Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Ψαρόσουπα Συνταγή της Αλίντα Κανάκη


 

Η ελληνική ψαρόσουπα είναι παραδοσιακό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας, και υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού ανάλογα με τον τύπου ψαριού και λαχανικών που περιλαμβάνει. Τα συνήθη χρησιμοποιούμενα ψάρια είναι: κυπρίνος, βακαλάος, γάδος, μπακαλιάρος, σκουμπρί, σολωμός, σαλάχι, πέστροφα, καλκάνι, πέρκα και ξιφίας. Συχνά προτιμάται ένα σφιχτό, λευκόσαρκο ψάρι όπως σφυρίδα, ροφός, σερανίδα, λουτιανίδος, λυθρίνι, λουφάρι, σκόρπαινα και αποφεύγονται τα πιο λιπαρά ψάρια

Υλικά :

1 ½ – 2 κιλά φρέσκα ψάρια καθαρισμένα ( σκορπίνα-χριστόψαρο-ροφό ή μπακαλιάρος, καλκάνι)

10 γαρίδες καθαρισμένες μεγάλες

1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο

4 καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 μικρή ντομάτα ολόκληρη (ξεφλουδισμένη)

½ ματσάκι σέλινο

½  σελινόριζα κομμένη σε κύβους

5-6 πατάτες μέτριες (κομμένες σε μεγάλους κύβους)

2  κουταλιές πουρέ πατάτας σε νιφάδες

½  φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.γ. κουρκουμά

½ ποτήρι λευκό κρασί

Για το αυγολέμονο:

2  κρόκους αυγών

2 λεμόνια

Εκτέλεση :


Πλένουμε τα ψάρια και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε εξωτερικά και εσωτερικά στη κοιλιά. Σε μεγάλη κατσαρόλα απλώνουμε τα ψάρια προσθέτουμε κρύο νερό τόσο που να καλύπτει τα ψάρια. Βράζουμε σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30 λεπτά από την ώρα που θα πάρουν την πρώτη βράση. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Αφαιρούμε τα βρασμένα ψάρια σε πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό του ψαριού σε λεπτό σουρωτήρι καλά, απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα. Ξαναβάζουμε το ζωμό στην κατσαρόλα προσθέτουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά εκτός από τα κλωνάρια σέλινου. Παράλληλα ξεκοκαλίζουμε καλά τα ψάρια και αφαιρούμε προσεκτικά όλα τα κόκαλα και αγκάθια. Μόλις βράζουν τα λαχανικά προσθέτουμε το σέλινο χοντροκομμένο, τις γαρίδες, το αλατοπίπερο τον κουρκουμά και τον πουρέ πατάτας αραιωμένο σε ζωμό από την σούπα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 -15 λεπτά, προσθέτουμε τα κομμάτια ψαριού και τέλος σβήνουμε την σούπα με το κρασί περιμένουμε να εξατμιστεί και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.   Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους και ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, χτυπώντας ταυτόχρονα με σύρμα ή μιξεράκι. Παίρνουμε 3 - 4 κουτάλες ζωμό από την σούπα και τις ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο, αραιώνοντάς το και χτυπώντας πάντα με σύρμα για να ενσωματωθεί το αυγό σιγά σιγά με την θερμοκρασία της σούπας. Προσθέτουμε το αυγολέμονο στη σούπα κι ανακατεύουμε συνεχώς για 1- 2 λεπτά. Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε για 4-5΄ χωρίς να κοχλάσει. Σερβίρουμε την ψαρόσουπα ζεστή και περιχύνουμε με λίγο λεμόνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ψωμί.

Αλίντα Κανάκη 

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Φωλιές Αηδονιών με σιρόπι ΙΙ Σιροπιαστό γλυκό ΙΙ Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη


Παραδοσιακό Πολίτικο εντυπωσιακό σιροπιαστό γλυκό με φουντούκια και φιστίκια Αιγίνης ιδανικό κέρασμα και όχι μόνο !

 Υλικά (38- 40 κομμάτια)

125 γρ. βούτυρο φυτίνη με βούτυρο γάλακτος ή αιγοπρόβειο βούτυρο

1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη

1 κούπα γιαούρτι

2 αυγά

1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο

½  κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χοντρό

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κάψουλα βανίλια

3,5 - 4 ποτήρια αλεύρι ( η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή)

Για το σιρόπι

3 ποτήρια νερό

3 ποτήρια ζάχαρη

6 -7 σταγόνες χυμό λεμονιού

2-3 φλούδες λεμονιού

1 κάψουλα βανίλια

4-5 στήμονες σαφράν

Για τη γέμιση στο κέντρο

Φουντούκια  ή Φιστίκια Αιγίνης. 

Για την επικάλυψη

2 κρόκοι αυγού

Παρασκευή

Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη για το σιρόπι και τις φλούδες λεμονιού. Βράζουμε για 10-15 λεπτά ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού την βανίλια, το σαφράν και σβήνουμε την εστία. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να μαλακώσει προσθέτουμε το γιαούρτι, την ζάχαρη άχνη τα αυγά ένα-ένα και την βανίλια. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο μείγμα σε δόσεις. Γίνεται μια βουτυράτη ζύμη απαλή. Με πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλλο και με ένα ποτήρι κρασιού ή κουπ πατ κόβουμε στρόγγυλα κομμάτια και τα τοποθετούμε με απόσταση σε ταψί με λαδόκολλα. Προσέχουμε να μην τα κάνουμε μεγάλα γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν. Τα πιέζουμε στη μέση με ένα δεύτερο κουπ πατ ή ποτήρι σφηνάκι ή καπάκι από μπουκάλι να δημιουργηθεί μια λακκούβα στο κέντρο (φωλιά ) ή στα μισά κομμάτια ανοίγουμε τρυπούλες και τοποθετούμε πάνω στους ολόκληρους κύκλους και εκεί στην κεντρική λακκούβα πιέζουμε από 3-4 ολόκληρα φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης ολόκληρα σε κάθε ένα. Αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για περίπου 20 λεπτά. Όταν ψηθούν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν 5 λεπτά τα μεταφέρουμε σε βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με τοιχώματα, κοντά το ένα με το άλλο αλλά χωρίς να ακουμπάνε. Ρίχνουμε  το σιρόπι όπως είναι ακόμα προς το ζεστό πάνω από κάθε γλυκό φροντίζοντας να τα σκεπάσει περίπου μέχρι τη μέση. Τα αφήνουμε για δυο με τρείς ώρες μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.

Απολαύστε τα !

Αλίντα Κανάκη

 

 


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Σελινάτο λαδερό με πορτοκάλι και ξερά βερίκοκα ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !

Πολύ εύκολη και γευστική συνταγή με γλυκόξινη και έξτρα αρωματική γεύση !

Υλικά

1 φλιτζάνι ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ρίζα σέλινο κομμένη σε κύβους

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

5-6 πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους

4 κλωνάρια σέλινο

4 κλωνάρια άνηθο

1 κ.γ αλεύρι

1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά για έξτρα γλυκόξινη γεύση)

½  πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες

χυμό από 1 πορτοκάλι

χυμό από ½  λεμόνι

½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ κ.γ. κουρκουμά

αλάτι

φρεσκοκομμένο πιπέρι

μείγμα λαχανικών βεγκέτα ή 1 κύβο λαχανικών 

Εκτέλεση :

Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε την ρίζα σέλινο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού τις πατάτες, τα καρότα, τις φέτες πορτοκάλι, τον κουρκουμά, την βεγκέτα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα βερίκοκα, 1 ποτήρι νερό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το σέλινο και τα λαχανικά, προς το τέλος προσθέτουμε τα κλωνάρια σέλινο και τον άνηθο. Αποσύρουμε από την εστία και μεταφέρουμε σε πιατέλα .Περιχύνουμε με έξτρα λεμόνι πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα.

Αλίντα Κανάκη

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Μοσχαράκι Στρογγανόφ ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη


Το μοσχάρι Στρoγγανόφ ή βόειο κρέας Στρογγανόφ  είναι ένα διάσημο ρωσικό πιάτο με σοταρισμένα κομμάτια από βοδινό κρέας και σερβίρεται με σάλτσα σμετάνα (ξινή κρέμα). Από τις ρίζες του στα μέσα του 19ου αιώνα στη Ρωσία, έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο μετέπειτα, με σημαντικές παραλλαγές από την αρχική του συνταγή. Το πιάτο πήρε το όνομά του από ένα από τα μέλη της σημαντικής οικογένειας Στρογγανόφ. Ένας θρύλος αποδίδει την εφεύρεση του σε Γάλλους σεφ που εργαζόταν για την οικογένεια, αλλά αρκετοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η συνταγή είναι μια εκλεπτυσμένη έκδοση παλαιότερων ρωσικών πιάτων.

Υλικά

1 κιλό βόειο κρέας (κατά προτίμηση ποντίκι)

200 ml κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση σμετάνα)

3 – 4 μεγάλα μανιτάρια

1 κουταλιά του γλυκού βασιλικό φρέσκο

5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι

αλάτι

πιπέρι

μπαχάρι

λίγη μουστάρδα

ελαιόλαδο

2 κουταλιές κόρν φλάουρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Βράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ακολούθως προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε καλά πριν προσθέσουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες,το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, τη μουστάρδα και το βασιλικό. Προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό του κρέατος και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για να δέσουν οι γεύσεις. Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να σιγοβράσει για δύο λεπτά. Εάν θέλουμε, προσθέτουμε δύο κουταλιές κόρν φλάουρ για να μας δέσει η σάλτσα. Σερβίρεται ζεστό με την σάλτσα του, με ζυμαρικά ή πουρέ πατάτας, ντεκοράρουμε φυλλαράκια βασιλικού ή μυρωδικά της αρεσκείας μας.

Καλή σας όρεξη!

Αλίντα Κανάκη

 

 






Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Λουκούμια με καρότο εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμα σπιτικά Λουκούμια με αρώματα και εξαιρετική εμφάνιση, το απόλυτο κέρασμα της νηστείας και όχι μόνο !

Υλικά:

12 καρότα

300 γραμμάρια ζάχαρη

6 κουταλιές της σούπας νισεστέ

1 ποτήρι χυμό εσπεριδοειδών

½  κουταλάκι του γλυκού σκόνη ζελέ πορτοκάλι ή λεμόνι ή μανταρίνι

ξύσμα πορτοκάλι, λεμόνι,μανταρίνι

2 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένα φουντούκια -  φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα.

200 γρ. ινδοκάρυδο.

Για τον χυμό εσπεριδοειδών:  1 ποτήρι του νερού χυμό από 1 λεμόνι, 3 μανταρίνια, 1 πορτοκάλι συμπληρώνουμε με νερό το ποτήρι .

 

Εκτέλεση :

Ξεφλουδίζουμε τα καρότα, κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, στραγγίζουμε καλά από το νερό σκουπίζουμε με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Πολτοποιούμε με μπλέντερ ή  πολτοποιητή πατάτας ή με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τη μετρημένη ζάχαρη και το νισεστέ σε ένα μπολ, ανακατεύουμε. Τρίβουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού και  προσθέτουμε στο μείγμα νισεστέ. Προσθέτουμε τον χυμό των φρούτων με το νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να επιτύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το αμυλούχο μείγμα στα καρότα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να γίνει μαστιχωτό και να κολλά γύρω από την κουτάλα. Αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους και το τοποθετούμε σε πυρέξ  το στρώνουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στην συνέχεια κόβουμε κομματάκια ή κάνουμε μπαλάκια και τα βουτάμε στην καρύδα, ή ζάχαρη άχνη, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης .

Αλίντα Κανάκη

 

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Καλαμαράκια τηγανητά με τραγανή κρούστα II Από την Αλίντα Κανάκη

Συνταγή για τα καλύτερα τηγανητά καλαμαράκια που δοκιμάσατε ποτέ. Με αυτή τη συνταγή θα πετύχετε εύκολα τα πιο γευστικά τηγανητά καλαμαράκια με τραγανή, χρυσαφένια κρούστα όπως της ταβέρνας .

Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½  φλιτζάνι αλεύρι χωριάτικο

½  φλιτζάνι αλεύρι καλαμποκιού

αρκετό καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

αλάτι

λεμόνι και πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τα καθαρισμένα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν  πολύ καλά. Στη συνέχεια τα στεγνώνουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τα πανάρουμε πολύ καλά, τα τινάζουμε με σουρωτήρι να φύγει το περιττό αλεύρι. Ζεσταίνουμε  το καλαμποκέλαιο σε μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά στους 180-190 ºC . Όταν κάψει το λάδι, τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις τα καλαμαράκια. Προσέχουμε  να μη γεμίσει υπερβολικά το τηγάνι για να πετύχουμε τα τέλεια τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά  καλαμαράκια. Όταν ροδίσουν, τα αναποδογυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά. Τα αποσύρουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα. Τα μεταφέρουμε σε δίσκο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.

Απολαύστε τα !

Αλίντα Κανάκη

 


Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Σπιτικός χαλβάς με ταχίνι αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη


Παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτό από σησάμι), το οποίο παραδοσιακά συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στο χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης γλυκόζη, φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή συνδυασμοί των προαναφερθέντων γλυκαντικών και έχει μαστιχώδη−ινώδη υφή. Αυτό που προσδίδει στην λευκή καραμέλα την ελαστικότητα και την μαστιχωτή υφή της είναι ένα πολύ πικρό και στυφό υγρό από χαλβαδόρριζα ή τσουένι. Στην Ελλάδα η κατανάλωση χαλβά αναπτύχθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την έλευση των Ελλήνων Μικρασιατών που είχαν την παράδοση και την τεχνογνωσία παρασκευής του προϊόντος (όπως ο χαλβάς Κυργίων Δράμας και Δραπετσώνας, που έχουν τις ρίζες τους από τη Μικρά Ασία). Στο εμπόριο πωλείται κατεξοχήν σε ορθογώνιες συσκευασίες σε διάφορες γευστικές παραλλαγές, όπως με βανίλια ή και μέλι, με αμύγδαλα, φουντούκια ή σταφίδες, με κακάο, ανάμικτος (μισός με βανίλια και μισός με κακάο) ή με επικάλυψη σοκολάτας. Η κατανάλωση αυτού του χαλβά προτιμάται ιδιαίτερα στα Κούλουμα, επειδή είναι ο μόνος που δεν περιέχει αρτύσιμα υλικά.

Πώς να φτιάξετε παραδοσιακό σπιτικό ταχινένιο χαλβά ή χαλβά του μπακάλη με υπέροχη και πλούσια γεύση !

Υλικά
1 κιλό καλό ταχίνι

600 γραμμάρια ζάχαρη
100 ml νερό

100 γρ. γλυκόζη

½ λεμόνι στυμμένο ή 1 πρέζα ξινό

100γρ.τσουένι χαλβαδόριζα

Τσουένι (χαλβαδόριζα για να κάνει ο χαλβάς ίνες και να γίνει μαστιχωτός, θα το βρούμε στα μπαχαράδικα)

 

Παρασκευή τσουένι :

150 γρ. νερό

3 γρ. τσουένι ξύσμα

Βράζουμε για 10-15 λεπτά σουρώνουμε το υγρό για την παρασκευή του χαλβά.



 Για τη γέμιση

φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα, φουντούκια, αμύγδαλα, σταφίδες κ.λ.π

1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη

2 κουταλιές του γλυκού κακάο

1 ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη


Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη και  το γλυκόζη  με το νερό μέχρι να γίνει ανοιχτόχρωμη καραμέλα να φτάσει στους 120  - 125°C, προσθέτουμε το λεμόνι ή το ξινό, αποσύρουμε από την φωτιά, με μίξερ χτυπάμε το τσουένι μέχρι να γίνει κρέμα, προσθέτουμε σιγά σιγά  στην καραμέλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει, σε βαθύ ανοξείδωτο μπολ ρίχνουμε το ταχίνι και από πάνω την καραμέλα, με γάντι (απαραίτητο για να αποφύγουμε εγκαύματα  από την υψηλή  θερμοκρασία της καραμέλας), προσθέτουμε τη βανίλια ανακατεύουμε ζυμώνουμε και αναδεύουμε το ταχίνι με την καραμέλα συνέχεια έως ότου τα υλικά να ενωθούν σε στερεή μορφή. Τέλος προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας (τα φιστίκια , αμύγδαλα, σταφίδες, το κακάο και τη σοκολάτα ) για την γεύση και αναδεύουμε λίγο ακόμη. Βάζουμε τον χαλβά σε  παραλληλόγραμμο καλούπι.Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει και σερβίρουμε.

Απολαύστε τον !!!! Είναι πεντανόστιμος και πολύ θρεπτικός ,περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, μέταλλα και βιταμίνες, παράγωγα της βιταμίνης Β βοηθά στη μείωσης χοληστερόλης του αίματος .

Αλίντα Κανάκη

 







Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Λαγάνα παραδοσιακή αυθεντική συνταγή ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη



Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την Παρασκευή και διάθεση λαγάνας.

Πως φτιάχνουμε παραδοσιακή, σπιτική, τραγανή, αφράτη και αρωματική Λαγάνα με γεύση αυθεντικής Πολίτικης συνταγής όπως παλιά για την Καθαρά Δευτέρα 

Υλικά:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι αλεύρι κίτρινο

4-5 κουταλιές σούπας σησαμέλαιο η δύο κουταλιές ταχίνι

1/5 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοφτό

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο

μέλι με νερό για άλειμμα

σουσάμι μαύρο-άσπρο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε λεκάνη ανακατεύουμε τα αλεύρια... ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε το σησαμέλαιο, τη μαγιά, το μαχλέπι, το γλυκάνισο το 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, το αλάτι και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις να ενωθούν καλά τα υλικά. Ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι ρίχνουμε λίγο ακόμα νεράκι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο της λεκάνης και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος, για περίπου μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει η ζύμη λαδώνουμε το ταψί μας, πασπαλίζουμε με αλεύρι  και τοποθετούμε την φουσκωμένη ζύμη στο ταψί της κουζίνας διαγώνια και με ένα ρολό πλάστη δίνουμε το σχήμα της λαγάνας. Τρυπάμε με ένα πιρούνι ή με ειδικό εργαλείο, ή με τα δάχτυλα μας, ραντίζουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό που έχουμε ανακατέψει με μέλι και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Την πατάμε λίγο με τα χέρια μας για να κολλήσει το σουσάμι. Σκεπάζουμε ξανά την ζύμη μας με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα. Την ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς ανάλογα την κουζίνα μας, για περίπου μισή ώρα ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Καλή επιτυχία!!!
και Καλή Σαρακοστή!

Αλίντα Κανάκη