Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Αρωματικό ρυζόγαλο με σταφίδες και ξηρούς καρπούς

Υπέροχο αρωματικό ρυζόγαλο με πλούσια γεύση με την προσθήκη κανέλας, κάρδαμου, σταφίδων και ξηρών καρπών.

Υλικά:

100-120 gr ρύζι μπασμάτι, αρωματικό

1 λίτρο γάλα, πλήρες

4-5 κόκκους κάρδαμο

1 χούφτα ανάλατα αμύγδαλα, καλά καβουρντισμένα

1 χούφτα φιστίκια, ανάλατα, ψημένα

1 χούφτα κάσιους, ανάλατα, ελαφρά καβουρντισμένα

1 χούφτα φιστίκια Aιγίνης, καλά ψημένα

2 κ.σ. σταφίδες

2 βανίλιες ή την ψίχα από ένα ξυλάκι βανίλιας και το ξυλάκι

1 ξυλάκι κανέλας

2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική (εάν δεν το θέλετε πολύ γλυκό)

Εκτέλεση:


Μουσκεύουμε αρχικά το ρύζι μας για 2 με 3 ώρες και καβουρντίζουμε σε φρέσκο βούτυρο τους ξυρούς καρπούς. Εάν θέλουμε τους περνάμε λίγο στο μπλέντερ και τους τεμαχίζουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε.

Αφού έχουμε αφήσει το ρύζι να μουλιάσει, το σουρώνουμε, το απλώνουμε σε μια λαδόκολλα, το καλύπτουμε με άλλη μια λαδόκολλα και το περνάμε μερικές φορές από πάνω με τον πλάστη ή με την κυλινδρική επιφάνεια ενός μπουκαλιού, ώστε να ανοίξει ο καρπός και να πας δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του αλλά και την κόλλα του.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα μας, προσθέτουμε το ρύζι, τους κόκκους κάρδαμου και την κανέλα και το αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά, αναδεύοντας κατά διαστήματα για να μη μας «πιάσει». Καλό θα ήταν να έχουμε βάλει το κάρδαμο και την κανέλα σε ένα τουλπάνι, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα πριν το σερβίρισμα. Όταν δούμε ότι το ρύζι έβρασε και άρχισε να δένει το ρυζόγαλο, προσθέτουμε την ζάχαρη, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και τις βανίλιες. Θα χρειαστούν άλλα 5 περίπου λεπτά βρασίματος. Στο τέλος προσθέτουμε το κόρν φλάουρ, αφού το έχουμε  αραιώσει πρώτα σε λίγο κρύο νερό.

Σερβίρουμε σε μπολάκια, τα οποία μπορούμε να  διακοσμήσουμε με μερικά φιστίκια Αιγίνης και κανέλα ή  εναλλακτικά με τρούφα σοκολάτας ή ινδοκάρυδο ή σταφίδες με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Επίσης, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο γάλα μας και μερικές ίνες κρόκου Κοζάνης, για περισσότερο άρωμα, χρώμα και ενέργεια.

Αλίντα Κανάκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου