Αφράτα τραγανά κουλούρια με σουσάμι. Από τις κατεξοχήν
πολίτικες συνταγές που συναντούσαμε στα πολίτικα σπίτια. Σερβίρονται σκέτα ή
για πρωινό με τσάι γεμιστά με τυρί
τσένταρ, αλλαντικά ή σοκολάτα.
Υλικά
:
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλιά της σούπας ξύδι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (1 κουταλιά της σούπας-10γρ)
5-6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό ή γοχ
μισό κουταλάκι μαστίχα ή μαχλέπι προαιρετικά
Επάλειψη
:
200γρ.
νερό
1
κ.σ μέλι η μελάσα ή πετιμέζι
250γρ.
σουσάμι
Παρασκευή
:
Σε βαθύ μπόλ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά
μαζί και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι όσο πάρει λίγο-λίγο. Ζυμώνουμε
πολύ καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια ή να ξεκολλάει από τον κάδο του
μίξερ ( ζημιώνουμε στην μεσαία ταχύτητα για περίπου 10´).Αφήνουμε την ζύμη να
ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μια 1 ώρα. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλεύρι
στον πάγκο εργασίας και πλάθουμε μπαλάκια, ανοίγουμε ένα – ένα τα μπαλάκια σε
μπαστουνάκια περίπου 70εκ. τα διπλώνουμε στα δύο στρίβουμε αντίθετα πλέκουμε
κορδόνι ενώνουμε τις δύο άκρες και κάνουμε το κουλούρι. Το βουτάμε στο μέλι με
το νερό ή την μελάσα ή το πετιμέζι και
μετά στο σουσάμι. Απλώνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήνουμε 30 λεπτά να
ξεκουραστούν. Ψήνουμε 15´- 20´ λεπτά σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 - 220
βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο στις αντιστάσεις.
Μυστικά
για τα πολίτικα κουλούρια : Για ιδιαίτερο άρωμα και
γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στην ζύμη μαστίχα
ή μαχλέπι.
Απολαύστε τα !
Αλίντα
Κανάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου