Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Κολοκύθα ψητή


Ένα υπέροχο επιδόρπιο της πολίτικης κουζίνας με ιδιαίτερα αρώματα που θα σας συναρπάσει !

Υλικά :

1 μέτρια κίτρινη κολοκύθα

ζάχαρη, ( 2-3 κουταλιές μέλι ) Η αναλογία κολοκύθα / ζάχαρη είναι 2:1 ή 300 gr στο 1 κιλό κολοκύθας. 

λίγο χυμό λεμονιού

1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη-ξυλάκι κανέλας

1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο γαρίφαλο

1/2 κ.γ. κόκκοι κόλιανδρου

4-5 μοσχοκάρφια

Καρύδια ταχίνι με μέλι ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης ή καϊμάκι

 



Πλένουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε την φλούδα και τα σπόρια της, κόβουμε  σε μεγάλα κομμάτια (μήκους περίπου 6 εκ.).

Τοποθετούμε  τα κομμάτια της κολοκύθας μέσα σε ένα πυρέξ ή ταψάκι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και καλύπτουμε με την ζάχαρη. Αφήνουμε να σταθεί για 3-4 ώρες, ή ακόμη καλύτερα για όλη την νύχτα, στο ψυγείο.( μπορούμε να προσθέσουμε και 2-3 κουταλιές μέλι ή καστανή ζάχαρη για να μελώσει καλύτερα το σιρόπι ).

Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε στις αντιστάσεις, μέχρι να μελώσει το σιρόπι και να γίνει διάφανη  για 40 -50  λεπτά περίπου.. Βγάζουμε  από τον φούρνο και αφήνουμε  το γλυκό να κρυώσει. Γαρνίρουμε με χοντροαλεσμένα καρύδια ή ινδοκάρυδο ή ταχίνι με μέλι, καϊμάκι ή ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.

Αλίντα Κανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου