Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Χταπόδι κοκκινιστό με μακαρονάκι κοφτό II Από την Αλίντα Κανάκη


Νηστίσιμη αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή ιδανική για την σαρακοστή αλλά και για κάθε στιγμή χειμώνα - καλοκαίρι.

Υλικά :

2 κιλά χταπόδι καθαρισμένο

1 φλιτζάνι ξύδι

½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

½  κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

½ ποτήρι ντομάτες κονκασέ ή 2 ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

2-3 φύλλα δάφνης

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ξύλο κανέλας

½ κουταλάκι γλυκού  μπαχαρικό σπετσερικό (Το σπετσερικό, περιέχει πάπρικα γλυκιά, μπαχάρι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, γαρύφαλλο, μαϊντανό, αλάτι)

1 συσκευασία μακαρονάκι κοφτό

φρεσκοτριμμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο για γαρνιτούρα.


 Εκτέλεση

Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε να βράσει με το ξύδι μέχρι να μαλακώσει γύρω στα 45 λεπτά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί. Ανακατεύουμε προσθέτουμε το χταπόδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια την ψιλοκομμένη ντομάτα, ή το κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας τα μπαχαρικά αλάτι-πιπέρι, την ζάχαρη, την δάφνη, σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε το ανάλογο νερό και αφήνουμε να βράσει καλά, με αρκετό ζωμό. Πριν το χταπόδι καλοψηθεί αφαιρούμε την δάφνη και το ξύλο κανέλας, ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και αφήνουμε  να βράσουν όλα μαζί 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό και γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο κόλιαντρο ή μαιδανό. Αν δεν είναι περίοδος νηστείας μπορούμε να γαρνίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή θρυμματισμένη φέτα.

Αλίντα Κανάκη 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου