Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

 Sekerpare


 Sekerpare
ΥΛΙΚΑ:
-2,5 Φλιτζάνια αλεύρι
-1 Μικρό πακέτο μαργαρίνη (125 γρ.)
-1 Κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
-2 Κύπελλα ζάχαρη (για το σιρόπι)
-4 Αυγά
-Ξύσμα λεμονιού
-Μισό πακέτο της βανίλιας
-1 Κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
-Ένα φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ή φουντούκια σε σκόνη
-1 Κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι 
Ένα λίτρο νερό
Ένα κιλό ζάχαρη και
Μισό λεμονάκι

Εκτέλεση συνταγής:

Χτυπάμε τη μαργαρίνη στο μίξερ μέχρι να αφρίσει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε άχνη ζάχαρη. Αδειάζουμε το αλεύρι σε μια επιφάνεια και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα το αμύγδαλο σε σκόνη,τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Έπειτα προσθέτουμε το μίγμα μαργαρίνη-άχνη ζάχαρη και σπάμε μέσα τα αβγά και το ξύσμα λεμονιού. Ενώνουμε το λάδι με τα αβγά ομοιόμορφα, παίρνουμε λίγο αλεύρι από την άκρη και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι σε σχήμα ρολό και έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού. Τους δίνουμε σχήμα οβάλ ή στρογγυλό, τα αλείφουμε με κρόκο αβγού και τα στολίζουμε με φουντούκι, καρύδι, φιστίκι ή καρυδόψιχα. Ψήνουμε σε φούρνο θερμοκρασίας 170 βαθμών. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε βράσει με νερό και ζάχαρη και χυμό λεμονιού στο τελείωμα. Σημείωση: Στη ζύμη μπορεί να τεθεί σε 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι. 



Αλίντα Κανάκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου