Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

κολοκυθάκια γεμιστά με σος γιαουρτιού η αυθεντική πολίτικη συνταγή !


Στην πολίτικη κουζίνα τα κολοκυθάκια σερβίρονται με αυγολέμονο ή γιαούρτι. H γέμιση γίνεται συνήθως με ρύζι ή και κιμά, ντομάτα, κρεμμύδι, δυόσμο και μαϊντανό, ενώ σε παραλλαγή χρησιμοποιούνται κουκουνάρια, σταφίδες και ελάχιστη κανέλα χαρίζοντας την απίθανη γεύση.

Υλικά  

5-6 κολοκυθάκια
1/2 κιλό κιμά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια δυόσμο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουτ.γλ. πάστα ντομάτας
1 κουταλιά σούπας ντοματοπολτό
Αλάτι και πιπέρι, κύμινο κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι
( προαιρετικά καβουρδισμένο κουκουνάρι, σταφίδα μαύρη από ένα σφηνάκι και ελάχιστη κανέλα )


Για τη σος: 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
2-3 σκελίδες σκόρδο
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φυλλαράκια δυόσμο
Λίγο χυμό λεμόνι
Αλάτι κόκκινο πιπέρι


Εκτέλεση




Σε μπολ βάζουμε το ρύζι με τον κιμά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρεμμύδι τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε το κοτσάνι κάθετα, αλλά και το πίσω μέρος, ξύνουμε  και αδειάζουμε το εσωτερικό τους. Γεμίζουμε με τον κιμά τα κολοκυθάκια, αφήνοντας μισό εκατοστό σε κάθε άκρη, γιατί η γέμιση με το ρύζι θα φουσκώσει. Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, τα στρώνουμε να κάτσουν στον πάτο της. Προσθέτουμε νερό ως το άνοιγμα του κολοκυθιού, το ελαιόλαδο και τον τοματοπολτό. Αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κουρκουμά για υπέροχο χρώμα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 60’ περίπου λεπτά. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε το σκόρδο, σε μπολ προσθέτουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, το σκόρδο το γιαούρτι, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε μια υπέροχη σος γιαουρτιού. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, περιχύνοντας τα με τη σος γιαουρτιού και διακοσμούμε το υπέροχο πιάτο μας, με κόκκινο πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο η μαϊντανό.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου