Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το Περσία Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.
Υλικά:
2
κιλά αλεύρι μαλακό
1
κιλό βούτυρο αγελάδος
300
γραμ. ζάχαρη άχνη
300
γραμ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη
100
γραμ. χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα
1
ποτηράκι κονιάκ ή πικραμύγδαλο
1
κουταλάκι σόδα
Ανθόνερο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά και ασπρίζουμε το βούτυρο, τουλάχιστον
ένα τέταρτο στο μίξερ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, τα αμύγδαλα καβουρδισμένα
και κοπανισμένα και τέλος το αλεύρι, δουλεύουμε ελαφρά μέχρι να γίνουν όλα τα
υλικά ένα μίγμα. Πλάθουμε σε στρόγγυλα κομμάτια η κόβουμε με κούπ πάτ.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 20 λεπτά.
Βγάζουμε απ' το φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με
αρκετή ζάχαρη άχνη. Γίνονται πεντανόστιμοι και πολύ αφράτοι!!!
Καλή
όρεξη!!!!
Αλίντα
Κανάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου