Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Κόκκινα πασχαλινά αυγά



Τα πασχαλινά αυγά είναι μέρος των Πασχαλινών εθίμων, συμβολίζουν το αίμα του Χριστού . Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.



Από το βράδυ της  Μ. Τετάρτης πλένουμε πολύ καλά τα αυγά με άφθονο νερό και ξύδι. Κρατάμε τα αυγά μας σε θερμοκρασία δωματίου και το πρωί της Μ.Πέμπτης, σύμφωνα με την παράδοση κρεμάμε στο παράθυρο η το μπαλκόνι, μια κόκκινη κορδέλα η ένα κόκκινο ύφασμα που συμβολίζει την κόκκινη Πέμπτη και ξεκινάμε το βάψιμο των αυγών. Τα βράζουμε καλά σε χαμηλή φωτιά. Μαζεύουμε διάφορα φυλλαράκια, φτέρες, μαϊδανό, σημύδα ,φύλλα βελανιδιάς κ.λ.π. Κόβουμε κομμάτια τούλι, ή παλιό καλσόν, κολλάμε πάνω σε κάθε αυγό από ένα -2 φυλλαράκια, καλύπτουμε με το τούλι ή το καλσόν και τα δένουμε σφιχτά με κλωστή. Ετοιμάζουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε τη βαφή και περίπου μια κούπα ξίδι για τριάντα αυγά. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα για όσα λεπτά αναγράφεται στη συσκευασία. Στο εμπόριο υπάρχουν και βαφές που βράζουν μαζί με τα αυγά, οι ο οδηγίες χρήσης είναι απαραίτητες για ένα σωστό αποτέλεσμα. Βγάζουμε προσεκτικά τα αυγά από το σκεύος αφαιρούμε το τούλι και τα φυλλαράκια, αφήνουμε να κρυώσουν και τα γυαλίζουμε καλά με λάδι η ανεξίτηλο γυαλιστικό αυγών.


Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου