Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Κεμπάπ κοτόπουλο με λαχανικά



Υλικά:

1 μεγάλο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους
3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
3 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε κύβους
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 φλιτζάνι αρακά, μαγειρεμένο ή κονσέρβα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι καρότα, κομμένα σε κύβους
1 κονσέρβα μανιτάρια (400 gr) ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε όλα τα λαχανικά και αφού γίνουν να αφήνουμε σε μια πιατέλα, επάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα περιττά λάδια.

Ακολούθως σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δύο κουταλιές λάδι και προσθέτουμε την ντομάτα. Εάν δεν έχουμε ώριμη ντομάτα, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας ή μια κουταλιά πάστα πιπεριάς, διαλυμένη σε ένα ποτηράκι με λίγο νερό. Βράζουμε το κοτόπουλο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει,  αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.

Κόβουμε μια λαδόκολλα σε μέγεθος 30Χ30 και στο κέντρο της τοποθετούμε μια μεγάλη κουταλιά από τα υλικά μας. Πιάνουμε τις τέσσερις γωνίες, τις ενώνουμε σχηματίζοντας ένα πουγκί και το δένουμε. Τοποθετούμε το πουγκί μας στο ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 με 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. Το σερβίρουμε ζεστό, με συνοδευτικό ρύζι ή σαλάτα.


Καλή σας όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά


Για τον μπακαλιάρο

1½ κιλό παστός μπακαλιάρος κομμένος σε μέτρια κομμάτια
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια μπίρα ή σόδα (το αναψυκτικό)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ούζο (προαιρετικά)
1 αυγό (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο κουρκουμά (κιτρινόριζα)


Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Βάζουμε  τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και τον αφήνουμε  για 24 - 48 ώρες, αλλάζοντας το νερό  πολύ συχνά.


Εκτέλεση  για το κουρκούτι: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι , κάνουμε  μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μπίρα ή το ανθρακούχο νερό το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και τον κουρκουμά. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε ούζο και αυγό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στη άκρη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.



Για το τηγάνισμα: Βάζουμε μπόλικο φυτικό λάδι (περίπου2-3 δάχτυλα)  σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρά.
Παίρνουμε με  ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάμε στο κουρκούτι και  τα ρίχνουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε  για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να ροδίσει,  αφαιρούμε με ειδική κουτάλα που στραγγίζει καλά το λάδι και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περισσό λάδι.
Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με σκορδαλιά με καρύδια η σκορδαλιά πατάτας, τηγανιτές πατάτες και βραστά χόρτα ή με  παντζάρια και καρύδια.

   
Σκορδαλιά με καρύδια



½ φραντζόλα ψωμί, μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών)
5-6  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί η μηλόξυδο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι.

Εκτέλεση για τη σκορδαλιά:  Αφαιρούμε τη κόρα του ψωμιού μουσκεύουμε την ψίχα, στραγγίζουμε πολύ καλά και χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο, προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε  τα υλικά μέχρι να  αφρατέψει το μίγμα καλά, σταδιακά ,ρίχνουμε το  ελαιόλαδο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει  αρκετά αφράτο και λείο. Στο τέλος  προσθέτουμε τα καρύδια και ξαναχτυπάμε προσέχοντας να μην γίνουν θρύψαλα, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε στη άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το μπακαλιάρο. 


Σκορδαλιά με πατάτες 


6-8 πατάτες

4-5 σκελίδες σκόρδο
Χυμός απο1/5 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι (προαιρετικά)
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι 


Eκτέλεση για τη σκορδαλιά: 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και βράζουμε σε λίγο νερό. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και πολτοποιούμε. Στραγγίζουμε τις πατάτες και πολτοποιούμε σε πολυμίξερ η καλύτερα σε γουδί  μαζί με το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Το ελαιόλαδο το ρίχνουμε λίγο λίγο καθώς χτυπάτε το μείγμα. Μόλις η σκορδαλιά αποκτήσει μια ομοιόμορφη  και αφράτη υφή είναι έτοιμη.( Το χτύπημα στο γουδί χαρίζει αφράτη και μαστιχάτη υφή που κάνει την σκορδαλιά μας ιδιαίτερα εύγεστη).

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Γαρίδες με πορτοκάλι


Υλικά:

250 γρ αποφλοιωμένες μεγάλες γαρίδες
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
χυμό ενός πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα σαφράν
2 σκελίδες σκόρδο
μαύρο πιπέρι

φρεσκοτριμμένο μαιδανό, φέτες πορτοκαλιού ή ξύσμα πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι  ζεσταίνουμε το λάδι  με τις σκελίδες σκόρδο, το σαφράν και το χυμό πορτοκαλιού.

Μόλις η σάλτσα αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε τις γαρίδες. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά. Η σάλτσα θα αρχίσει να πήζει σιγά-σιγά, τυλίγοντας γύρω γύρο τις γαρίδες. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Μαγειρεύουμε  περίπου 10 λεπτά .Προσθέτουμε 2-3 κουταλάκια άμυλο πατάτας σκόνη για να πυκνώσει η σάλτσα και να πετύχουμε μια υπέροχη κρέμα. Στρώνουμε κάτω από το πιάτο τη σάλτσα, τοποθετούμε τις γαρίδες και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μαιδανό φέτες πορτοκαλιού η λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Η γεύση είναι πολύ ιδιαίτερη και λεπτή. Ο συνδυασμός της γαρίδας με το πορτοκάλι  είναι απόλυτα αρμονικός. Ένα υπέροχο πιάτο που πραγματικά λατρεύω!!!

Καλή όρεξη !!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Σου ήρθε λιγούρα; – Σνακ που θα σε χορτάσουν χωρίς να σε παχύνουν!​



Η δίαιτα που ακολουθείτε είναι συγκεκριμένη, οι μερίδες δεδομένες και οι θερμίδες προσεκτικά υπολογισμένες ώστε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Tι γίνεται, όμως, όταν νιώσετε πείνα μέσα στην ημέρα και θέλετε να «τσιμπήσετε» κάτι;
Για να καταφέρετε να χάσετε τα περιττά κιλά, δεν πρέπει να νιώθετε ότι στερείστε το φαγητό.
Tο σημαντικό, λοιπόν, είναι να επιλέξετε το κατάλληλο σνακ, που δεν θα ξεπερνά τις 200 θερμίδες.
Pίξτε μία ματιά στον παρακάτω κατάλογο με 35 γλυκά και αλμυρά σνακ και απολαύστε σύντομα γεύματα στο σπίτι ή και έξω, χωρίς να χαλάσετε τη δίαιτά σας.
Αλμυρά σνακ

– 1 καρότο: 30 θερμίδες
– 6 μπατόν σαλέ (αλμυρά κουλουράκια σε στικ): 33 θερμίδες
– 2 κριτσίνια: 46 θερμίδες
– 1 φλιτζάνι ποπ-κόρν (14 γρ.): 54 θερμίδες
– 2 φρυγανιές ολικής άλεσης: 56 θερμίδες
– 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (1% λιπαρά): 57 θερμίδες
– 3 ξερά δαμάσκηνα: 60 θερμίδες
– 2 φέτες ζαμπόν γαλοπούλα: 60 θερμίδες
– 2 κράκερ: 70 θερμίδες
– 2 φρυγανιές: 70 θερμίδες
– 3 κριμ κράκερ: 90 θερμίδες
– 1/2 κεσέ τυρί κότατζ (3 κουταλιές της σούπας): 92 θερμίδες
– 1/2 τοστ με ζαμπόν γαλοπούλας (χωρίς βούτυρο): 116 θερμίδες
– 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης: 120 θερμίδες
– 2 ροδέλες ανανά κονσέρβας: 130 θερμίδες
– 2 καρότα με dip (μισό γιαούρτι 2%, ψιλοκομμένο μαϊντανό,
άνηθο, λεμόνι και μοσχοκάρυδο): 140 θερμίδες
– 2 φρυγανισμένες φέτες ψωμιού: 140 θερμίδες
– 1 πατάτα ψητή με 1 κουταλιά τυρί κότατζ: 150 θερμίδες
– 1 φραντζολάκι μικρό με σουσάμι: 200 θερμίδες
Γλυκά σνακ

– 1 ζελέ light με φρούτα: 0 θερμίδες
– 1 μικρό σοκολατάκι: 30 θερμίδες
– 1 κουταλιά μαρμελάδα: 50 θερμίδες
– 1 διαιτητικό μπισκότο: 55 θερμίδες
– 1 κουταλιά γλυκό του κουταλιού κυδώνι: 57 θερμίδες
– 1 λουκούμι μπουκίτσα: 60 θερμίδες
– 1 κουταλιά μέλι: 65 θερμίδες
– 3 ρυζογκοφρέτες: 75 θερμίδες
– 1 παγωτό ξυλάκι με γρανίτα πορτοκάλι: 80 θερμίδες
– 1 φρουί γλασέ: 90 θερμίδες
– 1 κουταλιά γλυκό του κουταλιού κεράσι: 100 θερμίδες
– 1 κομμάτι πάστα φρούτου: 105 θερμίδες
– 1 κουταλιά γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι: 108 θερμίδες
– 1 μικρό κομμάτι ραβανί: 115 θερμίδες
– 1 μικρό κομμάτι πουτίγκα: 130 θερμίδες
– 1 Mουστοκούλουρο: 130 θερμίδες
πηγή:http://www.lay-out.gr/

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Εσείς ξέρετε τι είναι τα κούλουμα;


Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε για την Καθαρά Δευτέρα είναι τα Κούλουμα, τα οποία σηματοδοτούν το τέλος της αποκριάς και αναφέρονται στο παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα.
Πήρε την ονομασία της από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Τι σημαίνει η λέξη “κούλουμα”
Για την προέλευση της λέξης “κούλουμα” αλλά και την καθιέρωση της συγκεκριμένης γιορτής, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Μία από τις λανθασμένες ερμηνείες που ακούγονται, είναι εκείνη που λέει ότι τα “κούλουμα” προέρχονται από την λατινική λέξη “CULUMUS”, κάτι που δεν μπορεί να ισχύει αφού… δεν υπάρχει τέτοια λέξη στα λατινικά.
Η παραπάνω παρανόηση οφείλεται στην εκδοχή που θέλει τα “κούλουμα” να αποτελούν αναγραμματισμό του λατινικού “CUMULUS” που σημαίνει “σωρός, αφθονία”, αλλά και “τελείωμα”. Το πιθανότερο λοιπόν, είναι το cumulus να έγινε “κούμουλα” και στη συνέχεια “κούλουμα”, με την ένοια ότι την ημέρα καταναλώνουν όλοι αφθονία νηστίσιμων τροφών και παράλληλα σηματοδοτεί το τελείωμα της Αποκριάς.
Τα τελευταία χρόνια αναφέρεται επίσης ότι η λέξη “κούλουμα”, προέρχεται από την αλβανική λέξη KULM ή KOLUM που -υποτίθεται- σημαίνουν “καθαρός” και συνδιάζονται με την Καθαρά Δευτέρα. Στην αλβανική γλώσσα όμως από τις παραπάνω λέξεις υπάρχει μόνο το kulm και σημαίνει “κορυφή”, οπότε δεν γνωρίζουμε πού στηρίζεται αυτή η θεωρία και πόσο βάσιμη μπορεί να είναι.
Σύμφωνα με την δεύτερη πιθανή εκδοχή τώρα, η λέξη “κούλουμα”, προέκυψε από την λατινική λέξη “COLUMNA”, που σημαίνει “κολώνα”. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για αρχαία προέλευση της γιορτής, η παράδοση λέει ότι οι Αθηναίοι πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι στους βράχους, μέχρι τη δύση του ηλίου. Αμέσως μετά, οι Ρουμελιώτες γαλατάδες που ζούσαν στην Αθήνα έστηναν χορό -κυρίως τσάμικο- στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στις “κουλώνες”, όπως έλεγαν με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους.
Τα κούλουμα, είναι γνωστά και με ορισμένες παραλλαγές της λέξης όπως κουμουλάθες, κούλουμπα, κούμουλες.
πηγή:http://www.lay-out.gr/

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Ψωμί γεμιστό με σκόρδο και τυρί



Υλικά:
 1 χθεσινή μπαγκέτα η φραντζόλα
- 200 γρ. μαλακό τυρί της αρεσκείας σας
- 100 γρ. μαλακό βούτυρο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- μαϊντανό και άνηθο 


Εκτέλεση: 




Χαράζουμε με εγκοπές διαγώνια το ψωμί. Πολτοποιούμε το σκόρδο και ανακατεύουμε με το τυρί, το βούτυρο και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Γεμίζουμε τις εγκοπές του ψωμιού, τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγουμε  το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά για να ροδίσει από πάνω το ψωμί ελαφρά. Σερβίρετε κομμένο σε φέτες και είναι …απλά υπέροχο.

Καλή σας όρεξη!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Πολίτικο Σουλτάν λουκούμ





Υλικά:


3 φλιτζάνια γάλα

7 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

7 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι

1
πακέτο κρέμα γάλακτος σε σκόνη

80 g καρύδα

1 βανίλια

καβουρδισμένους ξυρούς καρπούς προαιρετικά.






Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το γάλα τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι.Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξη.Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά,προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει .Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε σκόνη, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 35-40 λεπτά.
Πλάθουμε το μείγμα σε στρόγγυλα κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού (βουτάμε τα χέρια σε λίγο νεράκι),μπορούμε να προσθέσουμε καβουρδισμένα αμύγδαλα,φιστίκια η φουντούκια και τα τυλίγουμε με ινδοκάρυδο η (τρούφα,καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα,σοκολάτα)

Τα λουκούμια του Σουλτάνου με καρύδα είναι μια υπέροχη γλυκιά απόλαυση !!!!
Μπορείτε να τα σερβίρετε και κρύα.


Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ