Τα ντολμαδάκια τα συναντάμε τόσο στην Ελληνική όσο και
στην Πολίτικη Κουζίνα. Η γέμιση περιλαμβάνει κρεμμύδι, μαϊντανό, βότανα και
μπαχαρικά. Τα νηστίσιμα γεμιστά ντολμαδάκια, είναι μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και
περιλαμβάνουν σταφίδες, κρεμμύδι, ξηρούς καρπούς ή πλιγούρι. Σοτάρουμε κρεμμύδι
ξερό και φρέσκο, ρίχνουμε ρύζι γλασέ, κουκουνάρι, σταφίδες, σβήνουμε με λεμόνι
και λίγο ζωμό λαχανικών ή (κότας αν δεν
τα θέλουμε νηστίσιμα) , προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αρωματίζουμε με άνηθο,
μαϊντανό και δυόσμο. Τυλίγουμε σε ντολμαδάκια. Απλώνουμε στον πάτο μιας
κατσαρόλας αμπελόφυλλα και βάζουμε ομοιόμορφες στρώσεις από ντολμαδάκια. Βάζουμε
αλάτι, πιπέρι, λίγο χυμό λεμόνι πάνω στα ντολμαδάκια, τοποθετούμε ένα πιάτο από
πάνω και συμπληρώνουμε με ζωμό μέχρι να σκεπαστούνε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα
και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.
1/5 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1/5 φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι
3 -4 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι δυόσμο
3 κ.σ. πελτέ τομάτας
μπούκοβο (προαιρετικά)
πάπρικα
αμπελόφυλλα
Σερβίρονται με γιαούρτι ή με φέτες λεμονιού αν τα θέλουμε
νηστίσιμα.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού προσθέτουμε σε μπολάκι δυο
κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και μέσα στο γιαούρτι
τρίβουμε μία σκελίδα σκόρδο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε την σάλτσα
γιαουρτιού με λίγη πάπρικα η άνηθο.
Καλή όρεξη !!!
Από
την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη :
Μυστικά Γαστρονομίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου