Είναι μια εξαιρετική
συνταγή! Από τα πανέμορφα πιλάφια στην οθωμανική ιστορία, το πιλάφι του Σουλτάνου
- Hünkar pilavı στα τουρκικά.
Υλικά:
300 gr αρνί χωρίς
κόκαλα (κομμένο σε μικρούς κύβους)
2 φλιτζάνια ρύζι
3,5 φλιτζάνια νερό
μια χούφτα φιστίκια (Αιγίνης)
μια χούφτα μαύρα φραγκοστάφυλα
μια πρέζα σκόνη γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι σπόρους
κάρδαμο (σε σκόνη)
Μια πρέζα κουκουνάρι
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
100 γρ βούτυρο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας περίπου μισή ώρα έως ότου μαλακώσει. Αφαιρούμε το κρέας και κρατάμε το ζωμό του. Σε φαρδύ αντικολιτικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές προσθέτουμε το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, την κανέλα, το μαύρο πιπέρι το ξύσμα και το κουκουνάρι, μαγειρεύουμε για περίπου 6-8 λεπτά ανακατεύοντας απαλά. Προσθέτουμε το φραγκοστάφυλο και το ζωμό, περιμένουμε να βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι. Το νερό θα πρέπει να είναι περίπου 1 cm πάνω από το ρύζι. Ανακατέψτε 1-2 φορές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί χωρίς να το σκεπάσουμε, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά. Καβουρδίζουμε με λίγο βούτυρο τα φιστίκια Aιγίνης η αμύγδαλα, προσθέτουμε στο ρύζι φορμάρουμε και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!!!!
Βράζουμε το κρέας περίπου μισή ώρα έως ότου μαλακώσει. Αφαιρούμε το κρέας και κρατάμε το ζωμό του. Σε φαρδύ αντικολιτικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές προσθέτουμε το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, την κανέλα, το μαύρο πιπέρι το ξύσμα και το κουκουνάρι, μαγειρεύουμε για περίπου 6-8 λεπτά ανακατεύοντας απαλά. Προσθέτουμε το φραγκοστάφυλο και το ζωμό, περιμένουμε να βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι. Το νερό θα πρέπει να είναι περίπου 1 cm πάνω από το ρύζι. Ανακατέψτε 1-2 φορές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί χωρίς να το σκεπάσουμε, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά. Καβουρδίζουμε με λίγο βούτυρο τα φιστίκια Aιγίνης η αμύγδαλα, προσθέτουμε στο ρύζι φορμάρουμε και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου