλά σκουπίζουμε με πετσέτα, παράλληλα ζεσταίνουμε το λάδι σε βαριά αντικολλητική κατσαρόλα στους 160 βαθμούς, βουτάμε τις πατάτες στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε ανακατεύοντας προσεκτικά ανά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα έως ότου πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ενώ τηγανίζουμε τις πατάτες σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να λιώσει το τυρί.


Αφαιρούμε τις πατάτες από το τηγάνι και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε πιατέλα αλατίζουμε και περιχύνουμε με την υπέροχη σάλτσα τσένταρ.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη